Czym nawozić pomidory-cz.2
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Nareszcie mamy dwie nie wykluczające się nawzajem opinie. Pomidory w altanie,zabezpieczone. Dzisiejszej nocy będę spała bez zażycia kropli uspokajających.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz doszłam do wniosku, że może to być z przelania podłoża.Przeważnie te zażółcone wierzchołki są w pomidorach posadzonych w donicach. Muszę przyznać że sporo je podlałam i ziemia jest dość wilgotna. Temperatura też zapewne ma na to wszystko wpływ co tu mówić zrobiło się zimno. Dziś nad ranem ma być 0 stopni
, folię zabezpieczyłam i mam nadzieję ,że przetrwają. Stoi w zaciszu między budynkami, pomidory okryłam włókniną, na zewnątrz po bokach też włóknina ,a do środka dam kilka zniczy. Zobaczymy jutro rano.
Dzięki wszystkim za pomoc.

Dzięki wszystkim za pomoc.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 lis 2013, o 17:11
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Witam,
Byla tu juz wiele razy mowa jakie plynne nawozy do podlewania. Mieszkam w Norwegii i Florovit jest dla mnie niedostepny
Przeszukalam polki tutejszych sklepow - no po prostu tragedia. Wszystko ma tak wysokie stezenia azotu, ze juz sie nie dziwie, ze mam piekne krzaczory i kilka pomidorow.
Moj plan jest taki:
- kupic czysty torf do donic - bo wszystko inne ma zawartosc skladnikow np 11-5-18 lub podobnie - zawsze jedak fosforu w sladowych ilosciach w porownaniu z innymi
- przelac to odpowiednio przygotowana woda z nawozem
- jedyny plynny nawoz zblizony do zalecanych to do .... kaktusow: 3-2-6 - wszystkie pozostale to 7-1-5 albo podobnie - w kazdym razie azot (N) ZAWSZE wiekszy od wapnia (K) i malo fosforu
- i takim nawozem podlewac
Pytanie:
- czym uzupelnic za mala dawke fosforu, albo czy pomidory dadza sobie rade z tak mala iloscia?
- podlewac za kazdym podlewaniem z nawozem czy tylko co jakis czas (z tego co rozumiem, to za kazdym razem - 4 ml na litr)
- w jakiej ilosci przelac torf za pierwszym razem - donice 20 l
Bardzo prosze o dopowiedz czy moj plan jest dobry. Na nastepny sezon zaopatrze sie we Florovit.
Byla tu juz wiele razy mowa jakie plynne nawozy do podlewania. Mieszkam w Norwegii i Florovit jest dla mnie niedostepny

Przeszukalam polki tutejszych sklepow - no po prostu tragedia. Wszystko ma tak wysokie stezenia azotu, ze juz sie nie dziwie, ze mam piekne krzaczory i kilka pomidorow.
Moj plan jest taki:
- kupic czysty torf do donic - bo wszystko inne ma zawartosc skladnikow np 11-5-18 lub podobnie - zawsze jedak fosforu w sladowych ilosciach w porownaniu z innymi

- przelac to odpowiednio przygotowana woda z nawozem
- jedyny plynny nawoz zblizony do zalecanych to do .... kaktusow: 3-2-6 - wszystkie pozostale to 7-1-5 albo podobnie - w kazdym razie azot (N) ZAWSZE wiekszy od wapnia (K) i malo fosforu

- i takim nawozem podlewac
Pytanie:
- czym uzupelnic za mala dawke fosforu, albo czy pomidory dadza sobie rade z tak mala iloscia?
- podlewac za kazdym podlewaniem z nawozem czy tylko co jakis czas (z tego co rozumiem, to za kazdym razem - 4 ml na litr)
- w jakiej ilosci przelac torf za pierwszym razem - donice 20 l
Bardzo prosze o dopowiedz czy moj plan jest dobry. Na nastepny sezon zaopatrze sie we Florovit.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Do kaktusów 4ml na litr
Przypadkowo nadusiłem wyslij
Stosować do każdego podlewania. Jeśli w donicach, to gdy będą podlewane wciągu dnia więcej niż raz, to pożywkę dajemy tylko raz dziennie
Co do przelewania podłoża to nie wiem, ale wydaje mi się że podlewanie pożywką załatwi to przelewani 

- noriska
- 100p
Dziekuje za odpowiedz
pozostaje niedobor fosforu - jednak chyba lepsze to niz przenawozenie azotem
ps. K to oczywiscie potas a nie wapn. Dziekuje za zwrocenie uwagi. W kazdym razie chdzilo mi o te magiczne NPK

pozostaje niedobor fosforu - jednak chyba lepsze to niz przenawozenie azotem

ps. K to oczywiscie potas a nie wapn. Dziekuje za zwrocenie uwagi. W kazdym razie chdzilo mi o te magiczne NPK
- BobejGS
- Kontakt:
Przy 4ml da to 120N, 80P, 240K gdziekaktusow: 3-2-6
Wracając jeszcze do ziemi z dawką startową nawózu to ważniejsze od stosunku NPK, jest ilość tego nawózu w kg/m3Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K

- noriska
- 100p
Dzięki jeszcze raz. Zasugerowalam sie tym:
sachel pisze:Pisałem o Florovicie w wątku o uprawie w donicach:- nawóz - ja kupiłem Florovit do pelargonii i innych roślin kwitnących 11zł z myślą o fertygacji polecanej przez forumowicz i mamy:
przy składzie NPK 4;6;8
Biorąc 3 ml tego koncentratu na litr wody jest
N- 120 (od 90- do 120)
P- 180 (138-184)
K- 240 mg/ l (240-300)
// w ( ) wartości graniczne dla pomidora //
- noriska
- 100p
Gdziezbym smiala posadzac o wymyslanie. Czytam i czytam a potem przeliczam i przeliczam. W kazdym razie widac, ze standardowe nawozy maja za duzo azotu jak na potrzeby pomidora i trzeba naprawde szukac w egzotycznych pojemnikach - wy w pelargoniach a ja w kaktusach

- BobejGS
- Kontakt:
Mi ostatnio brat przyniósł od znajomego wiaderko tego nawózunoriska pisze:W kazdym razie widac, ze standardowe nawozy maja za duzo azotu

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Heh, no i ja dzisiaj poprosiłam o kupno florovitu do pelargonii żeby było idealnie... I otrzymałam florovit do roślin kwitnących i doniczkowych czy jakoś tak... NPK 6-6-6...
i nie wiem czy u siebie w ogóle znajdę ten do pelargonii... 11zł wyrzucone w błoto...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

Nie popadajmy w paranoje - florowit do kwitnących 5-6-8 a do pelargoni 4-6-8
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Na tym florovicie, który dostałam jest 6-6-6
Już wcześniej było napisane, żeby wykorzystać go do storczyków.
Tylko najpierw muszę storczyki sobie kupić
Już wcześniej było napisane, żeby wykorzystać go do storczyków.
Tylko najpierw muszę storczyki sobie kupić

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;