Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród cz.2

Post »

I gdzie te zdjęcia, hę :wink: Pelargonie doceniam za to że są prawie niezniszczalne, nie tak jak surfinie przy których trzeba skakać, w upały podlewać ze dwa razy dziennie, nawozić systematycznie, przy pelaśkach nawet jak zapomnę o tym wszystkim to one i tak pięknie kwitną, nie przepadałam dawniej za nimi, ale teraz....zawsze wybieram pelargonie, co nie znaczy że nie eksperymentuję z innymi, w tym roku nawet udało mi się wyhodować sadzonki petunii pełnej i werbeny zwisającej, co przy mojej ogrodowej ignorancji jest nie lada wyczynem.
Po weekendzie robię pełny panel DNA (real time) na borelkę i pochodne, bo niedługo zacznę o lasce chodzić :wink: , jak wyjdzie czysto to reumatolog następny w kolejce.
Beatko, w jakim stanie doszły rośliny, bo jestem pełna obaw :oops: , pozdrawiam :wit
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Witaj

Przeczytałam ten wątek, bo... wstęp jest genialny. A cała reszta po prostu się rozkręca (dla mnie jak Sapkowski - zaczyna się od seksu, a potem jest tylko lepiej ;) ).

Życzę ci spełnienia marzeń, zdrowia i ... gdy już znajdę kasę na koparkę do wyrównania terenu, to wyślę ci paczkę żywopłotową - nasza działka graniczy z lasem i mam przy płocie pełno malutkich głogów, jakiś dąb pewnie też się znajdzie i inne dziwne, które mąż próbuje kosiarką wymordowywac :) A wiem, że mi samej będzie szkoda wykopywac je na kompost...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bea jęczeć miałaś na wyspie, i co?
Zdjęcia miałaś zrobić dla nas, i co?
pewnie odsypiasz wczorajszą noc, to miłych snów!
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Wczoraj nagle sie okazalo, że muszę drugi raz pojechać do miasta, wróciłam o 20-tej. Usiadłam, wypiłam trzy herbaty pod rząd (2 x roibos, 1 x zielona) i obejrzałam program ogrodniczy.
Zrobiłam wczoraj przed drugim wyjazdem trzy zdjęcia i aparat sie wyładował :?
Dziś to nadrobię.
Bea
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Bea a gdzie zdjęcia :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Zdjęcia właśnie się ściagają, niedługo bedą.
Pogoda u mnie dziś angielska :wink: Wielbiciela angielskich programów ogrodniczych :lol: to może powinno nawet ucieszyć, ale nie cieszy :lol:
Wszędzie tyle roboty, i w domu i w zagrodzie... nie wiadomo na co się pierwej rzucić ;:218
Pare dni temu na jakiejś internetowej stronie ogrodniczej zobaczyłam tytuł: Ogród czy obóz pracy? i dostałam ataku śmiechu.
No, właśnie obóz pracy! ;:306 Oczywiście, że mam obóz pracy!
W tym artykule chodziło o to, jak urządzić ogród, by nie musieć każdej chwili poświęcać na jego utrzymanie i mieć czas na relaks.
Relaks w ogrodzie... Hm... ;:306
Ja sobie oczywiście umiem wyobrazić relaks w ogrodzie ;:306
Tylko w tym roku to jeszcze nawet nie postawiłam pod kasztanem stołu i ławki, bo albo pada albo i tak nie mam czasu tam usiąść.
Jak ja sie ostatnio relaksuję w ogrodzie..? Np. robiąc zdjęcia, np. rozpalając ognisko... O, tak, ja bardzo lubię rozpalić ognisko i posiedzieć przy nim ;:333 W ogóle siedzenie przy ognisku jest dla mnie formą medytacji. Też tak macie? Ja mogę i trzy godziny siedzieć wieczorem (po pracy w ogrodzie) w samotności przy ognisku i wpatrywać się w nie. Skrzętnie zbieram gałęzie na ognisko, żeby zawsze było z czego rozpalić :)

Dziś jest wilgotno, mglisto i zimno.
Bea
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bea ja Cię rozumiem z tym ogniskiem i zazdroszczę możliwości , mi z braku laku musi wystarczyć kominek :D i też przed nim siadam odprężając się ;:108 do kompletu z pledem i książka brakuje mi tylko fotela bujanego ;:306
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Obiecane zdjęcia.

Malutki chaosik na tle total-rudery ;:209
Tak, to JEST dom, uprzedzam ewentualne pytania, czy to moja stodoła ;:306 I dla jasności całkowitej dodam, że to nie jest najgorzej wyglądający jego fragment. (Ci którzy wiedzą, że miał być remont, ale go nie było, niech powiedzą pozostałym ;:306 )
A to przed domem to jest kącik leśny ;:306 jak go matka natura stworzyła, tak rośnie i nikomu nic do tego ;:306 Jak posadzę żywoploty, obsadzę 30-stometrowa rabatę, to zajmę sie tym tak mało ważnym fragmentem posesji, jak rabata przed wejściem do domu ;:306 A teraz jest dzikość i udajemy, że tylko dzikość tu pasuje ;:306
(Serio, to nie ruszam tego miejsca, bo cała nawierzchnia przed domem wymaga kompleksowej przebudowy i ten kamienny nasyp trzeba bedzie przynajmniej częściowo rozebrać, a na robienie czegoś dwa razy to ja nie mam siły i ochoty, więc stoi jak jest i jeszcze trochę postoi)
Po prawej "rabatka", a po lewej stoją w pojemnikach wszelakich zgromadzone różne sadzonki na żywoplot.
Obrazek

A to stodoła. Tak, wiem, wygląda lepiej niż dom, ale tez nie wszędzie ;:306
Patrzcie na świerki, niby takie same świerki pospolite, ale jedne mają wcześniej przyrosty, drugie znacznie później.
Obrazek

Obrazek

W tle hortensja pnąca
Obrazek

Moja impresja fotograficzna :wink: pt.: "Rh przeziera" (czyt.: eR-ha prze-zie-ra, znaczy, że przez świerk przeziera )
Obrazek

Ten własnie rh...
Obrazek
...który nie wygląda ostatnio najlepiej, gałąź mu sie złamała jedna, liście jak widac niektóre zbrązowiały, bo Lars je obsikał ze 20 razy...
Musze go osłonić, połowa roboty w tym kierunku już wykonana, resztę sie zrobi, kiedy się da, mam nadzieję, że na dniach.

