Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych

Post »

Palmy kokosowe w biedronce, za 20dychy. Ja juz mam swoją :) wiecie może czy np nawożenie fusami z kawy? ewentualnie solenie gleby na przykład byłoby racjonalnym nawożeniem?
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Solenie gleby??? Nie wydaje mi sie to dobrym pomyslem w ogole. Fusy z kawy ponoc zawieraja duzo magnezu. Ja uzywam rain mixu z Akerne, zaczelam od storczykow i "rozprzestrzenilo" sie na inne rosliny, to odzywka ktora zawiera wszystko to co woda deszczowa, poki co sie nie zawiodlam.
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31

Post »

Od "nie wydaje mi sie", a "jestem pewien że bez sensu",jest dłuuuuuuga droga. Ktos uprawia palme kokosową?
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Sól jest zabójcza dla roślin! Skąd taki pomysł?
Może gdzieś słyszałeś o zasoleniu podłoża, a to jest zupełnie inna sprawa. Zasolenie gleby, to jej przenawożenie, które też jest niebezpieczne dla rośliny.
W żadnym przypadku nie syp soli do doniczki.
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

adam1008 pisze:
echmea pisze:Witam cieplutko.
Bardzo lubię eksperymentować z nasionkami a jeżeli coś wykiełkuję to dopiero jest radość :heja
czekam teraz na ciepełko ,trzeba sporo wystawić na dwór bo oranżeria zapełniona a kolejne roślinki wschodzą robi się tłok.Pozdrawiam.
Ile taka oranzeja kosztowała?
Nie jest ona taka duża zabudowaliśmy po prostu taras dwadzieścia parę metrów a przeszklenie kosztowało około 5 tys. resztę wykonał mój mąż.Zimą nie zamykam drzwi na taras więc mam temperaturę od 6 stopni na schodach do 18 przy wyjściu z salonu,tak więc mogę sobie zimować różne rośliny.Jak się ogarnę to zrobię zdjęcie i wstawię . :wink:
echmea
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

echmea, jak ja Ci zazdroszczę tej oranżerii :D . Też mam w planach coś na kształt ogrodu zimowego, ale w odrobinę bardziej oddalonej przyszłości. Pokaż koniecznie zdjęcia! :wink: :D
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Re: Musa velutina - RÓŻOWY BANANOWIEC

Post »

SLIMI pisze:Ogólnie kupowanie nasion bananowców to bardzo zły pomysł. Przy odrobinie szczęścia kiełkuje jedno nasiono na 10 i to po pół roku. Na przyszłość kupuj sadzonki bo są pewne. Bananowce się łatwo przyjmują. Nie znam Musy Velutina ale przed zakupem dowiedz się jak ma wymagania co do światła w zimie. Najlepiej w Polsce radzą sobie zimą Musa Basjoo i banany karłowate.
Może masz rację bo faktycznie kiełkują bardzo kiepsko mam na razie jedną sadzonkę reszta siedzi cicho w akwarium ma ciepło i wilgotno ale jest radość i satysfakcja kiedy się coś pojawi i robisz to od ziarenka.Jak znajdę chwilę to zrobię zdjęcie i wstawię :)

arameic pisze:echmea, jak ja Ci zazdroszczę tej oranżerii :D . Też mam w planach coś na kształt ogrodu zimowego, ale w odrobinę bardziej oddalonej przyszłości. Pokaż koniecznie zdjęcia! :wink: :D
Postaram się coś wstawić a tak w ogóle to gdyby nie obowiązki w domu to mogłabym tam siedzieć cały dzień :D i ciągle jest coś do zrobienia lubię wszystkie kwiaty więc mam wszystko co mogłam znaleźć ciekawego innego a większość wysiewam sama.A ty co lubisz hodujesz coś konkretnego czy tak jak ja miszmasz?
echmea
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

echmea
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

arameic pisze:echmea, jak ja Ci zazdroszczę tej oranżerii :D . Też mam w planach coś na kształt ogrodu zimowego, ale w odrobinę bardziej oddalonej przyszłości. Pokaż koniecznie zdjęcia! :wink: :D
Basiu twój balkon z kwiatami jest imponujący a zakupu nowych roślin nie powstrzymasz ;:oj przecież jesteś zakręcona na ich punkcie to widać są śliczne ;:138
echmea
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakręcenia nie sposób ukryć, więc się nawet nie staram, echmea :wink: :) . Ażeby wnieść coś tematycznie zgodnego do watku, niniejszym prezentuję zdjęcia eugenii uniflory, wysiewanej przeze mnie w marcu ubiegłego roku. Prawie trzy miesiące czekałam, aż wykiełkuje. ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to moja gwiazda, która pięć lat temu wyrosła z nasiona, a dzisiaj zakwitła po raz pierwszy ;:138 . Adenium obesum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ivy2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 wrz 2012, o 16:37

Post »

Ale piękne Adenium obesum. Gratuluję ;:63 Muszę sobie sprawić tak piękną roślinę.
deszczowymaj
200p
200p
Od: 9 sty 2013, o 21:42

Post »

Witam gorąco :wit Przedstawiam moje egzotyczniaki :D
Mandarynki z pestek,eukaliptusy cytrynowe i liczi dwukrotnie obgryzione przez kota :roll: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Joanna
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

arameic pisze:I to moja gwiazda, która pięć lat temu wyrosła z nasiona, a dzisiaj zakwitła po raz pierwszy ;:138 . Adenium obesum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
;:138 śliczne kwiatki gratulacje :wit
echmea
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję w imieniu własnym i adenium. :wink: :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”