Właśnie teraz gałęzie śliw są najbardziej elastyczne i nadają się do odginania. Za niedługi czas gałęzie staną się grubsze a jednocześnie będą silnie twardnieć. Odginanie takich gałęzi to prawie pewność, że się wyłamią, albo efekt odginania będzie żaden. Pozdrawiam.Darkat pisze:Teraz się jeszcze nie przygina
Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Drzewa owocowe - cięcie
-
- 200p
Wcześniejsze terminy niszczenia tego szkodnika są już za Tobą. Pozostaje Ci zabieg tuż po kwitnieniu. Na ten termin w Programie Ochrony Sadów jest dopuszczonych sześć środków do zastosowania, ale koniecznie z preparatem zwilżającym. Pozdrawiam.kaLo pisze:to złoża jaj miodówki na kwiatach i przylistkach gruszy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2014, o 21:10
Cięcie malinówki w maju?
Mam na działce starą malinówkę. Jabłka są kruche i smaczne, ale tylko jak wygrzeją się na słoneczku. w ubiegłym roku porosło na niej sporo prostych pionowych gałązek/dzików. Teraz jabłonka pięknie, obficie kwitnie i zapowiadają się spore zbiory. Proszę o szybką odpowiedź, czy jeszcze o tej porze mogę te dziki powycinać, czy nie zaszkodzę mojej jabłoni?
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Cięcie malinówki w maju?
Dziki,wilki wycina się w sierpniu,wtedy drzewo przestaje rosnąć bo powoli szykuję się do zimy a do tego ma dużo czasu na dobre zagojenie ran.
Jak powycinasz je teraz to narośnie ich jeszcze więcej,nie jestem pewny ale chyba nie można też wycinać wszystkich wilków w czasie jednego roku.
Jak powycinasz je teraz to narośnie ich jeszcze więcej,nie jestem pewny ale chyba nie można też wycinać wszystkich wilków w czasie jednego roku.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Wilki najlepiej rwać ręką w rękawicy w czerwcu jak są jeszcze zielonymi pędami. Jeżeli jest ich dużo wyciąłbym je teraz bo będą odbierać składniki odżywcze owocującym pędom i zacieniać środek korony. Mocno zapuszczoną jabłoń trzeba doprowadzać kilka lat do porządku. Pierwszej wiosny po mocnym cięciu wyrasta mnóstwo wilków, które trzeba wyrwać w czerwcu. W kolejnych latach wilków będzie mniej, część można zostawić na owocowanie. Po kilku latach drzewo się "uspokoja" i wilków jest niewiele.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ostateczności obetnij, ale na świeżo usuwaj te wilki, które się pojawią. 

- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moim zdaniem drzewa mają naturalne bardzo ładne korony. Nie tnij, cięcie przesuwa owocowanie. Jak będą owocować, wyhamują wzrost. Później tylko cięcie sanitarne i jak się mocno zagęszczą to prześwietlisz.
ania1590
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Na jesień posadziłam wiśnie ,wczoraj poucinałam jej boczne gałązki do połowy.Czy to była duża głupota?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- Yvona
Tak wyglądała moja czereśnia pod koniec marca, po cięciu

Na dzień dzisiejszy rozrasta się i wczoraj odgięłam jej gałązki, bo zaczęły się za bardzo piąć ku górze

Na dzień dzisiejszy rozrasta się i wczoraj odgięłam jej gałązki, bo zaczęły się za bardzo piąć ku górze

-
- 200p
Bardzo ładnie, ale szybko poluzuj sznurki na tyle żeby tegoroczne przyrosty były nieznacznie skierowane do góry tak ze 20 stopni. Masz niezły sposób z tą siekierą, drzewko ma niezłego stracha, że tak rośnie. Pozdrawiam. 

- Yvona
Zrobię, jak mówisz.
Robię to po raz pierwszy i właśnie nie wiedziałam, jak ostro odgiąć te gałązki
Robię to po raz pierwszy i właśnie nie wiedziałam, jak ostro odgiąć te gałązki

przycinanie jabłoni
Witam,
Mam od niedawna ogród, jestem początkująca. Mam jabłoń, która pięknie owocuje i chciałam zapytać, jak mam przycinać wilki i kiedy. Proszę o dokładny opis, bo zupełnie nie mam pojęcia a nie chciałabym zniszczyć drzewka. W załączeniu przesyłam zdjęcie jabłonki. Jaki to rodzaj jabłoni również nie wiem. Pozdrawiam.
Mam od niedawna ogród, jestem początkująca. Mam jabłoń, która pięknie owocuje i chciałam zapytać, jak mam przycinać wilki i kiedy. Proszę o dokładny opis, bo zupełnie nie mam pojęcia a nie chciałabym zniszczyć drzewka. W załączeniu przesyłam zdjęcie jabłonki. Jaki to rodzaj jabłoni również nie wiem. Pozdrawiam.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: przycinanie jabłoni
Witaj na forum!
A kiedy dojrzewa?
A kiedy dojrzewa?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.