Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Zrobiłam roztwór. Użyłam kredy Ami-Barw (takiej jest polecana w tym wątku) i octu jabłkowego 6% Kuchne (takiego).

Roztwór kredy w litrowej butelce robiłam wczoraj. Mieszałam dobrze przed nalaniem kredy (100 ml) do 5-litrowej butli. Po dodaniu octu (250 ml) zapieniło, ale nie jakoś bardzo spektakularnie. Coś tam psyknęło i już. Odczekałam godzinę i nalałam wody do pełna.
Tak ma być? Może ocet za słaby?
Mogę pryskać? Czy szukać octu, który zapieni pięknie i mocno?

Szkoda, że moderatorzy tak tną i sklejają tu wątki. Nie mogę doczytać dlaczego ocet winny lub jabłkowy jest lepszy od spirytusowego. Jakoś brak mi logicznego ciągu. Początku i rozwinięcia.

Dziękuję za możliwość wykorzystania z wiedzy forumowiczów, ze szczególnym uwzględnieniem forumowicz :wit
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Spacja napisała :
Szkoda, że moderatorzy tak tną i sklejają tu wątki. Nie mogę doczytać dlaczego ocet winny lub jabłkowy jest lepszy od spirytusowego. Jakoś brak mi logicznego ciągu. Początku i rozwinięcia.

Nic nie poradzę na to, że co rusz wątek zamienia się w zażartą dyskusję
i pojawia się w nim pełno postów torpedujących proponowane środki ochrony roślin.
Ja osobiście staram się tak wycinać, żeby nie zakłócić logiki wypowiedzi.

Co do octu spirytusowego. Z tego co mi wiadomo osoby, które używały,
względnie używają octu spirytusowego miały ten fakt zaznaczać w opisie doświadczenia.

Reasumując. Dobitnie na przykładzie tego wątku widać, jak sami zaśmiecacie sobie istotne informacje.
Moderator.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałam tak samo,ale uznałam,ze nie zaszła reakcja więc roztwór jest niedobry.A kreda niby dobra,( w/g parametrów sprzedawcy)ocet też. Jednak nie byłabym sobą,gdybym nie wypróbowała tego( nie wiadomo czego ) na nadmiarowych sadzonkach pomidorów. Po opryskaniu na pomidorach pojawiły się jaśniejsze plamy,wyglądające jak poparzenie octem ( winny Kamisa 6 % ). Pomidory przeżyją,ale zastopowały ze wzrostem.
Przestrzegam więc wszystkich przed uzywaniem niepewnych roztworów. Widzę ,ze wiele osób nacięło sie na złą kredę.
Szkoda,że nie wzięto pod uwagę żadnego zamiennika kredy,a wszystkie posty ,sugerujace,że do sporządzenia roztworu z równie dobrym skutkiem można uzyć skorupek jaj,które wszyscy mamy w zasięgu ręki- poszły do kosza.
Jeden z forumowych kolegów podesłał mi węglan wapnia strącony. Reakcja zaszła jak należy,zapieniło się ,zahuczało ,a teraz testuję specyfik na wydzielonej rozsadzie papryk i pomidorów. :wink: Następny roztwór będzie ze skorupek jaj :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Na pewno reakcja octu z kredą nie będzie gwałtowna.
Wczoraj wykonałem dwa roztwory, używając dwóch rożnych octów, f-my kamis- jabłkowy, oraz f-my jamar- fermentacyjny winno-jabłkowy. Dotychczas, czyli prawie po 30 godzinach, po wstrząśnięciu butli (roztwory były mieszane min 10 razy w ciągu doby) zachodzi reakcja uwalniania dwutlenku węgla co można łatwo zaobserwować po szczelnym zamknięciu butli, która pęcznieje.
Myślę że 24h to minimum czasu na właściwe zobojętnienie roztworu, po czym należałoby uzupełnić wodą do wymaganej pięciu litrowej pojemności.
Zauważalna jest również różnica w ilości wytwarzanego gazu pomiędzy tymi dwoma roztworami. Więcej gazu wytwarza się z użyciem octu winno-jabłkowego i pienienie po wstrząśnięciu jest bardziej intensywne.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale pierwszy raz spotkałem się z nazwą na etykiecie "Ocet fermentacyjny winno-jabłkowy"
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

