Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Bardzo ladne jest Trillium albidum o lisciach w ciemne plamki ;:108
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Skoro wysiewy prymulek są tak udane to mamy nadzieję,że w sklepiku też coś kupimy.Trudno wybrać roślinę najładniejszą bo one wszystkie
są takie ale gdybym miał wybrać jedną z tej serii to Kinfaun's Sunrise.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, oglądam Twoje kwiaty i oczy przecieram że zdumienia... że takie piękności w ogóle istnieją i że można je mieć w naszym klimacie. Pospolity ze mnie ogrodnik, dlatego tak zachwyca mnie Twój botaniczny pokaz roślin. Dziękuje!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Maju - odmian ziarnopłonów jest bardzo dużo i wszystkie chciałabym mieć w swoim ogrodzie ;:173 Lubię nawet gatunek.
Martwię się o sangwinarię S. aurantiaca, bo jeszcze mi nie wyszła choć dogrzebałam się do kłączy. Nie chciałabym jej stracić, bo jest bardzo ładna. Może ostatnie deszcze ją zmobilizują do wyrośnięcia.

Izabello - sama zastanawiam się, czy to nie jest przypadkiem jakiś mieszaniec z T. kurabayaschi, bo przecież gatunek ma liście bez plamek. Ale sprzedano mi cebule jako T. albidum i wszystkie trzy mają wzór na liściach .

Janku - w tym roku nie kupiłam nasion prymulek. Gdy się namyśliłam, było już dosyć późno ( zwykle wysiewam je na przełomie stycznia i lutego ) a nie chcę, by sadzonki były małe, gdy nadejdzie czas na jesienne wysadzanie.
W przyszłym roku z pewnością coś wysieję i nadmiar z miłą chęcią odstąpię fascynatom tych urokliwych roślin.

Ewo - witam Cię serdecznie w swoim wątku i dziękuję za miłe słowa. Świat roślin ozdobnych jest bardzo bogaty i bardzo się cieszę, że mogę zapoznać ogrodników mniej zaawansowanych choć z fragmentem tego bogactwa.
Ja - choć botanik z wykształcenia i zamiłowania - również chylę czoła ;:180 przed mnogością form naturalnej flory i jej czarem a co dopiero przed dokonaniami hodowców ;:173 ;:173

Dzisiaj mój ogród mdlał w niezwyczajnym o tej porze roku upale. Żal było patrzeć na zwiędniete trójlisty, piwonie, prymulki. Martwię się, że liście wczesnowiosennych nie wytrzymają takich temperatur i zbyt wcześnie zaschną, co zaowocuje marnym kwitnieniem w przyszłym roku lub zupełnym jego brakiem.

Na skalniaku pojawiają się barwne poduszeczki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wykwitły kolejne kokorycze. C.turtschaninovii ( które posadziłam ostatniej jesieni), połamał jakiś ptak. Uclał tylko jeden pęd kwiatostanowy ale cieszę się, że choć jeden, bo byłam bardzo ciekawa kwiatów.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu bardzo mnie zauroczył corydolis turtschaninovii.Moje trójlisty tez były omdlałe musiałam podlać .Po południ z nieba ładnie podlało ,za wcześnie takie upały i szybko rosliny przekwitają..U mnie juz sangwinaria auriantica przekwitła inne tez ale rosa dopiero wystartowła, nie liczyłam na nią to mizerota kupiona w ubiegłym roku.Bądz dobrej myśli , wyjdzie. Na googlach+ martwiłaś się o rannika pisałaś ze suche miejsce i zakwitł.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj Aniu !!!!!!! ja też mam sasankę PAPAGENO' ale tak jak przedstawiłaś swoje zdjęcia to każda z nich i moja mają troszeczkę inny kwiat.Chociaż b. podobny !!!!!!!! ;:180
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - tym razem chyba muszę pogodzić się z utratą rośliny. Już kiedyś straciłam nie wiadomo dlaczego Sangwinarię MULTIPLEX ale ją mogłam bez trudności odkupić. S. aurantiaca była moja ulubioną i nie ma ofert jej sprzedaży. Będę musiała zwrócić się do osoby, u której kupowałam ją poprzednio.
U nas padało całą sobotę i ogród odżył. Teraz straszą przymrozkami więc znowu zmartwienie ;:145

Marysiu - każda z sasanek z siewu jest nieco inna. Nic więc dziwnego, że Twoja różni się od moich. Upał sprawił, że te śliczne wiosenne rośliny bardzo szybko przekwitły. Zbrązowiały też liście kokoryczy pełnej. Szkoda.

