Mam do was pytanka.W zaszłym roku kupiłem dwie lilie białe [nazwy nie znam]wysokie były ok 50cm i pięknie kwitły i wydawały silny zapach. I teraz jedna z nich puściła dwa pędy i rozwija listki [wys.20-25cm] a druga widać tylko mały kieł Dlaczego brak jaj czegoś???
Mam jeszcze jedno pytanie kupiłem miesiąc temu 3 lilie drzewiaste i posadziłem do doniczek do podpędzenia[średnica doniczki ok15cm] tylko że bardzo płytko [1cm ziemi przysypałem cebuli] puściły kły jedna naprawdę duży. Teraz chcę przesadzić do ziemi jak mam to zrobić czy na wysokość jaka jest w doniczce czy głębiej
To dobrze że ma kiełek może po prostu potrzebuje więcej czasu aby zacząć rosnąć.
Posadzić trzeba na 3 - krotną wysokość cebuli albo na taką głębokość jaki obwód ma cebula.
Nie na " raz tyle " bo albo się przewróci gdy rozwinie kwiaty, albo obali ją wiatr albo zmarznie zimą...
Kupiliśmy w tym roku z żoną cebulki lilii, różne rodzaje. Posadziliśmy je jakieś trzy tygodnie temu, lecz do tej pory nic nie widać aby cokolwiek wschodziło. Po delikatnym odkopaniu cebulki okazało się, że nawet nie wypuściły kiełka. Żona postanowiła zakopać je płycej, bo za pierwszym razem zakopane były tak około 10 cm wgłąb. Czy jest szansa, że jeszcze będziemy się cieszyć kwiatkami tego lata?
Myślę że tak, o ile cebulki nie są nadgniłe i nic po nich nie pełza. Możliwe że były do ostatniej chwili przed zakupem chłodzone i potrzebują trochę czasu, żeby się obudzić.
Perek11 Jestem pod ogromnym zdziwieniem, iż masz tyle lilii. Tak duże terytorium, a całe w nich. Super!
Jestem ciekawy jak zakwitną te wszystkie cudeńka.
Sam posiadam lilie, ale to tylko mały terenik /15 lilii może/. Chciałbym mieć tyle co i Ty, ale po zastanowieniu nie wiedziałbym gdzie to posadzić he he
Witajcie. Mam problem.. Sprawdzałem dzisiaj stan moich lilii (tych, które jeszcze nie wyszły z ziemi). I natknąłem się na moją ukochaną LO White Elegance. W miejscu gdzie powinien znajdować się zdrowy kiełek ujrzałem takie coś (patrz zdjęcie). Czy to zaszkodzi całej cebuli, która najprawdopodobniej zgnije, czy po prostu tylko w tym roku nie będzie kwiatów? Doradźcie, co powinienem zrobić, bo bardzo mi szkoda tej cebuli (jak widzicie jest b. duża; obwód to aż 28/29cm). Dziękuję bardzo.
Rano u wszystkich liście wisiały oklapniete,myślałam,że po nich ale gdy słońce przyswiecilo wszystkie liście wstaly i da normalne.Chyba nie zaszkodził im ten mróz.Mam mnóstwo lilii,żeby dac radę je pookrywac...