Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Potrzeba jest, chcę zjeść wcześnie ogórka takiego bez nawozu od siebie z ogrodu, ja to zawzięta jestem na warzywa swoje i kwiaty, chyba po prostu zrobię miejsce na parapecie albo dosztukuję inspekt kolejny, :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli uda Ci się zapewnić minimalną temp. podłoża to czemu nie? http://e-warzywnictwo.pl/index.php/wyma ... _4840.html
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

zdecydowałam że wysiewam ogórki pod agrowłókninę ale poczekam na lepszą pogodę po niedzieli. Jeżeli mi się ni uda to po prostu w maju jeszcze raz wysieję ;:108
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy mozecie mi powiedziec, co moze byc przyczyna odbarwien na lisciach ogorkow? Szukalam na forum w internecie czegos co wygladaloby jak plamy na moich ogorkach i nie znalazlam. Lisc nie zasycha, nie wiednie, nie ma na nim zadnych widocznych szkodnikow. Zwyczajnie traci kolor punktowo, w miejscach przebarwien robi sie bardzo jasny, prawie przezroczysty, tak jakby ktos mu zdjal jakas wartwe liscia z jednej i drugiej strony i zostawil bezbarwny srodek. :?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Mączniak rzekomy najczęściej atakuje liście. Na wierzchniej stronie blaszki liściowej pojawiają się okrągłe lub nieregularne plamy, lekko przeźroczyste, brązowe lub lekko czerwone.
http://poradnikogrodniczy.pl/maczniak.php
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia chłodowe ogórków w uprawach gruntowych
W okresie przed kwitnieniem nocne spadki temperatury poniżej 12°C powodują uszkodzenia chłodowe, których objawy przypominają mączniaka prawdziwego lub srebrzystość liści. W uprawie ogórków w latach chłodnych i o dużej ilości opadów deszczu choroby są czynnikiem limitującym plonowanie roślin ? nawet przy stosowaniu intensywnej ochrony konwencjonalnej. W latach zaś suchych i ciepłych czynnikiem decydującym o powodzeniu uprawy ogórków jest możliwość nawadniania. Woda jest sukcesem i podstawą wszelkiej produkcji roślinnej, w tym zwłaszcza warzyw takich jak ogórki. (http://doradztwowarzywnicze.pl/ochrona- ... chorobami/ ) Na rzekomego to chyba trochę za wcześnie i za zimno.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry :)

Czy prawdą jest, że sąsiedztwo pomidorów pogarsza plonowanie i rozwój ogórków?
Mam małą "foliówkę" taką 2,5 m x 4 m i chciałabym umieścić tam i pomidory i ogórasy szklarniowe.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Dziekuje Wam bardzo za pomoc :-). Wlasciwie to trudno powiedziec co to jest, bo i jedna i druga opcja jest mozliwa. Ogladalam listki pod lupa, ale nic nie znalazlam. Profilaktycznie oberwalam wszystko, co bylo chore i mam nadzieje, ze roslinki sie pozbieraja. Konsultowalam sie z moja mama (stara dzialkowiczka), ktora z kolei twierdzi, ze plamy pojawily sie z przelania. Poniekad do potencjalnych winowajcow pasuje tez bakterioza (na podstawie linku przytoczonego przez kaLo). Sama nie wiem :(.

Z gory przepraszam za brak polskich znakow. Mam nowego laptopa i jeszcze nie znalazlam na nim opcji zmiany klawiatury na polska.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Maj za pasem. Czy waszym zdaniem ogórki na rozsadę wysiać 1 czy poczekać do 5 a nawet dłużej :?:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

grazka100 pisze: Czy prawdą jest, że sąsiedztwo pomidorów pogarsza plonowanie i rozwój ogórków?
Mam małą "foliówkę" taką 2,5 m x 4 m i chciałabym umieścić tam i pomidory i ogórasy szklarniowe.
Tak uprawiałam ogórki i pomidory w latach 70-tych. Też w niewielkiej foliówce i jednego jestem pewna; pomidorom to nic a nic nie przeszkadzało, wiadrami nosiłam. Ogórkom też chyba nie wadziło- to były ogórki na mizerię. Do kiszenia miałam w gruncie- dodam jeszcze , że to były czasy!! O mączniaku nikt wtedy jeszcze nie słyszał!
Pozdrawiam! Gienia.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja w zeszłym roku tak jak gienia1230 miałam ogórki koło pomidorów (wprawdzie w gruncie, ale u mnie są takie ilości pomidorów, że się musiały "stykać") i nie narzekałam. Do przymrozków miałam ogórki, mimo pełnego słońca (nie dałam ich do cienia) i zżółkłej części liści (pewnie to była plamistość, bo na mączniaka pryskałam). Tak się zastanawiam, czy wcześniej u mnie też był mączniak czy to właśnie plamistość.Zobaczymy w tym roku jak będzie, bo więcej odmian już kupionych.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

U mnie też się stykały któregoś roku i było ok. Kolejny rok uprawiam ogórki, i również nie wiem nadal, kiedy to plamistość jest, a kiedy mączniak :wink:
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Co roku mam kilka ogórków w tunelu, w którym rosną pomidory, żeby były wcześniej niż ogórki gruntowe (większość w gruncie). Nie widzę skutków ubocznych. Staram się tylko tak sadzić ogórki by nie zacieniały pomidorów.
Przyznam jednak, że ogórki preferuję w gruncie, ze względu na to, że nie mam czasu na podlewanie :roll:
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maalpunia pisze:
Z gory przepraszam za brak polskich znakow. Mam nowego laptopa i jeszcze nie znalazlam na nim opcji zmiany klawiatury na polska.
Wpisz w wyszukiwarkę "klawiatura programisty"
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”