Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Izo i Ewo za odwiedziny.
Ta żurawka wyszła trochę prześwietlona. Niestety nie znalazłem zdjęć mojej draculi więc muszę jej dopiero pstryknąć.
Cieszę się, że podobają Wam się moje kwiaty. Powolutku w moim nowym ogrodzie pojawiają się kolejne ze starego. Jak choćby ten wdzięczny ślaz zygmarek:

Obrazek
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Ja w tym roku astry przegapiłam więc delektuje się nimi w innych ogrodach, więc wklajak wszystkie asterki jakie masz z miłą chęcią sobie pooglądam.
Ta Twoja szaławia też mi się podoba - trafiła do mnie na listę.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maakita pisze:Ja w tym roku astry przegapiłam więc delektuje się nimi w innych ogrodach, więc wklajak wszystkie asterki jakie masz z miłą chęcią sobie pooglądam.
Ta Twoja szaławia też mi się podoba - trafiła do mnie na listę.
Ja moje astry też prawie bym przegapił ale nasiona były dołączone do gazety więc wysiałem w maju i dlatego są tak późno. I już kwitną pięknie astry bylinowe jesienne. Niestety prawie wszystkie w starym ogrodzie :(
Szałwia omszona Ci się podoba? To możesz ją mieć ode mnie, jeśli poczekasz do wiosny. Zachwaszcza w starym ogrodzie trawnik i jest koszona, ale i tak rośnie przycupnięta do ziemi.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za oknem brzydko, od kilku dni nic nie robię w ogródku, bo też i pogoda, i ciągle jakieś wyjazdy, więc chociaż powklejam trochę zdjęć mojego przydomowego przedszkola:

Obrazek
to sam nie wiem, co to jest i mój darczyńca też nie wiedział, tyle tylko, że nasiona zostały przywiezione z Ameryki

Obrazek
to mi wygląda na jakąś bylicę, ale też do końca nie wiem

Obrazek
spodobał mi się ten barwinek podczas spaceru więc sobie uszczknąłem kawałek i ukorzeniam

Obrazek
no i rodgersja, którą od dawna chciałem mieć. Ciekawe, czy się przyjmie?
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Jacku, to na drugim zdjęciu to naprawdę barwinek, a nie trzmielina? Niesamowity jest!
Hihi, dojrzałam z boku ostrogowce, rzeczywiście poszły jak burza :lol: Jeżeli masz już dla nich miejsce, to wsadź je do ziemi, nie poznasz ich w przyszłym roku!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zanna pisze:Jacku, to na drugim zdjęciu to naprawdę barwinek, a nie trzmielina? Niesamowity jest!
Hihi, dojrzałam z boku ostrogowce, rzeczywiście poszły jak burza :lol: Jeżeli masz już dla nich miejsce, to wsadź je do ziemi, nie poznasz ich w przyszłym roku!
Witaj Aniu! Barwinek na bank! Nawet już kiedyś widziałem taką odmianę w "Kwietniku". Uszczknąłem z małym korzonkiem więc powinien się przyjąć. To pewnie jakaś 'Aureovariegata' :wink:
Ostrogowce posadzone i u mnie, i u Rodziców w starym ogrodzie, i jeszcze komuś podarowałem, i jeszcze mi sporo zostało :!: Te posadzone dostały kopa. Resztę chyba też wysadzę.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witaj Jacku!
Wyczytałam u Agnieszki, że masz nowa kosiarkę spalinową? Ciekawe jak się sprawuje? Czy napiszesz jaki wybrałeś model?Kosiarkę czy podkaszarkę?

