Lilie-uprawa cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Perek11
100p
100p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.5

Post »

Tutaj moje polko przybyszowych chyba niektore zakwitna :-) Obrazek Obrazek
A tutaj na rabacie:-) Obrazek
Marcin?
Z Konina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sty 2014, o 01:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam do was pytanka.W zaszłym roku kupiłem dwie lilie białe [nazwy nie znam]wysokie były ok 50cm i pięknie kwitły i wydawały silny zapach. I teraz jedna z nich puściła dwa pędy i rozwija listki [wys.20-25cm] a druga widać tylko mały kieł Dlaczego brak jaj czegoś???

Mam jeszcze jedno pytanie kupiłem miesiąc temu 3 lilie drzewiaste i posadziłem do doniczek do podpędzenia[średnica doniczki ok15cm] tylko że bardzo płytko [1cm ziemi przysypałem cebuli] puściły kły jedna naprawdę duży. Teraz chcę przesadzić do ziemi jak mam to zrobić czy na wysokość jaka jest w doniczce czy głębiej :?:
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Wg mnie posadź ,,raz tyle" ile ma wysokość cebula". Chodzi o to aby miała optymalne warunki w glebie.
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To dobrze że ma kiełek może po prostu potrzebuje więcej czasu aby zacząć rosnąć.
Posadzić trzeba na 3 - krotną wysokość cebuli albo na taką głębokość jaki obwód ma cebula.
Nie na " raz tyle " bo albo się przewróci gdy rozwinie kwiaty, albo obali ją wiatr albo zmarznie zimą... ;:185
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Lilia "drzewiasta", czyli mieszaniec OT - powinien mieć nad sobą około 15 - 20 cm ziemi; lilium candidium (czyli "Biała"), nie więcej niż 5 cm.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
ewunu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2012, o 12:48

Post »

Czy cebule lilii trzeba zaprawić przed posadzeniem?
klocadam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 10:03

Post »

Kupiliśmy w tym roku z żoną cebulki lilii, różne rodzaje. Posadziliśmy je jakieś trzy tygodnie temu, lecz do tej pory nic nie widać aby cokolwiek wschodziło. Po delikatnym odkopaniu cebulki okazało się, że nawet nie wypuściły kiełka. Żona postanowiła zakopać je płycej, bo za pierwszym razem zakopane były tak około 10 cm wgłąb. Czy jest szansa, że jeszcze będziemy się cieszyć kwiatkami tego lata?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Myślę że tak, o ile cebulki nie są nadgniłe i nic po nich nie pełza. Możliwe że były do ostatniej chwili przed zakupem chłodzone i potrzebują trochę czasu, żeby się obudzić.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
julcia03
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 13:05

Post »

Będą miały kwiaty,ja w tamtym roku sadzilam po 15 maja i wszystkie pięknie kwitly.
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Perek11 Jestem pod ogromnym zdziwieniem, iż masz tyle lilii. Tak duże terytorium, a całe w nich. Super! ;:138
Jestem ciekawy jak zakwitną te wszystkie cudeńka.

Sam posiadam lilie, ale to tylko mały terenik /15 lilii może/. Chciałbym mieć tyle co i Ty, ale po zastanowieniu nie wiedziałbym gdzie to posadzić he he ;:oj
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Witajcie. :) Mam problem.. Sprawdzałem dzisiaj stan moich lilii (tych, które jeszcze nie wyszły z ziemi). I natknąłem się na moją ukochaną LO White Elegance. W miejscu gdzie powinien znajdować się zdrowy kiełek ujrzałem takie coś (patrz zdjęcie). Czy to zaszkodzi całej cebuli, która najprawdopodobniej zgnije, czy po prostu tylko w tym roku nie będzie kwiatów? Doradźcie, co powinienem zrobić, bo bardzo mi szkoda tej cebuli (jak widzicie jest b. duża; obwód to aż 28/29cm). Dziękuję bardzo. :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Obrazek Lilie zabezpieczone, jedna noc może przesądzić o letnim widowisku ;:222
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Moje niestety kilka ściął mróz :twisted:
Awatar użytkownika
julcia03
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 13:05

Post »

Rano u wszystkich liście wisiały oklapniete,myślałam,że po nich ale gdy słońce przyswiecilo wszystkie liście wstaly i da normalne.Chyba nie zaszkodził im ten mróz.Mam mnóstwo lilii,żeby dac radę je pookrywac...
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

U mnie wszystkie lilie zdrowo rosną i wytrzymały mrozek. Dzisiaj zapowiada się na deszcz, więc pewnie mrozku nie bedzie. :wink:
Pozdrawiam, Robert.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”