Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.
Jak pisało kilka osób, przed użyciem kompostu, przesiać go przez sito i wybrać pędraki.
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zanim wybierzesz z kompostu larwy, warto zajrzeć do innych wątków tego forum np.: "Larwy chrabąszczy w kompoście" i "Jak wygląda dobry kompost", w którym na str. 3 jest foto, jak odróżnić POŻYTECZNĄ larwę kruszczycy żyjącą w kompoście od larwy chrabąszcza majowego podgryzającego trawnik i inne korzonki.
Poza tym w kompoście znaleźć można larwy rohatyńca, który żywi się tym co jest w kompoście, a jest w Polsce chroniony, gdyż groziło mu wyginięcie.
Poza tym w kompoście znaleźć można larwy rohatyńca, który żywi się tym co jest w kompoście, a jest w Polsce chroniony, gdyż groziło mu wyginięcie.
Trochę mnie to wszystko wystraszyło
nigdy wcześniej nie rozbierałam zawartości kompostu na czynniki pierwsze:) Waliłam to na grządkę i było ok. Trzy lata temu uschły mi trzy tuje, nikt nie wie dlaczego. Może to robactwo było przyczyną? Tegoroczna, ciepła (na południu Polski) zima pewnie jest sprzymierzeńcem robali. zobaczymy. Dzięki Wam za zwrócenie uwagi na prawidłowość działań przy kompostowniku.

-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Też kiedyś "nie rozbierałam zawartości kompostu na czynniki pierwsze"
Ogród mam od niedawna, więc nakupiłam książek, by czegoś się jeszcze (tuż przed emeryturą
) nauczyć. To z nich nabrałam przekonania, że najważniejsze jest żywienie gleby, bo to ona jest WAŻNA. I w miarę czytania i ogladania różnych zdjęć i obrazków pojmuję złożoność procesów kompostowania. Dlatego oglądam co jest w środku, zwłaszcza jak "podbieram" kompostowaną ziemię. I teraz wiem, że pędrak wyjęty spod trawnika (mój ogród przez co najmniej 20 lat był trawnikiem, który staram się "przerobić" w urodzajne grządki) wygląda inaczej, niż ten z kompostu.
I ten spod trawnika "z pomarańczowymi nóżkami" tępię

Ogród mam od niedawna, więc nakupiłam książek, by czegoś się jeszcze (tuż przed emeryturą

I ten spod trawnika "z pomarańczowymi nóżkami" tępię

Witam
Jestem po raz pierwszy na forum, ale co do pędraków ma sprawdzoną metodę Biomass Sugar, nie mogłam sobie z nimi dać rady. Trawnik wyglądał jakby go ktoś kwasem polał rosliny miały popodgryzane korzonki. Szukałam sposobu pozbycia sie nieproszonych gości i znalazłam Biomass Sugar. Sprykałam cała działke 4 razy co 30 dni, efekty były widoczne juz po 2 polaniu. Plamy zaczeły się cofać, a sprawdzając ziemie nie było juz tam nieproszonych lokatorów. Nie jest to tania metoda ale skuteczna, a poza tym ekologiczna. Biomass Sugar działa na pancerzyki robali i rozpusza je, po spryskaniu należy pamietac o gruntownym podlaniu działki, żeby cukier przesiąk głębiej w glebę. Sprawdzone działa spróbujcie.
Jestem po raz pierwszy na forum, ale co do pędraków ma sprawdzoną metodę Biomass Sugar, nie mogłam sobie z nimi dać rady. Trawnik wyglądał jakby go ktoś kwasem polał rosliny miały popodgryzane korzonki. Szukałam sposobu pozbycia sie nieproszonych gości i znalazłam Biomass Sugar. Sprykałam cała działke 4 razy co 30 dni, efekty były widoczne juz po 2 polaniu. Plamy zaczeły się cofać, a sprawdzając ziemie nie było juz tam nieproszonych lokatorów. Nie jest to tania metoda ale skuteczna, a poza tym ekologiczna. Biomass Sugar działa na pancerzyki robali i rozpusza je, po spryskaniu należy pamietac o gruntownym podlaniu działki, żeby cukier przesiąk głębiej w glebę. Sprawdzone działa spróbujcie.
Witam.
Ja w tym roku zakupiłam Biomass Sugar, już dwa razy spryskałam cały trawnik i obficie podlałam, mam nadzieję, że jak u Ciebie będą efekty. U mnie w okresie czerwca i lipca nie można spokojnie posiedzieć na ogródku, ponieważ chrząszcze atakują. W kompostowniku podczas przesiewania znalazłam ok 20 szt, mam nadzieję, że w przyszłym roku już nie będzie ich aż tyle.
Ja w tym roku zakupiłam Biomass Sugar, już dwa razy spryskałam cały trawnik i obficie podlałam, mam nadzieję, że jak u Ciebie będą efekty. U mnie w okresie czerwca i lipca nie można spokojnie posiedzieć na ogródku, ponieważ chrząszcze atakują. W kompostowniku podczas przesiewania znalazłam ok 20 szt, mam nadzieję, że w przyszłym roku już nie będzie ich aż tyle.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzie można znaleźć jakies fotki larw i robali, żeby nie eksterminować niepotrzebnie wszystkiego co znajduję teraz przy kopaniu i sadzeniu ?
Na rzazie rozróżniam tylko drutowce,
Na rzazie rozróżniam tylko drutowce,
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
O tak,prosze.
To pędraki opuchlaka w doniczkach z aeonium

