Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 mar 2014, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
Dobrze powiedziane niema to jak w każdej chwili popatrzeć,nawet wieczorem na przerwie reklamowej. 

Grzegorz
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ostatnie tej wiosny kwitnące Adenium bardzo spieszy się z rozwijaniem pąków kwiatowych i całkowicie odmiennie układa rozkwitające kwiaty. Na pierwszych dwóch kwitnących roślinach, rozwinięte kwiaty "układały" się pod kątem m/w 30 - 45 st w stosunku do podłoża, łodygi. Na obecnie kwitnącej roślinie wszystkie kwiaty układają się w płaszczyźnie równoległej do liści, które są równolegle ułożone do podłoża. Pąki kwiatowe bardzo szybko rozkwitają, ostatnie dwa, rozkwitły jednocześnie dzisiejszej nocy. Pierwszy kwiat mierzy około 7 cm i jest największy pod względem długości z dotychczas rozwiniętych kwiatów na moich Adenium:

Rozkładanie kwiatów w płaszczyźnie poziomej przez roślinę, możliwe że jest spowodowane mniejszą ilością pąków - kwiatów (4), jak również znacznym ich rozmiarem (?). Czasowo spokój w kwitnieniu moich roślin,oby jeszcze jakieś ciekawe kwiaty w tym sezonie pokazały
.

Rozkładanie kwiatów w płaszczyźnie poziomej przez roślinę, możliwe że jest spowodowane mniejszą ilością pąków - kwiatów (4), jak również znacznym ich rozmiarem (?). Czasowo spokój w kwitnieniu moich roślin,oby jeszcze jakieś ciekawe kwiaty w tym sezonie pokazały

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- 10p - Początkujący
Witam ile razy one kwitną w sezonie raz czy więcej?
Grzegorz
- Akwelan_2009
Nie wiem.
To są moje pierwsze kwiaty na roślinach z własnego wysiewu i nie wiem jak będą się zachowywać w naszym klimacie w uprawie parapetowej. Możliwe, że na innych gałązkach jeszcze pojawią się pąki kwiatowe, ale to nic pewnego, bo lato u nas bardzo krótko trwa. Adenium są roślinami potrzebującymi dla prawidłowego wzrostu dużo słońca, ciepła, długiego dnia, a u nas takie warunki możemy zapewnić w bardzo ograniczonym czasie.
To są moje pierwsze kwiaty na roślinach z własnego wysiewu i nie wiem jak będą się zachowywać w naszym klimacie w uprawie parapetowej. Możliwe, że na innych gałązkach jeszcze pojawią się pąki kwiatowe, ale to nic pewnego, bo lato u nas bardzo krótko trwa. Adenium są roślinami potrzebującymi dla prawidłowego wzrostu dużo słońca, ciepła, długiego dnia, a u nas takie warunki możemy zapewnić w bardzo ograniczonym czasie.
Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
A co z Adenium które już przekwitło ? zawiązały może nasiona ? Pytam bo u mnie po zakończeniu kwitnienie zaczęła zagniwać gałązka na której były kwiaty ... więc jestem ciekawy jak zachowują się u Ciebie 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mietek!
Twoje adenium są przepiękne!
Tak, to wątek wzorcowy, nie tylko adeniowy, sukulentowy również.
Twoje adenium są przepiękne!
Tak, to wątek wzorcowy, nie tylko adeniowy, sukulentowy również.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Akwelan_2009
- Przemku - w mieszkaniu nie mam owadówA co z Adenium które już przekwitło ? zawiązały może nasiona ?

- na roślinach, które przekwitły miejsce po kwiatach jest mało widoczne - zabliźniło się, wyrastają prawdopodobnie dwie młode gałązki - jeszcze zbyt małe, żeby ocenić co to będzie. Jak drugie Adenium przekwitnie, zrobię fotki miejsc po kwiatach i wstawię w wątku, zobaczysz jak to wygląda. Jak ktoś, kto nie widział gdzie były kwiaty, nie rozpozna tego miejsca. Żadnych oznak zagniwania nie widać, pozostała maleńka zasklepiona blizna.Pytam bo u mnie po zakończeniu kwitnienie zaczęła zagniwać gałązka na której były kwiaty ... więc jestem ciekawy jak zachowują się u Ciebie
Iwono - dziękuję za odwiedziny i ocenę moich roślin. Twój wpis o wyglądzie moich roślin, jest dla mnie bardzo cenny - dziękuję.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Kwitnące ostatnio, nie pokazywane w "całości":

- a to jego kaudex "widziany" z różnych stron:

