Obiecane zdjęcia.
Malutki chaosik na tle total-rudery
Tak, to JEST dom, uprzedzam ewentualne pytania, czy to moja stodoła

I dla jasności całkowitej dodam, że to nie jest najgorzej wyglądający jego fragment. (Ci którzy wiedzą, że miał być remont, ale go nie było, niech powiedzą pozostałym

)
A to przed domem to jest kącik leśny

jak go matka natura stworzyła, tak rośnie i nikomu nic do tego

Jak posadzę żywoploty, obsadzę 30-stometrowa rabatę, to zajmę sie tym tak mało ważnym fragmentem posesji, jak rabata przed wejściem do domu

A teraz jest dzikość i udajemy, że tylko dzikość tu pasuje
(Serio, to nie ruszam tego miejsca, bo cała nawierzchnia przed domem wymaga kompleksowej przebudowy i ten kamienny nasyp trzeba bedzie przynajmniej częściowo rozebrać, a na robienie czegoś dwa razy to ja nie mam siły i ochoty, więc stoi jak jest i jeszcze trochę postoi)
Po prawej "rabatka", a po lewej stoją w pojemnikach wszelakich zgromadzone różne sadzonki na żywoplot.
A to stodoła. Tak, wiem, wygląda lepiej niż dom, ale tez nie wszędzie
Patrzcie na świerki, niby takie same świerki pospolite, ale jedne mają wcześniej przyrosty, drugie znacznie później.
W tle hortensja pnąca
Moja impresja fotograficzna

pt.: "Rh przeziera" (czyt.: eR-ha prze-zie-ra, znaczy, że przez świerk przeziera )
Ten własnie rh...

...który nie wygląda ostatnio najlepiej, gałąź mu sie złamała jedna, liście jak widac niektóre zbrązowiały, bo Lars je obsikał ze 20 razy...
Musze go osłonić, połowa roboty w tym kierunku już wykonana, resztę sie zrobi, kiedy się da, mam nadzieję, że na dniach.
Pigwowiec natomiast ma sie dobrze
Kasztanowiec kwitnie
Kalina
Kalina na tle kasztanowca
Zwykłe lilaki juz kwitną ! Wczoraj pracowalismy wieczorem z eMem na podwórku i tak juz pachnialo
bzem
Kwiatuszki trzmieliny
Zwykły lilak w innym miejscu, ten ja posadziłam jako małe odrosty

Na pierwszym planie widac suche badylki, to niekoszona część trawochwastu. Postanowiliśmy w tym roku nie rzucać sie na koszenie wszystkiego, bo po przemyśleniu doszliśmy do wniosku, że w tym roku bedziemy kosic i utrzymywac w niskim stanie tylko te fragmenty, gdzie bedzie sadzony żywopłot i inne rzeczy. Za dużo roboty, nie dalibyśmy rady ze wszystkim
Tu np. widać, koszona dróżka, a wokół trawochwast jak młody las
Tu dobrze widać, o co chodzi. Wykoszony pas, na którym już rosną brzózki i będzie jeszcze dużo drzewek i krzewów, a dalej kawał buszu. W tym sezonie tak musi być, w przyszły, mam nadzieję ogarnąc koszeniem całość
Miskant. Pierwszy i już "stary" rezydent rabaty trawiasto-bylinowej. Lata temu posadziłam tam kępę mniej więcej 1m na 70cm rozsadzając pojedyncze źdźbła z donicy, rozrósł się i teraz ma chyba ze 3/3m , z tym, że miejscami sie przerzedził i ogólnie wymaga ogarniecia.

Jak widac pokrzywy tez sie tam znajdą. Zamierzam częśc kępy zostawić, a resztę rozsadzić i zrobić z nich następne takie kępy.
Musze pomyslec też o innych trawach, mam w pogotowiu do posadzenia dwa gatunki, ale cos dużego by sie jeszcze przydalo, pomyślę. Oczywiście najpierw trzeba przekopac i przygotowac ziemie pod nie