Kwiatki prawie wszystkie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiatki prawie wszystkie

Post »

Ułudki są śliczne i chyba z łatwością się rozrastają, w przeciwieństwie do brunnery. Czy mam rację?

No tak, właśnie jesteśmy w trakcie przygotowywania terenu 'za stodołą' dla pierzastych. Część terenu postanowiliśmy wyrównać, co wiąże się z zakładaniem trawnika od nowa i co dalej za tym idzie z buforem czasowym przed wprowadzką kur. Póki co zatem skupiam się więc na samym Przedogródku oraz na nowym warzywniku. Może to i lepiej, bo przecież nie da się robić wszystkiego na raz.

Dlaczego tulipany traktujesz jak 1roczne? Poważnie?

Czy ten podagrycznik to posadziłaś z pełną świadomością? Czy może nie jest tak ekspansywny jak zwyczajny nieodmianowy? Podobno jego liście można jeść tak jak natkę pietruszki, ale jeszcze nie próbowałam :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z wielką przyjemnością oglądam zawsze twój ogródek Irminko.
Niespodzianka tulipanowa, powiem.....słodka. ;:333
Co do zabawy, to tak właśnie podejrzewam, rarytasy na przynętę a potem "mamy cię", jeśliś naiwny.
Też nie lubię takiej zabawy, chociaż kusi mnie okropnie ostnica olbrzymia a tylko oni mają ją w ofercie.
Wianki......też plotłam, dawne czasy....... ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przepiękna ta czeresnia.
Nie usuwasz mlecza? Ja tak, bo straznie panoszy się na rabatach. Gdybym nie ograniczała go na trawniku to by mnie dała rady go wyplenić. Z trawnika i tak całkowicie go nie zlikwiduję. Za płotem całe połacie żółtych kwiatków
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pacynko, nastawiłam się, że większość tulipanów znika (nornice, choroby grzybowe) i nie denerwuję się już tak bardzo. Nawet pomyłki w zakupach przyjmuję spokojnie :lol:

Ułudki ładnie się rozrastają, a o brunerze mi przypomniałaś, wyciągnęłam ją z chwastowiska.
Podagrycznik skubnęłam w Hortulusie, a po kilku latach zadomowił się na całego. Jest ładny, ale należy go kontrolować. Nigdy nie miałam ochoty go spróbować, podobnie jak pokrzyw :|
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, może zrób takie zastrzeżenie, że bez ostnicy zamówienie nieaktualne. No, ale nie ma tego w regulaminie... :lol: Ostatni zakup, jaki u nich zrobiłam to też trawy Pony's Tail :D

Gosiu, ogród mam bardzo duży, trawnika cale połacie, mleczy naprawdę dużo i dlatego je zostawiam, zawsze mnie to żółte cieszyło :wit

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne stadka tulipanów. Takie poletka jednakowych odnian najbardziej mi się podobają.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

A nie moczysz w niczym cebul ? Ja nigdy tego nie robiłam, ale może warto spróbować czy wtedy dłużej zabawią w ogrodzie ?
Lubię Twoją kolorystykę pasteli. Postaram się pamiętać o tym wybierając cebule na jesień :)
Cieszę się, że miałam zasługę w ratowaniu brunnery :wink:
Jakoś podagrycznika też nie mam ochoty próbować, choć pokrzywę jadłam w zeszłym roku z twarożkiem. Trzeba ją sparzyć wcześniej. Ot, zielenina, nie ma wybitnego konkretnego smaku.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pokrzywy polecam do jajecznicy (do krojenia zakładam rękawiczki, pokrojona nie parzy.
A wszyscy pewnie znamy rzeżuchę łąkową, o delikatnych różowych kwiatkach. Właśnie kończy kwitnienie. Zerwijcie listki i rozgryźcie. Sa lekko piekące, jak listki rzodkiewki. taksamo liście gorczycy. Polecam na kanapki z masłem lub do twarogu, albo sałaty. Sprawdzałam u Łukasza Łuczaja - jest jadalna.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Irminko pokazałaś bardzo ładne tulipanki. Ten strzępiasty różowy jest śliczny ;:167 Czy znasz jego nazwę?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też polecam pokrzywę do jajecznicy i do mięsa pieczonego, poprawia smak. ;:333
Dzisiaj robię miodek z mniszka, byłam za miastem i nazbierałam sobie. :heja
Łąki były tak cudne, ze nie chciało mi się wracać.
Też tak myślałam, ale nie wiem czy na to przystaną.
Może spróbuję kiedy już spadnie ilość zamówień. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, pokrzywa do jajecznicy przekonuje mnie, bo ładnie kolorystycznie, a je się przecież oczami :)
Też oglądam programy Ł.Łuczaja, bo tyle prawdziwej pasji w jego programach.

Pacynko, mam nadzieję, że trafisz na pastele, bo u mnie jakaś loteria tulipanowa! Zamawiałam pod koniec listopada na wyprzedażach bordowe i białe tulipany liliokształtne, a mam bardzo fantazyjne i moocno różowe :shock:

Halu, ten tulipan strzępiasty jest tylko jeden, bez nazwy i tytułem próby, czy takie barokowe odnajdą się w moim ogrodzie. TAK :D
Grażynko, też byłam na spacerze, ale wyłącznie podziwiałam, ile to już zieloności wokół :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu, Julcia i Małgosia na trzepaku, z ogrodu wyżej, grzecznie mnie pytają, czy robię zdjęcia na jakiś konkurs fotograficzny... ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ani liliokształtne, ani strzępiaste jakoś nie są moimi faworytami. Chyba wolę korpulentne kształty ;:224
Będę chyba chciała po prostu jakieś lila, białe i fiolety dokupić. Ot, pastele :wink: Ja kupowałam w cbule.pl i właściwie chyba wszystkie ładnie się zgadzały.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynko, tulipany liliokształtne mimo nazwy zapowiadającej 'ho, ho' są najzwyklejsze :)

Spacer, sąsiedzkie konie i jabłonki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Irminko widzę, że zaczyna zieleń u Ciebie buchać żywiołowo. Sympatyczne dziewczynki ...może rosną ogrodniczki?
Czy któryś z koników jest R. Masz przepiękne miejsce do spacerów :D
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, kocham (nie ma w tym żadnej przesady) spacerować po mojej okolicy, jest zawsze ciekawie i zawsze inaczej. Masko, to konie dalszego dalszego sąsiada, ale niedługo pokażę konia, który chodzi u nas :D

Jedyny taki...ja gorę

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”