- część moich "czterolatków" już na letnim stanowisku - chociaż noce jeszcze nie są zbyt ciepłe. Jak do tej pory, temperatura na balkonie oscyluje w zakresie 14 - 16 w nocy w dzień "podskakuje do takiej, jaką uwielbia Adenium, muszę otwierać okna, żeby się zbytnio nie "opaliły"
:

- a to jego kaudex "widziany" z różnych stron:

- część moich "czterolatków" już na letnim stanowisku - chociaż noce jeszcze nie są zbyt ciepłe. Jak do tej pory, temperatura na balkonie oscyluje w zakresie 14 - 16 w nocy w dzień "podskakuje do takiej, jaką uwielbia Adenium, muszę otwierać okna, żeby się zbytnio nie "opaliły"

Mieczysław
Mieczysław
Mieczysławie,
takie zbiorowe fotki- super!! Masz piękne Adenium, do tego kwitnące. Nic więcej nie potrzeba.
Z przykrością wyczytałam,że będziesz musiał się części pozbyć. Tak,z ciekawości- ile roślin posiadasz?
takie zbiorowe fotki- super!! Masz piękne Adenium, do tego kwitnące. Nic więcej nie potrzeba.
Z przykrością wyczytałam,że będziesz musiał się części pozbyć. Tak,z ciekawości- ile roślin posiadasz?
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Po prostu adeniowy raj... 

- Akwelan_2009
- wszystkich mam 25 szt. Część rośnie w podłożu, co widać na wstawionej fotce, część próbuję w hydroponice, jak do tej pory wszystko idzie w miarę dobrze. Tak jak pierwotnie planowałem, dla siebie zostawię 5 - 7 szt, pozostałe będą do odstąpienia. Czekam, żeby wszystkie zakwitły lub wytworzyły rozbudowane kaudexy. Najładniejsze z kwiatów i z ładnie formującym się kaudexem pozostaną, pozostałych pozbędę się. Wiadomo z upływem lat, rośliny rozrastają się i zajmują coraz więcej miejsca, a ściany są z betonuTak,z ciekawości- ile roślin posiadasz?

Mieczysław
Mieczysław
Czyli stajesz przed trudnym wyborem. Nie zazdroszczę,ale rozumiem ;)
A jak mają się Twoje Thai i Arabicum?
A jak mają się Twoje Thai i Arabicum?
- Akwelan_2009
- o, tak.Czyli stajesz przed trudnym wyborem.
- z tymi roślinami gorzej, tz rosną ładnie, a mój błąd jako początkującego w opiece nad tymi roślinami, polegał na tym, że bardzo wcześnie je przyciąłem. Nie wiedziałem, że są to rośliny samoczynnie krzewiące się i ingerencja z "sekatorem" jest kategorycznie zabroniona. Teraz jakbym wysiewał, to nigdy, zaznaczam nigdy bym nie przycinał sadzonek Adenium arabicum i thai socotranum. To są rośliny wymagające innego traktowania, innej opieki niż Adenium obesum.A jak mają się Twoje Thai i Arabicum?
Jak będą w sprzedaży Adenium sadzonki Adenium Thai socotranum, to skuszę się na jedną ewentualnie dwie sztuki, tak żeby mieć różne 'krzaczki" na parapecie. Z Adenium arabicum i Thai socotranum z tych co mam z własnego wysiewu i które uprawiam w hydroponice, zapewne uda się coś ładnego "wyprodukować" dla siebie, ale to trochę potrwa, tu też stawiam pierwsze kroki, a to jest "stąpanie po grząskim gruncie". Jak na razie wszystko idzie w dobrym kierunku. Opiekę nad Adenium skomplikował mi bardzo ubiegłoroczny "atak" przędziorków, których to pajęczaków nie znałem i zbyt późno zacząłem je "eliminować". Rośliny bardzo długo dochodziły do siebie, myślę że udało się ich pozbyć.
Mieczysław
Mieczysław
-
- 10p - Początkujący
No trochę tego wychodowales a ta w tyle to taka palma.Trochę zal będzie pozbyć się roślinek tyle opieki i poświecenia czasu.No ale wiadomo mało miejsca ,musielibyśmy mieć patio ale to nie ten klimat
Grzegorz
- Akwelan_2009
- ta "palma" ma już specjalnie formowane korzenie, zostaje jako "stały lokator". To Adenium było przesadzone w nowe żyzne podłoże, dość długo nie pobierało wody, bo zmieniłem mu miejsce postoju z wewnętrznego parapetu na balkon, ale już się "opiło" i zaczyna powiększać objętość brzuszka, co mnie bardzo cieszy. W wolnej chwili porobię wszystkim fotki i będę sukcesywnie pokazywał jak wyglądają./ ... / a ta w tyle to taka palma.
Mieczysław
Mieczysław