Rośliny z Biedronki i innych marketów
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 mar 2014, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Drzewka owocowe z Biedronki itp.
Z tego co czytałem to jeżynę przycina się ok. 10 cm nad gruntem. Jeżeli jeżyny będą regularnie przycinane, to nie powinno być z nimi problemów.
Jeżyny potrzebują podpór, bo ich pędy mogą w jednym sezonie urosnąć nawet do 3-4 metrów. Najlepszą podporą będzie kratka. Pędy rozpina się na kratce za pomocą specjalnych klamerek.
Jeżyny potrzebują podpór, bo ich pędy mogą w jednym sezonie urosnąć nawet do 3-4 metrów. Najlepszą podporą będzie kratka. Pędy rozpina się na kratce za pomocą specjalnych klamerek.
"Z dziełami sztuki łączy się wiele tradycji.
Dzieła natury są zawsze jak wypowiedziane słowa Boga." Johann Wolfgang von Goethe
Dzieła natury są zawsze jak wypowiedziane słowa Boga." Johann Wolfgang von Goethe
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
emalia112 nie wiem z jaką jeżyną walczysz,moja jeżyna jest trochę niepoważna bo się rozłazi w swoim obrębie czyli do 2 m od krzewu,co do długosci łuz to skracam do długosci jaka mi pasuje czyli 4 lub 6 m,rusztowanie jest jak pod winorosl wysokie na 2 m długosć 12 m słupki co 3 m dla 3 krzaczków,wycinam tylko na jesień łozy które owocowały resztę skracam na wiosnę zielone końcówki .Kratka jest za gęsta dla jeżyny i przy większych wiatrach może połamać,ja między słupkami daję pionowe dwie listwy,piotr
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam swój ogród opanowany przez dziką jeżyne, Nie owocuje bo trudno nazwać owocami trzy czarne główki od szpilki które ciężko wydłubać z szypułki. A jest ich 50 albo 100 a może 500 krzaków nie wiem są moją zmorą, bo jeszcze przy wyrywaniu kaleczą ręce.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Emalia, widły amerykańskie i wydłubuj jak tylko odrośnie dzika jeżyna.
Dość szybko się jej pozbyłam w ten sposób, ale musisz bardzo pilnować by nie dać jej szans na rozrastanie.
Bez części zielonej nie będzie miała szans.
Dość szybko się jej pozbyłam w ten sposób, ale musisz bardzo pilnować by nie dać jej szans na rozrastanie.
Bez części zielonej nie będzie miała szans.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
emalia112 to Ci współczuję wiem co to jest w tamtym roku pomagałem przy czyszczeniu 80 arów z korzeni dzikiej róży jak zostanie tylko kawałeczek korzonka to już jest nowa roslinka ,zbieralismy i palili w ognisku i to poza działką po tygodniu musielismy przeglądnąć działkę bo ta cholera znowu wzeszła ,tak więc pracy z taką działką na lata piotr
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Czy ktoś się doczekał owoców na gruszy kupionej w biedroonce? Czy były zgodne z nazwą?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Kupiłam na początku kwietnia maliny, jeżyny i aronie w Polo za 4,99. Były to właśnie suche badyle. Jeżyna pięknie wybija, aronia już ma wykształcone liście ale malina słabo
jeden lichy odrost z korzenia. Ten badyl chyba usechł i tylko z korzeni może coś być. Ale czekać? Chyba dokupie jeszcze jedną sztukę malin w razie w.
Zauważyłam że te wszystkie krzewy w supermarketach to firma Fructoplant. Jakieś opinie macie o niej?

Zauważyłam że te wszystkie krzewy w supermarketach to firma Fructoplant. Jakieś opinie macie o niej?
ja kupiłem sporo roślin z Fructoplantu np. w Castoramie i Biedronce i jestem bardzo zadowolony. Wszystko mi sie przyjęło i owocuje. Wiem że mają własne szkółki, oferują fajne zestawy roślin i są dostępni w wielu sklepach. Mam pozytywne zdanie na podstawie tego co mam od nich w naszym rodzinnym ogrodzie-polecam.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Ja kupiłam3 lata temu gruszę konferencję w Biedronce ,owoce pyszne, poza tym mam jabłka, czereśnie ,rosną super. Kupiłam też drzewka w szkółce ,po których już śladu nie ma ,więc chyba reguły też nie ma ,jak się uda. 

Mam pytanie związane z sadzonkami winogronu z Biedronki..Wczoraj widziałam trzy odmiany w różnych kolorach po 6.99 ale na etykiecie nie mogłam znależć jaka to odmiana .Czy warto kupić ??Dodam,że sadzonki w dobrej formie,miały po kilka zielonych liści..
Pozdrawiam Ewa
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
W Lidl są figi, ale bez podanej nazwy odmiany.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ewao4 pisze:Mam pytanie związane z sadzonkami winogronu z Biedronki..Wczoraj widziałam trzy odmiany w różnych kolorach po 6.99 ale na etykiecie nie mogłam znależć jaka to odmiana .Czy warto kupić ??Dodam,że sadzonki w dobrej formie,miały po kilka zielonych liści..
Ciekawe czy są ukorzenione, bo czasami jest tak iż liście na górze, ale u dołu sam patyk nieukorzeniony
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2014, o 14:56
Oglądałem wczoraj z ciekawości to sadzonki zielne są , raczej korzenie mają .
Jeżeli ktoś ma zamiar kupować to proponuje od razu jak sie pojawią bo po jakimś czasie stojąc w sklepie są w opłakanym stanie przesuszone , połamane itp .(to nie sklep ogrodniczy czy szkółka ) Winogrona nie kupowałem nigdy w biedronie tylko jagode kamcz. i truskawki , nie narzekam . Ale odmiany dobre Solaris i Marszałek ... 

Serdecznie dziękuję za odpowiedż
Może jeszcze będą..

Pozdrawiam Ewa
Witam.Ja w zeszłym roku na wiosnę kupiłem śliwę Amers potrzebną mi jako zapylacz.Drzewko już było już dość mocno zielone a na działce moje drzewa dopiero budziły się ze snu zimowego. Zaryzykowałem i kupiłem, posadziłem a koronkę opatuliłem agrowłókniną ze względu na nocne przymrozki.No i udało się w tym roku śliwka pięknie rośnie
Drzewka mają dobrze zabezpieczony system korzeniowy, drzewka są dobrej kondycji jak i jakości tak, że ja nie mam oporów kupowania w Biedronce, czego nie mogę powiedzieć o sklepach internetowych gdzie kupujemy nieraz po prostu kota w worku bo sam nie raz tego doświadczyłem 

Pozdrawiam Józef