Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

Witaj Bogusiu,wprost odpoczęłam w Twoim ogrodzie upracowana w moim ,dobrze jest posiedzieć w pięknym ogrodzie i nic nie robić ,tak szybko u Ciebie wszystko zakwita i jest bardzo kolorowo ,po prostu jestem oczarowana,pozdrawiam i życzę słoneczka i ciepełka ;:3 ;:168
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu z zapartym tchem prześledziłam Twój nowy wątek ;:138
Wiosna u Ciebie wybuchła barwami ;:oj wszystko masz takie okazałe.
Ślicznie ;:196
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moi Drodzy!...ja na wojażach ...a u mnie tylu wspaniałych gości.
Wyprawa udana pod wzgledem merytoryczno- dydaktyczno- wrażeniowym. ;:306 Niestety nie mogę powiedzieć tego o pogodzie...wprawdzie nie padało, ale wiało przenikliwie. Mogliśmy zatem odwiedzić sporo przytulnych kafejek , rozgrzewając się aromatyczną kawką. pierwszy cel naszej wyprawy to Park Mużakowski na pograniczu Łęknica/ Bad Muskau/, zabytek światowej kultury ogrodniczej . Został stworzony przez artystę sztuki ogrodniczej , pisarza i podróżnika Hermanna Ludwiga Heinricha von Puckler- Muskau Tworzeniu parku sprzyjały walory krajobrazu doliny Nysy Łuzyckiej , występowanie po obu stronach rzeki naturalnych tarasów , interesujące rozległe widoki ze wzniesień Łuku Mużakowa , oraz bliskość miasta Muskau i zamku.W 1845 roku powstało wokół miasta Muskau dzieło sztuki ogrodzniczej , obejmuje 257 hektarów . wszelkimi pracami kierował ogrodnik Jacob Heinrich Rehder, niezwykle utalentowany fachowiec . Tworzeniem i pielęgnacją parku ..zajmowało się 200ludzi. Aktualnie całość parku zajmuje ponad 700ha, główne obiekty rezydencyjne znajdują się w Bad Muskau.

Kochani ....w związku z tym,ze muszę wyjechać...wstawię kilka zdjęć
Na Wasze posty i dalszą fotorelację po powrocie...wieczorem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Pięknie Bogusiu ;:oj
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani !...dziękuję,ze nie zapominacie o moim ogrodzie...i ..o mnie
Janku!/ magry/ ...oczywiście spotkałam ducha hrabiny Cosel. ;:306 ... efekty niesamowite .
Marysiu!...nie martw się ...brakuje nam wszystkim czasu.Powiem ci szczerze,ze zaczęłam więcej czasu poświęcać sobie...o ogród też dbam ...ale zmieniłam nieco swoją drabinkę hierarchii wartości ;:108 Zawsze mile jesteście wszyscy widziani... ;:168
Dorotko!/ korzo_m/ ...tak to jest lilak Meyera...glicynia w Parku Muzakowskim...zaparła mi dech w piersiach. Zobacz na fotce...fotorelacja z niedzielnej wyprawy . Przestań...aż się zarumieniłam...jaka ze mnie laska?..ale miło ... :;230 ;:168 ;:196
asta6265...milo mi ,że jesteś...i podoba Ci się w moim ogrodzie. Zapraszam...odwiedzaj mnie... ;:168
Witam moja imienniczkę bunia79...serdecznie witam, cieplutko!
Zapraszam ...bywaj u mnie .Moja glicynia , choć cieszy...to mały 'pikuś" w porównaniu do tej z parku...obejrzyj...powala na kolana ;:168
Martusiu!/ koziorozec/...ja po wczorajszej wyprawie mam "totalnego lenia"..do południa załatwiałam kilka spraw w urzędach a teraz leniuchuję. O porządek w domu dbam cały czas więc dzisiaj tylko "dopieszczenie"...pranie ...i "laba".Do ogrodu wybiorę się dopiero jutro...teraz trawię piękne widoki z wczorajszej wyprawy... ;:108
Jadzieńko!...no jest u mnie jakiś swoisty mikroklimat...a oprócz tego ...ja kocham roślinki...a one mnie ;:306 ;:168

