Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

możesz siać wszystko , spełniając odpowiednie warunki ,doświetlenie itp
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

A to jak beda na biurku nasionka do oswietlenie beda mialy:P
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Powinno wystarczyć
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

To jutro kupie nasionka, dzis mi sie nie chce do miasta iśc za zimno brr:) A moze polecicie mi cos jak to wysiac? Doniczka ma byc przykryta jakas szybką albo folia i ziemia ma byc wilgotna gdzies wyczytałam:) To prawda?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

substrat prawie mineralny tzn. sam żwirek wygotowany ,mają mieć wilgotno (siewki) przykryć folią do kiełkowania , jak wzejdą odkryć ( tak na szybkiego)
Justa007
200p
200p
Od: 24 wrz 2008, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Zakupiłam dzisiaj żywe kamienie. Chciałabym zapytać o kilka rzeczy, mianowicie:
- czy mogę je teraz przesadzić?
- do jakiego podłoża?
- kiedy, jak i w jakich ilościach podlewać?

Jak coś sobie przypomnę to jeszcze spytam :)
Załączam zdjęcie:

Obrazek
Zielonolandia - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48079" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek sprzedażowy - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=48109" onclick="window.open(this.href);return false;
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Przesadzanie na wiosnę, tak samo jak i podlewanie, które przeprowadzamy bardzo rzadko.
Podłoże mineralne. Ja skłaniałbym się do żwiru z ziemią do kaktusów w stosunku około 3:1.
Justa007
200p
200p
Od: 24 wrz 2008, o 20:44

Post »

Owszem, ale część jest z innej strony internetowej przepisana (przekopiowana). A ja chcę bazować na doświadczeniach swoich i innych, a nie na wiedzy encyklopedycznej.
Zielonolandia - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48079" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek sprzedażowy - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=48109" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 22:01

Post »

Słuchajcie kochani, czy "kamienie szczęścia" mogą mieszkać w jednej doniczce z FRITHIA PULCHRA?? i w jakiej ziemi??
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok już się poprawiam ... dzięki bardzo Michał :)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostatnio poszperałam trochę na allegro i zobaczyłam kamyczki i po prostu wpadłam po uszy :D Są śliczne i jeszcze te kwiatuszki :) Zastanawiam się nad kupnem nasion, ale nie wiem czy teraz dam radę zapewnić im odpowiednie warunki żeby wykiełkowały i przeżyły, dlatego kupię nasiona i poczekam do wiosny, bo obawiam się, że latem na południowym parapecie będzie im za ciepło.. A tu jeszcze pytanie czy rzeczywiście istnieją takie gatunki lithopsów( czy to może magia photoshop'a) bo szukałam wszędzie i nie mogę na takie trafić (zdjęcia pochodzą z aukcji internetowych osób, które sprzedają nasiona żywych kamieni i twierdzą, że mają mix wszystkich odmian):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Spokojnie w naszych warunkach można uzyskać takie roślinki z nasion. Ale parapet okienny to trochę za kiepskie miejsce dla tych roślinek. Balkon o południowo-wschodniej lub południowej wystawie powinien wystarczyć. A najlepsza będzie szklarnia lub inspekt. Nasiona sugerują sprowadzić z zagranicy. Kupić je można np. tutaj: http://www.mesagarden.com/
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak i tutaj zgodzę się z Michałem, Paulo nie kupuj nasion na allegro bo nie warto. Jakiś czas temu bawiłam się w to, ale stwierdzam że to strata pieniędzy. Kupiłam zarówno nasionka Lithopsów i wiele innych. Porosły mi albo cuda albo nic :oops: niektóre nasiona były w kiepskim stanie, jedynie nasionka Noliny okazały się faktycznie Noliną!! Wrrr.... na tyle wydanej kasy. postanowiłam zaryzykować ponownie i kupiłam parę sadzonek od Pawła Nalaskowskiego, o którym pisze Michał bo wydaje mi się również człowiekiem godnym zaufania. Także zajrzyj sobie na allegro i poszukaj tego użytkownika. Moje roślinki jeszcze nie przyszły, ale jestem spokojna bo myślę że tym razem dokonałam trafnego wyboru.
Również bardzo podobają mi się Lithopsy, ale chyba wiem o nich jeszcze zbyt mało i hmmm.... właśnie moje stoją na parapecie. Na szczęście jest zima, ale już zastanawiam się gdzie ja je postawie latem Mam do dyspozycji okno północno-wschodnie lub wschodnie...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

a allegro nie ma co kupować... Lepiej kupować od czeskich przyjaciół...
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Mam siewki z allegro i.. Nie wiem nawet co to... Wygląda na Echinocereus, ale kupiłem 3 paczki nasion z jednej są sieweczki, a reszta nie skiełkowała. Wysiewam kaktusy metodą z piaskiem i gymnole skiełkowały ale słabo. Teraz Astrophytum wysiałem metodą na żwirek i kiełkowność jest wręcz perfekcyjna. Polecam.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”