Kłujący parapet - kamaska
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kłujący parapet - kamaska
Mammillaria camptotricha
Mam taką samą i jeśli martwisz się ze źle wygląda to nie musisz. Sprzedają te rośliny wycackane ze szklarni śliczne jędrne ładne kolorystyczne..... Ja mam swoją 2 rok trzymana w pod gołym niebem..... no i jest bardziej pomarszczona od twojej. Igły na które pada deszcz lubią szybko ciemnieć i stają się szarawe takie jak by brudne. Tylko te świeże są żółtawe. Wydawało by się że coś się z nią nieciekawego dzieje ale wszystko w porządku. Co więcej kwitnie przez cały rok nawet zimą a to dowód ze wszystko gra.
Mam taką samą i jeśli martwisz się ze źle wygląda to nie musisz. Sprzedają te rośliny wycackane ze szklarni śliczne jędrne ładne kolorystyczne..... Ja mam swoją 2 rok trzymana w pod gołym niebem..... no i jest bardziej pomarszczona od twojej. Igły na które pada deszcz lubią szybko ciemnieć i stają się szarawe takie jak by brudne. Tylko te świeże są żółtawe. Wydawało by się że coś się z nią nieciekawego dzieje ale wszystko w porządku. Co więcej kwitnie przez cały rok nawet zimą a to dowód ze wszystko gra.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Masz literówkę, powinno być Sulcorebutia spec.(skrót od species) nova a oznacza to nowy, dotychczas nieopisany gatunek sulkorebucji. Braku tutaj informacji o lokalizacji lub numeru polowego bo bez tego nie wiadomo z jaką roślinką mamy do czynienia.kamaska pisze:Sulcorebutia spes. nova (dziwna ta nazwa, nie wiem czy na pewno właściwa?)
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- kamaska
- 50p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki phacops, jeżeli mówisz, że wygląda okej to się cieszę 
A Tobie Tomku dziękuję za czujność, kiedyś to łaciną biegle w mowie i piśmie władałam (na tyle na ile można) :P, a tu taki błąd...Oczywiście wiem co oznacza po łacinie nowy gatunek, ale myślałam, że może jest już opisana ;)

A Tobie Tomku dziękuję za czujność, kiedyś to łaciną biegle w mowie i piśmie władałam (na tyle na ile można) :P, a tu taki błąd...Oczywiście wiem co oznacza po łacinie nowy gatunek, ale myślałam, że może jest już opisana ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Piękne maluszki
,ale co masz za doniczki,że wkładasz podwójnie,czy są takie słabe 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- kamaska
- 50p
Ah te doniczki
generalnie to nie mialam akuratnie dostępu do takich malych doniczek jakbym chciala, wiec posadzilam je do takich cienkich do rozsad, bo tych akurat bylo w domu od groma, a ze one maja czasem krzywe denka i są niestabilne to je podwójnie wsadzilam i teraz stoją elegancko ;)

- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Co do tej nowej sulko to też ostatnio ją w Rumi kupiłem i z niecierpliwością czekam na jej kwiaty 

- kamaska
- 50p
Też mam nadzieję, że kiedyś będzie mi dane zobaczyć jej kwiaty 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Choć nie mam bladego pojęcia o sulkach, a swoją drogą u nich totalny burdel w nomenklaturze, to ta wygląda ewidentnie na Sulcorebutia hertusii.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mogę się nie zgodzić? Mam bodaj 3 formy Sulcorebutia hertusiii żadna nie jest do tej tutaj podobna. Ta ma po prostu dużo krótsze cienie.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No jeśli nie chodzi o mediolobiwki to możesz ;P A mówiąc poważnie to też mam ze 3 formy S. hertusii i jedna z nich ma właśnie takie krótsze ciernie. Co oczywiście nie znaczy, że to na pewno to.
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Kontakt:
Witaj
Wspaniała kolekcja i miło nowego miłośnika poznać.
Sulcorebutia rauschii to mój zdecydowany faworyt w twej kolekcji. Mam słabość do czarnych cierni
I jeszcze zwrócił mą uwagę twój żwirek kwarcowy, bardzo mi się podoba. Ja takiego mieszanego używam i widzę, że twój ładniej się prezentuje. To akwarystyczny grubszy jakiś po prostu?

