Ja zamierzam w tym roku zrobić z kukurydzy osłonę od wiatru dla papryki. Nie wiem co z tego wyjdzie,bo dawno jej nie uprawiałam ,po tym,jak pewnego roku wszystkie skiełkowane już nasiona wybrały mi ptaki Mam z akcji kukurydzę truskawkową- z czym to się je ?
Kukurydzę najlepiej siać na grządce o kształcie koła/kwadratu. Uprawa w rzędzie jest błędem ze wzgl na wiatropylność.
Co do osłony przed wiatrem bo w zeszłym roku tak zrobiłem, wszystko byłoby pięknie gdyby wiatr mi tej kukurydzy nie wywrócił.
Ja do tej pory miałam kukurydzę wysoką. Zalecany siew był od połowy maja. W tym roku mam karłową, siew zalecany od maja. I nie wiem czy siać na początku czy w połowie miesiąca.
Pierwszą kukurydzę posiałem 8 kwietnia, następny rzut był 17 kwietnia. cześć okryta jest agro pozostała rośnie pod folią. Wszystkie "grządki" posiane po 20 kwietnia rosną bez okrycia.
Odstęp między rzędami nie powinien być mniejszy niż 50 cm (powinny być co najmniej dwa), i 25 cm w rzędzie.
PaulaPola pisze:Ja do tej pory miałam kukurydzę wysoką. Zalecany siew był od połowy maja. W tym roku mam karłową, siew zalecany od maja. I nie wiem czy siać na początku czy w połowie miesiąca.
Siej nawet dzisiaj, minie trochę czasu zanim wystawi głowę z ziemi, nie podejrzewam, żeby po 12 maja jeszcze przymroziło.
Na opakowaniu kukurydzy doczytałam, że można siać już w połowie kwietnia. Nie wiem dlaczego zakodowałam sobie, że można ją siać dopiero w maju, przecież tak jak napisał majs zanim wykiełkuje minie trochę czasu, a pod ziemią przymrozki jej nie powinny nic zrobić.
Mam tylko dylemat, bo mam dwie odmiany jedną niską (nie pamiętam nazw) smaczną do podjadania, druga "na popcorn", nie chciałabym, żeby się skrzyżowały/zapyliły. W jakiej odległości musiałabym je sadzić, czy w ogóle jest szansa w warunkach ogrodowych tego uniknąć?