pozdrawiam,
Aga
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kosisz i kosisz, że nie starczyło Ci już czasu na Forum... Pochwal się co za cud-maszynę kupiłeś. Ja w końcu uporałam się z koszeniem,ale pewnie jeszcze z raz albo dwa trzeba będzie wykosić. Moja podkaszarka niby lekka,ale i tak bolą mnie ręce i kark po tej pracy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłem kosiarkę francuskiej firmy ADEO. Po prostu na lepszą nie było mnie stać. Ale jeszcze jej nie wypróbowałem, bo dziś cały dzień w pracy. Poza tym muszę zajechać na stację po benzynę, a dziś znowu cały dzień padało.
Udało mi się wczoraj zryć resztę nowej rabaty. Akurat ta część była cała w korzeniach z pobliskiego drzewa, więc ciężko było, ale udało się.
Jutro ciąg dalszy.
Dzięki Izo i Agnieszko za wizytę :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro piszesz kosiarkę to rozumiem,że jest na kółkach. Koniecznie pokaż na zdjęciu. I zdaj relację z pierwszego koszenia. Kopania pod drzewami i między korzeniami wcale Ci nie zazdroszczę. Na dwóch rabatach mam to na co dzień - istny koszmar.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja cos o kosiarkach chętnie przeczytam :roll: .
Mąż telefonicznie się dowiedział ze ja "złomem"kosić nie potrafię :lol: .
Kazał mi jutro iść i popatrzeć,ale pewnie kupimy jak przyjedzie :lol: .
Sama to ja mogę pralkę,suszarkę ale kosiarkę :shock: .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Aga i Iza!
Dzisiaj dopiero złożyłem kosiarkę. Nawet zadałem sobie trud, by przeczytać całą instrukcję od deski do deski. W końcu to drogi sprzęt więc nie chcę popsuć. No i udało się! Kosi pięknie, choć dziś tylko kawałek, tak na próbę, bo trawa mokra. Udaje mi się ją odpalić. Dobrze zbiera do kosza podwieszanego, który dość szybko się wypełnia. Ale moja trawa dawno nie była koszona więc jest wyjątkowo gęsta i zbita.
Postaram się jutro porobić zdjęcia.
A poza tym ryję ogródek, ale tych korzeni drzew jest tak dużo, że robota idzie wolno. A mi sie wydawało, że w takiej odległości (10 i więcej metrów) nie będzie już korzeni? No i przy okazji stwierdziłem, że tam jest bardziej sucho, więc muszę to wziąć pod uwagę sadząc rośliny.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

No, to czekam na relację!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszka!
Dziś znów mokro więc nawet na robienie zdjęć aura niesprzyjająca. Pstryknąłem tylko kilka, ale kosiarki nie chciało mi się wyciągać do zdjęcia więc innym razem ją zaprezentuję. Tak jak pisałem, sprawuje się dobrze.
Chciałem przede wszystkim pokazać ostatnią dalię, jaka zakwitła. Nazywa się 'Elga' i tak jak już pisałem jest z odzysku, czyli miała wylądować na hipermarketowym śmietnisku a wylądowała u mnie. Jestem zadowolony, że tak pięknie mi się odwdzięczyła. przy okazji odnotowuję spostrzeżenie, że na tutejszej glebie dalie bardzo dobrze rosną nawet bez podsypywania. Jedną dalię zasypali mi hydraulicy podczas prac w lipcu i ta bidula dopiero teraz wyłazi z ziemi (pewnie przywalona półmetrową albo i większą warstwą ziemi). Jak jeszcze ta zakwitnie to dam jej złoty medal!

Obrazek Obrazek
'Snowflake' obsypana pomponikami (też z tegorocznego odzysku)

Obrazek
Wisienka pokazywała takie śliczne zbliżenie kocimiętki. Mi się to nie udało ale też pstryknąłem moją. Przesadziłem ją z kwiatami, co jej w ogóle nie przeszkodziło w kwitnieniu

Obrazek
a to "serduszko" to obrys mojego przyszłego skalniaka. Na razie jest maleńka odnóżka zrobiona. Reszta w przyszłym roku

Obrazek
suche korytko; a tak mi się wymyśliło pod śliczne trawki, jakie dostałem od Zanny i jeszcze jednej znajomej :wink:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapowiada się fajny skalniaczek. Ciekawa jestem jak wpadłeś na pomysł tak nietypowego kształtu...Dalie naprawdę ładne, ale chyba nie ma brzydkich. Wszystkie mają swój urok. Cieszę się,że kosiarka sprawuje się dobrze. Taki kosz to dobra sprawa, bo odpada uciążliwa robota z grabieniem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”