Sulcorebutia rauschii to mój zdecydowany faworyt w twej kolekcji. Mam słabość do czarnych cierni

- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Mam wrażenie, że na naszych oczach powstaje kolejna wartościowa i zapewne imponująco kwitnąca kolekcja
Podoba mi się to co prezentujesz, więc z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy

Podoba mi się to co prezentujesz, więc z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy

- kamaska
- 50p
Hej, dzięki za odwiedziny i miłe słowa 
Ania, to zwykły żwirek akwarystyczny i wcale nie taki gruby, tylko roślinki maleńkie. ;)
A ciąg dalszy wkrótce

Ania, to zwykły żwirek akwarystyczny i wcale nie taki gruby, tylko roślinki maleńkie. ;)
A ciąg dalszy wkrótce

- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Kontakt:
Hmm, to jakiś ładny kupujesz, bo tak czyście kwarcowego nie widziałam ;]
Szukałam do kupna takiej sulki jak Twoja. Natchnęłaś mnie
Szukałam do kupna takiej sulki jak Twoja. Natchnęłaś mnie

- kamaska
- 50p
Ania, szczerze mówiąc to nie przyglądałam się temu żwirkowi tylko wzięłam pierwszy lepszy jaki mi wpadł w ręce, więc to że taki ładny to nie moja zasługa. A jeżeli natchnęłam to bardzo mi miło
, tym bardziej że ostatnio nic mi nie wychodzi i wszystko psuję 
Zepsuł mi się telefon, który był równocześnie moim jedynym aparatem foto w ostatnim czasie, więc teraz już w ogóle zdjęć przez jakiś czas nie będę mogła robić
, tym bardziej złośliwie że rebucjowate zaczęły kwitnąć i nie będę mogła Wam ich pokazać
:( A na domiar złego wczoraj słonko przygrzało i pod moją nieobecność przypaliło mi dość mocno kilka kaktusków, do tego stopnia, że obawiam się czy któryś nie padnie :/
Żeby nie być całkowicie bierną pokażę kilka zdjęć roślinek które niedawno kupiłam na targach ogrodniczych, no i chyba to będą ostatnie zdjęcia w najbliższym czasie....ale przynajmniej będzie dosyć różnorodnie ;)
Rebutia krainziana ?

Gymnocalycium gibbosum v. fenelli

Thelocactus bicolor

Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus LAU88 (mam jeszcze jednego takiego, ale dopadły go wełnowce korzeniowe jakiś czas temu i jest w marnym stanie, dlatego kupiłam drugiego, bo bardzo mi się podoba
)

Echinocereus viridiflorus

Echinofossulocactus sp.

Parodia maassii

Cumulopuntia rossiana Szczerze mówiąc nie wiem, czemu ją kupiłam, bo te klimaty w ogóle mnie nie kręcą

Zepsuł mi się telefon, który był równocześnie moim jedynym aparatem foto w ostatnim czasie, więc teraz już w ogóle zdjęć przez jakiś czas nie będę mogła robić

Żeby nie być całkowicie bierną pokażę kilka zdjęć roślinek które niedawno kupiłam na targach ogrodniczych, no i chyba to będą ostatnie zdjęcia w najbliższym czasie....ale przynajmniej będzie dosyć różnorodnie ;)
Rebutia krainziana ?

Gymnocalycium gibbosum v. fenelli

Thelocactus bicolor

Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus LAU88 (mam jeszcze jednego takiego, ale dopadły go wełnowce korzeniowe jakiś czas temu i jest w marnym stanie, dlatego kupiłam drugiego, bo bardzo mi się podoba

Echinocereus viridiflorus

Echinofossulocactus sp.

Parodia maassii

Cumulopuntia rossiana Szczerze mówiąc nie wiem, czemu ją kupiłam, bo te klimaty w ogóle mnie nie kręcą