Samego robala też mam zdjęcie

I takie dziury wygryza robal

To pędraki opuchlaka w doniczkach z aeonium
Samego robala też mam zdjęcie
I takie dziury wygryza robal
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
O dzięki, wczoraj jednemu takiemu dało sie uciec niestety 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2011, o 10:42
Pędraki
Witam,
Przesadzałam i robiłam dzisiaj nowe nasadzenia, znalazłam w glebie cos wijącego się podobnie jak dżdżownica ale krótszego(ok. 1cm) i dość grubego, w kolorze BIAŁYM - załączam zdjęcie, przepraszam za kiepska jego jakość, w realu wyglądał jak na zdjęciu, był cały biały.
Ze względu na ten biały kolor stwierdziłam, że to chyba musi być jakiś pasożyt i go wyrzuciłam, czy ktoś się orientuję co to może być?
Aha obiekt niezidentyfikowany ;) znajdował się w okolicach iglaka, w miejscu dość cienistym, za iglakiem, mam rododendrona, który ma poobgryzane brzegi liści i którego psikam obecnie preparatem na nicienie itp. Ale tego towarzysza akurat, znalazłam jak wspominałam nie bezpośrednio pod rhododendronem ale w okolicach iglaka rosnącego za rhododendronem.
Będę wdzięczna za pomoc i odzew
Pozdrawiam,
Asia

Przesadzałam i robiłam dzisiaj nowe nasadzenia, znalazłam w glebie cos wijącego się podobnie jak dżdżownica ale krótszego(ok. 1cm) i dość grubego, w kolorze BIAŁYM - załączam zdjęcie, przepraszam za kiepska jego jakość, w realu wyglądał jak na zdjęciu, był cały biały.
Ze względu na ten biały kolor stwierdziłam, że to chyba musi być jakiś pasożyt i go wyrzuciłam, czy ktoś się orientuję co to może być?
Aha obiekt niezidentyfikowany ;) znajdował się w okolicach iglaka, w miejscu dość cienistym, za iglakiem, mam rododendrona, który ma poobgryzane brzegi liści i którego psikam obecnie preparatem na nicienie itp. Ale tego towarzysza akurat, znalazłam jak wspominałam nie bezpośrednio pod rhododendronem ale w okolicach iglaka rosnącego za rhododendronem.
Będę wdzięczna za pomoc i odzew

Pozdrawiam,
Asia

- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: biała dżdżownica w zacienionym miejscu, w ziemi, w poblizu i
Nic, a nic nie podobne do dżdżownicy.
To pędrak. Podjada korzonki. Zabić.
Larwa chrabąszcza majowego.
To pędrak. Podjada korzonki. Zabić.
Larwa chrabąszcza majowego.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2011, o 10:42
Zabiłam od razu i wyrzuciłam! Czy mogę jeszcze jakoś z tym walczyć zrobić jakiś oprysk albo czymś podlać?
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Asia
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Jest chemia do zalania całego terenu i tego masz pewnie jeszcze naście sztuk.
Chrabąszcz majowy kopie otwory w glebie i składa jajka, z których po 3 latach wychodzą nowe osobniki dorosłem (60szt z jednego otworu nawet).
U mnie kiedyś taka plaga była, że cały trawnik zniszczyły poniekąd bo go podjadły, a szpaki wybierając obiad przewróciły do góry nogami darninę.
Jeżeli jest tego mało to jak kopiesz to od razu kill.
Krety mają raj jak jest tego sporo wyjedzą masę tych tłustych robali.
Chemia jest i musisz popytać o coś na larwy bo to się rozlewa po darninie i wsiąkając zabija.
Chrabąszcz majowy kopie otwory w glebie i składa jajka, z których po 3 latach wychodzą nowe osobniki dorosłem (60szt z jednego otworu nawet).
U mnie kiedyś taka plaga była, że cały trawnik zniszczyły poniekąd bo go podjadły, a szpaki wybierając obiad przewróciły do góry nogami darninę.
Jeżeli jest tego mało to jak kopiesz to od razu kill.
Krety mają raj jak jest tego sporo wyjedzą masę tych tłustych robali.
Chemia jest i musisz popytać o coś na larwy bo to się rozlewa po darninie i wsiąkając zabija.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Re: Pędraki
Gemciu jestem ciekaw jak z takiego zdjęcia zidentyfikowałeś chrabąszcza majowego? 
Zajmuję się entomologią i nie byłbym w stanie zidentyfikować gatunku z tego zdjęcia

anciuta poobgryzane brzegi liści nie mają nic wspólnego z owadem występującym w ziemi według mnie

Zajmuję się entomologią i nie byłbym w stanie zidentyfikować gatunku z tego zdjęcia

anciuta poobgryzane brzegi liści nie mają nic wspólnego z owadem występującym w ziemi według mnie

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Re: Pędraki
Jeśli będziesz zmuszona do użycia chemii to Dursban powinien pomóc. Ja przy przekopywaniu staram się wybierać ile się da i nie mam problemów ze szkodnikiem, ale znam ogrody gdzie jest tego tyle, że tylko chemia pomoże.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim