Kawon ( arbuz ) - część 4
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
A gdzie ten maluch ma korzenie?
Ja mam dwa takie w przezroczystej doniczce i korzenie są dużo dłuższe doniczka ok 0,4-0,5l
Nie będę ich rozdzielał wsadzę razem jednego poprowadzę w jedną stronę a drugiego w przeciwną.
Ja mam dwa takie w przezroczystej doniczce i korzenie są dużo dłuższe doniczka ok 0,4-0,5l
Nie będę ich rozdzielał wsadzę razem jednego poprowadzę w jedną stronę a drugiego w przeciwną.
Jeśli nasionka nie były zbyt blisko siebie, i jeśli nie mają splątanych korzonków to można je delikatnie łyżką lub widelcem przenieść do oddzielnych kubków lub doniczek.romaszka pisze:Posiałam po trzy ziarenka do doniczki ... i wszystkie pięknie wzeszły, szkoda wyrzucać, ale jeśli to jest konieczne to zrobię to.
Tylko muszę się upewnić. Proszę o radę doświadczonych kawoniarzy![]()
Robiłem tak wielokrotnie i nie zauważyłem żadnego spowolnienia.
Wsiewałem jednak po 2 nasionka, ale w przeciwległych brzegach kubka, czyli po wzejściu były
oddalone niemal o pełną średnicę (ok. 6-7cm).
-
- 500p
Ja mam waśnie tak wsiane. Nie do końca rozumiem dlaczego korzenie nie powinny się dotykać. A jak korzenie jednej rośliny się dotykają nie można temu przecież zapobiec. Jest jakiś konkretny powód dla którego nie praktykuje się wysadzania dwóch roślin obok siebie? Pomijając oczywiście względy żywieniowe bo przyjmujemy że będę je karmił.
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Korzonki są w tej bryłce z ziemi ja tak ją ściskam przy wyciąganiu żeby nie naruszać , Twoje są w doniczce i to pewnie dlatego długie korzenie .vanyavala pisze:A gdzie ten maluch ma korzenie?

Pierwszy raz sadze arbuzy. Wysiałam do doniczek po 5/6 nasion, nie przewidziałam tego, że wszystkie wykiełkują. Nie mam pojęcia jak je rozdzielić. POMOCY
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Stronę wcześniej masz pokazane jak rozdzielaćshhake pisze:Pierwszy raz sadze arbuzy. Wysiałam do doniczek po 5/6 nasion, nie przewidziałam tego, że wszystkie wykiełkują. Nie mam pojęcia jak je rozdzielić. POMOCY

-
- 500p
Zelazo26 wiemy że korzenie bywają rożne tak jak i rośliny. Nie ma przecież identycznych okazów. Nie odpowiada to na pytanie o powód niemożliwości dotykania się korzeni a zatem czy mogą rosnąć dwie roślinki w odległości 6-7cm od siebie i jakie są ewentualnie przeciwwskazania.
vanyavala Przecież już ktoś pisał dlaczego źle jest jak są blisko, mogę napisać więcej, tyle że to co jest napisane może już wystarczyć. Ktoś też się dziwił dlaczego brak korzeni.
Tylko moje rośliny są już dużo większe, korzenie mają połączone, boję się, że widelcem je porozrywam..
-
- 500p
To uśmierć część wtedy system korzeniowy zostanie nienaruszony 5-6 to dużo ja nadal się zastanawiam czy mam po 2 sadzić czy rozdzielać (pewnie tak zrobię zaryzykuje pomimo że większość zdaje się rozsadzać) albo z racji że planuje dwie "grządki" to na jednej uśmiercę słabszego z dwóch po tygodniu lub dwóch od wsadzenia a na drugiej zostawię parami.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak myślicie ile będzie ważył arbuz Rosario na kompostowniku ? I jeszcze mieszkam na południowym-wschodzie 

Uśmiercić? Serce mi pęknie!
-
- 500p
W takim razie czym prędzej przesadź swoje maleństwa.
U mnie kilka zostało wyciągniętych od siebie tzn rozsadzonych, dziwne jest to że te co były w ziemi prawie przestały rosnąć, a te które przesadziłem słabiej ale rosną. Przed przesadzeniem wszystkie w miarę równo rosły, teraz jest różnica.