W ogrodzie tak szybko wszystko się zmienia. Opadają już płatki prawie wszystkich moich magnolii.

Obrazek Obrazek

Zakwitła pierwsza piwonia i piewszy irys bródkowy z grupy SDB

Obrazek Obrazek

Kolejne trójlisty

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wiem jak to boli jak straci się nasze podopieczne .U mnie niezapomniana bezśnieżna zima zabrała sporo roślin.Sangwinaria star i auraiantiaca ciężko zdobyć u mnie oby się im się nic nie stało.Mój trójlist rubrum juz dwa tygodnie kwitnie ,bardzo wcześnie wszystko zakwitło i szybko przekwita . Potrzebny był deszcz i dobrze ze solidnie padało całą sobotę.Ładna piwonia czy to jest botaniczna :?:
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Misiu - to jest piwonia botaniczna. One najwcześniej wykwitają.

Glaucidium wyrosło i zakwitło w ciągu dwóch dni. Po prostu rosło w oczach ;:oj

Obrazek

I jeszcze trochę zdjęć z ostatnich dni.

Moje ulubione Epimedium

Obrazek Obrazek

Zawice w tym roku kwitną u mnie niechętnie

Obrazek Obrazek

Tulipanki botaniczne

Obrazek Obrazek

Dwie rośliny z wilgotnej rabaty

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu epidemium zasługuje na ulubione ładne kwiaty i liście.Dobre miejsce mu wybrałaś jaj w ciągu dwóch lat tak ładnie się rozrosło.
Moje nadwyżki
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu :wit

No to teraz na zielono ;:173

Podophylla czy też Dysosmy urzekają urodą swoich ogromnych liści czasami w plamki, kwiatami ukrytymi zazwyczaj pod ich okapem a potem kolorowymi owocami.
Aż strach pomyśleć, że zmarzną podczas zapowiadanych za trzy dni nocnych przymrozków ;:145

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A ten popularny stopowiec nie chowa kwiatów pod liśćmi i kwitnie równocześnie z ich rozwojem.

Obrazek Obrazek

Jeszcze jeden popularny stopowiec i języczka, której liśćmi się zachwycam bardziej, niż kwiatami.

Obrazek Obrazek

Ostatnio zupełnie straciłam głowę dla miniaturowych wierzb.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ANNO,stopowce piękne :!: Nie znałem tych odmian,podobnie jak tej języczki :!:
Chociaż kilka ich mam :(
Natomiast nie bardzo wiem,co Cię urzekło w tych wierzbach :?:
Takie toto skromne ...
Pozdrawiam i czekam na dalsze ciekawostki :wit
Sławek
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

A ja dla odmiany zachwycam się wierzbami. Są śliczne ;:oj
Szukam od dłuższego czasu wierzb miniaturowych, ale jakoś nie spotkałam ich w ofercie :-(.
Jak możesz zdradzić miejsce gdzie można je kupić to byłabym szczęśliwa :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku - sama nie wiem, dlaczego miniaturowe wierzby tak bardzo opanowały moją duszę florysty-ciułacza. Rzeczywiście są niepozorne ale niezłomne w swoim naturalnym, trudnym środowisku. I jednak urocze, gdy zakwitną na wiosnę baziami. Zarażę i Ciebie wierzbami karłowymi ;:173

Iwonko - cieszę się, że i Ty je lubisz. Oczywiście, że podzielę się z Tobą wiedzą na temat źródeł pozyskania tych maleństw. Wiadomość za chwilę prześlę na priva :D

Jeszcze trochę dzisiejszych zdjęć

Samosiejki pierwiosnków

Obrazek Obrazek

Różności : mieszaniec trójlista wyprostowanego, który kwitnie u mnie po raz pierwszy, ostatnia sasanka , kokorycze i dwa maluchy w optymistycznym kolorze słońca :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, jak widzę nowe wpisy w Twoim wątku to z przyśpieszonym biciem serca wchodzę aby zobaczyć co ciekawego znowu pokazałaś.
Niezmiennie zachwycona jestem trójlistami i kokoryczmi. Zaciekawiła mnie roślinka Glaucidium - czy ona długo kwitnie ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”