Kochani! jeszcze trochę zdjęć z Parku. Trafiliśmy na przekwitanie cebulowych i magnolii a rododendrony i azalie / jest ich multum/ jeszcze w pąkach. Kwitły jedynie białe...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...patrzę...nie dowierzam...dwa razy to samo wstawiłam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bogusiu :wit
Piękna wyprawa,piekna fotorelacja ;:215
A ta glicynia robi wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Bogusiu witam ;:196
Ale miałaś super wyprawę ;:333 tyle pozwiedzaliście ;:63 ;:63
Glicynia rzeczywiście powala na kolana ;:oj kiedy moja tak zakwitnie ??
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Dobry wieczór, Boguniu. Super wyprawa i cudowne fotki ;:138 ;:138 ;:138
Jak u Ciebie z przymrozkami? U mnie niestety pomroziło, wiem do sąsiada, ale pole po bitwie obejrzę dopiero w piątek, jak pojadę na Zagórek.
Pozdrawiam cieplutko i przeganiam zimnych ogrodników, Zośkę i co tam jeszcze, co niesie mróz ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale wspaniałą wycieczkę miałaś, może pogoda nie najlepsza, ale wycieczka ;:215
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu!...wyprawa super...ale trochę było za zimno....odczuwam to jeszcze teraz. Przeziębiłam się trochę.
Anetko/ atena40/....tak przymrozek był ...z piątku na sobotę -1,5C... miałam okryte w tunelu foliowym/ pomidory, ogórki i kwiaty/ a w gruncie ziemniaki wczesne...Na szczęście wychylające się już z ziemi mieczyki i dalie ...nie ucierpiały. Nie przykrywałam w gruncie kwiatów...poza jedną hortensją bukietową .Owinęłam ją agrowłókniną . Zastanawiam się, czy w związku z tym ,ze wszystko przyśpieszone o około 2 tygodni...a może i więcej...traktować zimnych ogrodników i Zośkę jakoby mamy ich za sobą :?:
Iwonko!0042...wyprawa super.Ja byłam sponsorem tej wyprawy dla całej siódemki.Śmieję się,ze dzięki ...umiarkowanej pogodzie zaoszczędziłam...nie wołali o lody, chłodzące napoje...jedynie kawka ,frytki, obiad . W strefie przygranicznej i na podzamczu ceny wygórowane..porcja frytek 3,5 Euro X 7...jest juz sumka...wejście na zamek bilet rodzinny / syn, synowa i wnuczka/oraz 4 osoby dorosłe ...razem 38 Euro. Stwierdziliśmy,ze i tak niewiele w porównaniu z wejściówkami do polskich zamków.
Iwonuś!...nie myśl ,ze robię tu bilans wyprawy...ot tak dla orientacji ;:108

...no to jeszcze kilka fotek z parku w Bad Muskau i Zamku w Stolpen oraz tego malowniczego miasteczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

piękne widoki ;:138
"ciekawa kora drzew" - obstawiam, że to jest platan - takie pamiętam ze Szczecina, a i u nas w parku dwa rosną :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju !...widoki w realu ...piękniejsze...drzewostan zachwyca...olbrzymie , wielgachne, nieznane mi kwitnące drzewa.
Ta kora drzew nietypowa / wygląd moro ;:306 /
Moim westchnieniom na te cudowne widoki nie było końca . Zdecydowanie taka wyprawa powinna być dłuższa ...nie jeden dzień. Byliśmy od Drezna 20 km...ale niestety za mało czasu by tam wjechać i podziwiać cudowne zabytki. W domu byliśmy około 20/ na drugi dzień synowe i synowie do pracy, wnuczka do szkoły/ Kolejna rodzinna wyprawa...obstawiona na Drezno
Szkoda,ze pogoda trochę nieodpowiednia na takie spacery..ale do Parku Mużakowskiego w Bad Muskau na pewno wrócę, gdy będą kwitły magnolie, różaneczniki ,azalie i wszystkie cebulowe... ;:108 Warto...polecam...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspomnienia cudowne...ale ogród czeka...
Pora zająć się i popatrzeć co nowego w nim dzieje się . Trawa szaleje...tulipanki późne jeszcze kwitną, mszyca atakuje, ślimory grasują ...reszty z okna nie widzę ;:306 pędzę najpierw wyplewić a później uwieńczyć na zdjęciach
...owszem fotki wstawię...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bogusiu :wit
Oj widzę cudowne wspomnienia,i miejcse ;:215
Ale ta magnolia wielgachna ;:oj .Ale musi być piękny widok jak ona tam kwitnie ;:108
Ale tam cieplej mają ;:219
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”