D3flo pisze:Na pewno reakcja octu z kredą nie będzie gwałtowna.
(...) zachodzi reakcja uwalniania dwutlenku węgla co można łatwo zaobserwować po szczelnym zamknięciu butli, która pęcznieje.
No właśnie!
Może mam zły ocet. Zaraz idę szukać innego. Bo kreda dobra (na 23 s. wątku poleca ją forumowicz).
Jak zamknęłam butle, nie pęczniało. Właśnie na to pęcznienie czekałam, bo skoro wydziela się dwutlenek, to przynajmniej trochę powinno spęcznieć. A tu kiszka.

Napiszcie proszę, w skrócie, dlaczego lepszy jest ocet winny lub jabłkowy od spirytusowego.

krynka - dzięki - zrobię nowy roztwór. Nie będę ryzykować, bo mam jedynie kilkanaście pomidorków. Bo ja tylko doniczkowa jestem :oops:
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Dałam inny ocet. Winny 6%. Jakiś włoski w litrowej butli, jasny, używam go do sosu vinegret, a kupuje w Makro. Napisali, ze zawiera siarczany :roll:
Zapieniło i syczało ;:oj

* Za ile czasu dolać wody? Jutro?
* Mieszać?
* Zakręcić czy odkręcić butlę?
* Dolać ciepłej czy zimnej wody?

Co do moderowania - uważam, że czasem dyskusje, nawet odbiegające od tematu, mogą się przydać czytającym. Jak widać na moim choćby przykładzie, laicy, osoby zielone, maja czasem wiele dodatkowych pytań i nie wszystko jest jasne nawet po przeczytaniu całego wątku. W takich niepotrzebnych, zdawałoby się, dyskusjach są też odpowiedzi na różne dziwne pytania trapiące czytających. Lepiej zachować logiczny ciąg, niż ciąć po kawałku.
Tak myślę i uważam. Ale mogę się mylić.
Z poważaniem
Spacja.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Ad1. Jutro
Ad2. Tak, co jakiś czas
Ad3. Odkręcić
Ad4. Zimnej.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

krynka pisze:Szkoda,że nie wzięto pod uwagę żadnego zamiennika kredy,
Praktycznie jedynym zamiennikiem kredy jest wapno hydratyzowane. Istnieje jednak pewien problem. Otóż do zobojętnienia 250 ml octu 6 % kredy potrzeba stechiometrycznie 12,5 g , natomiast w przypadku użycia wapna hydratyzowanego potrzeba go 9,3g. Lecz wapno hydratyzowane w trakcie przechowywania pochłania z powietrza dwutlenek węgla CO2 i zamienia się w kredę. Nigdy nie wiemy ile tego wapna w ten sposób przereagowało , więc nie wiemy ile tak na prawdę musielibyśmy dać tego wapna hydratyzowanego, by zobojętnić ocet do końca. Skorupki jaj, choć mają w składzie węglan wapnia, aż tak ochoczo nie rozpuszczają się w słabym kwasie octowym, dlatego ich nie proponowałem.
Co do określenia " ocet fermentacyjny", to jest następny przykład jak buduje się marketing na założeniu, że klient to ciemna masa. Wszystkie gatunki octu spożywczego są otrzymywane drogą fermentacji, włącznie z octem spirytusowym.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Spacjo, ja myślę, że w tym momencie nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie.

Ja sobie nie przypominam, żeby taka była.

forumowicz zakładał, że w occie owocowym, będą prócz kwasu octowego inne dobre rzeczy.
W occie jabłkowym np. są pektyny.

