Walec do kosiarki (przystawka)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Wanepan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Walec do kosiarki (przystawka)

Post »

Witam,

Jako ze trawnik jest moim oczkiem w głowie to podlewam, nawożę, koszę... podlewam, nawożę, koszę...podlewam, nawożę, koszę... (plus wszelakie wertykulacje, aeracje itp)
Wygląda jak na mój gust naprawdę nieźle ale... może wyglądać jeszcze lepiej :) więc: PASY na trawniku jak na stadionie. Wiem ze uzyskują to kosiarkami z walcami.

Nasze najpopularniejsze kosiarki często posiadają "fartuch" który dodatkowo układa trawę ale ostatnio znalazłem taką przystawkę: http://www.youtube.com/watch?v=nyFlAwsLXSA
Są to materiały reklamowe producenta zza wielkiej wody (nie jestem przedstawicielem) walca mocowanego do kosiarki które podobno pięknie układają trawę w pasy.

Czy spotkał ktoś coś takiego w naszych sklepach ogrodniczych? A może już ktoś coś takiego ma i może potwierdzić / zaprzeczyć cudowności produktu?
Konstrukcja prosta jak futerał na cep więc można by to wykonać nawet z rury kanalizacyjnej 100-tki na całą szerokość kosiarki wypełnionej piaskiem (np do wagi ~10-15kg).
Trawnik lubi być walcowany (oczywiście w granicach rozsądku) przez co pewnie w konsekwencji będzie się wyrównywał... no i te PASY... miodzio...

Pozdrawiam trawnikowo
Wan
marcin_gryfow
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2013, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walec do kosiarki (przystawka)

Post »

W swojej kosiarce posiadam fartuch, który dodatkowo obciążyłem, przykładowy filmik https://www.youtube.com/watch?v=hcMD72YAv-I
W naszych sklepach ogrodniczych nie spotkałem takiego zestawu i wątpię by coś takiego było w detalu, jak już to ściągane zza wielkiej wody i wystawiane na allegro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”