Pigwowiec natomiast ma sie dobrze
Obrazek

Kasztanowiec kwitnie
Obrazek

Kalina
Obrazek

Kalina na tle kasztanowca
Obrazek

Obrazek

Zwykłe lilaki juz kwitną ! Wczoraj pracowalismy wieczorem z eMem na podwórku i tak juz pachnialo bzem ;:170
Obrazek

Obrazek

Kwiatuszki trzmieliny
Obrazek

Zwykły lilak w innym miejscu, ten ja posadziłam jako małe odrosty
Obrazek
Na pierwszym planie widac suche badylki, to niekoszona część trawochwastu. Postanowiliśmy w tym roku nie rzucać sie na koszenie wszystkiego, bo po przemyśleniu doszliśmy do wniosku, że w tym roku bedziemy kosic i utrzymywac w niskim stanie tylko te fragmenty, gdzie bedzie sadzony żywopłot i inne rzeczy. Za dużo roboty, nie dalibyśmy rady ze wszystkim

Tu np. widać, koszona dróżka, a wokół trawochwast jak młody las
Obrazek

Tu dobrze widać, o co chodzi. Wykoszony pas, na którym już rosną brzózki i będzie jeszcze dużo drzewek i krzewów, a dalej kawał buszu. W tym sezonie tak musi być, w przyszły, mam nadzieję ogarnąc koszeniem całość
Obrazek

Miskant. Pierwszy i już "stary" rezydent rabaty trawiasto-bylinowej. Lata temu posadziłam tam kępę mniej więcej 1m na 70cm rozsadzając pojedyncze źdźbła z donicy, rozrósł się i teraz ma chyba ze 3/3m , z tym, że miejscami sie przerzedził i ogólnie wymaga ogarniecia.
Obrazek

Obrazek
Jak widac pokrzywy tez sie tam znajdą. Zamierzam częśc kępy zostawić, a resztę rozsadzić i zrobić z nich następne takie kępy.
Musze pomyslec też o innych trawach, mam w pogotowiu do posadzenia dwa gatunki, ale cos dużego by sie jeszcze przydalo, pomyślę. Oczywiście najpierw trzeba przekopac i przygotowac ziemie pod nie ;:172
Bea
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Jak pięknie u Ciebie. Ta zieleń - brzozy, bzy które bardzo lubię.
Też bym tak chciała.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

oooooo.... imponująco! :wink: I może w ramach ogólnych zmian na lepsze wykonasz kolejny krok i pokażesz w końcu dom? Na pocieszenie przypomnę że moja stodoła jest w stanie agonalnym, a dom też gorzej prezentuje się niż Twoja stodoła :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Dom chyba ogromy jest! I niby jak ma wyglądać skoro jest wiekowy ? Zresztą mnie się bardzo podoba, taki "potrącony rydwanem czasu", jakoś nie przepadam za super odpicowanymi a dachówki na stodole są wspaniałe! Patrząc na zdjęcia mam wrażenie, że Twój ogród zajmuje większą część pogórza Izerskiego :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea przyszłam z zamiarem dopisania coś do Twojej wypowiedzi u Olgi
Syringa pisze:Ja pod Karkonoszami. Może to przypadek, akurat w tym roku tak sie zlożylo, może miałas cieplejsze noce na przykład...
A dzisiaj sie pocieszam, że dziś to chyba wszyscy mają zimno, a nie tylko ja :wink: Rozbawiłas mnie tym, że nie lubisz gołej ziemi i dlatego pozwalasz chwastom ją zakrywać ;:306 To bardzo dobre wyjaśnienie, będę je stosować u siebie w razie potrzeby ;:209 Ja bym dodała, że nie lubie kory na ziemi, więc wole chwasty :wink:
......i kamyczków tez nie lubię, przepraszam tych co mają jedno i drugie ...ja wiem że to dla wygody i estetyki, ale moje jest inna ;:180

No a tu znajduję kawałek fajnego domu i po bytności u Pati, od razu mam ochotę wejść i zwiedzać ....może jak proponuje Pat obnażysz się więcej i pokażesz nam kawałek tego fajnego domu. Ogród rzeczywiście pasuje może i taki! ale wiem, że kiedyś będzie inny...może taki jak u Pat :?:
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Jo, dawno Cie nie było. Jakem Syringa, muszę mieć u siebie lilaki :D

O, nie, Pat, Twój dom z pewnością nie wygląda gorzej niż moja stodoła!

Dom jest duży, fakt. Ogród jest duży, też fakt :wink:

Ale co? Dom w środku pokazać? O, ludzie, nie wiecie, co mówicie! ;:306
No nie, otwartość otwartością, ale żeby ludziom takie rzeczy na forum serwować! ;:306
Bea
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dawaj ;:180
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Syringa pisze:Jo, dawno Cie nie było. Jakem Syringa, muszę mieć u siebie lilaki :D
Ja jestem u Ciebie codziennie tylko po cichutku co by gospodarzy nie fatygować.
Pozdrawiam , Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”