To jest wszystko w fazie doświadczeń.
I dopiero jeśli ktoś będzie robić oprysk jednym i drugim octem to może sprawa się wyjaśni.
Jak również gotowym octanem wapnia.
Spacjo trzeba po prostu przeczytać dokładnie wątek, bo to wszystko jest napisane.

Krynka- czy czytałaś dokładnie wątek ? Chyba nie. :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Spacja pisze:Napisali, ze zawiera siarczany :roll:
Nie siarczany a siarczyny. To jest dodatek konserwujący, który w niczym nam nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Związki siarki też posiadają właściwości grzybo- i bakteriobójcze.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

forumowicz pisze: Nie siarczany a siarczyny. To jest dodatek konserwujący, który w niczym nam nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Związki siarki też posiadają właściwości grzybo- i bakteriobójcze.
Fakt, o siarczynach już było w wątku. Ale napisałam, bo proszono o dokładny opis mieszanki itp.
Dla mnie siarczany i siarczyny to w zasadzie jedna substancja. Choć słowo "siarczAny" ładniej brzmi w wymowie.

I tak mniej więcej przedstawia się moja "chemiczna wiedza" :oops:
Dlatego dziękuję raz jeszcze za możliwość skorzystania z Waszej.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dla tych, których ten wątek interesuje polecam ten artykuł

http://www.progress.plantprotection.pl/ ... utka_A.pdf
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

W przywołanym artykule pojawia się firma ECOsmart. Była ona producentem środka o nazwie SPORAN.
Miał być on też skuteczny:
http://www.cpsagu.com/Regions/West/pdf/ ... -24%20.pdf
na zarazę ziemniaka na pomidorach.

Ciekawe to że ten jak i inny produkowany nadal przemysłowo środek oparty na olejkach eterycznych bazują na olejku rozmarynowym (przeważające składniki: borneol, kamfora, eucalyptol). Olejki tymiankowy i goździkowy uzupełniają skład.

Opisy wskazują że że środki te mają działanie kontaktowe i interwencyjne tak więc ich skuteczność, przynajmniej w gruncie, może być problematyczna.

Przy okazji przypomnę moją deklaracje sprzed paru dni która pozostała bez odpowiedzi :? :
TomekD pisze: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p4627106
forumowicz, jestem zainteresowany udziałem w testach HB i HT (u mnie - ogórki i pomidory w gruncie).
Chętnie zapoznam się z twoimi recepturami i metodyką testów.
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45

Post »

winterek pisze:Żeby jeszcze bardziej, poprawić prześmiewcom humory.

O ile, mnie wzrok nie myli, w linku mowa jest o :

"The dermal risk to humans would be Toxicity
Category III."

III kategoria toksyczności, według EPA.

No, to zobaczmy teraz, jak EPA NAKAZUJE, oznakować produkt III kategorii toksyczności

http://microbecide.com/index.php?main_p ... ucts_id=27

Dalej uważacie, że oprysk tym preparatem, w ubraniu plażowym jest całkowicie bezpieczny ?

No to nic prostrzego. Opryskiwacz w dłoń, szorty, klapeczki i psikamy. Wiaterek jakiś jeszcze by się przydał. Najlepiej, prosto na nas.

Na zdrowie.
Może ten preparat jest zabójczy, możne szkodliwy dla środowiska, ale pewniej bardziej szkodliwa jest zabawa w zatoce puckiej i zjeść carpaccio z tuńczyka.
A ja dalej myślę o olejku z drzewa herbacianego to sprawdzone i zalegalizowane. tylko jak i czym toto rozrobić i rozcieńczyć
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

A jakby tak połączyć wszystkie 3 preparaty? Tzn OW+HB (to już jest) +HT. Sam chętnie sprawdził bym takie połączenie. A że z czasem ciężko to jeden oprysk i już. BTW to też proszę o przepis :wit
Pozdrawiam Mateusz
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”