OW,który sporządziłem ok.2 m-cy temu.Sprawdzałem ,dalej jest spokojny zapach octowy.Robiłem go z octu jabłkowego z Kamisa.
Dodam iż płaciłem ok.8 zł.za 0,25l

wcześniej wskazywany przez forumowicz ,gdzie za 0,5 l.płaciłem niecałe 3 zł.

z OW.

http://www.farmakognozja.farmacja.pl/fi ... e&strona=2Tymol i karwakrol - związki fenolowe występujące w olejkach roślin z rodziny wargowych. Z racji struktury zaliczane są również do monoterpenów. Szczególnie dużo tymolu, bo aż do 50%, występuje w olejku tymianku pospolitego. Tymol wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, i słabsze przeciwwirusowe. Podany doustnie działa również wykrztuśnie. Ma także działanie przeciwrobacze. Obecnie tymol (w postaci roztworów) stosuje się miejscowo jako środek do odkażania ran i błony śluzowej jamy ustnej. Stosuje się go również zewnętrznie w dermatologii.
Przykłady fenoli
Wiele fenoli i polifenoli występuje naturalnie, np.
eugenol
gwajakol
hydrochinon
pirogalol
pirokatechina
resweratrol
rezorcyna
tymol
http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierzanka_tymianekZiele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku, którego głównym składnikiem jest tymol i karwakrol. Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy.
Ekstrakt z tymianku oraz tymol są składnikami licznych tabletek do ssania, kropli, syropów wykrztuśnych i przeciwkaszlowych. Najbardziej istotnymi składnikami czynnymi tymianku obok olejku eterycznego są kwasy fenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy, kwas rozmarynowy 0,15-1,35%), triterpeny (kwas oleanolowy, ursolowy), garbniki i flawonoidy. Nadają one tymiankowi właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne. Po podaniu doustnym tymol i karwakrol stymulują system GALT układu pokarmowego, aktywują procesy odnowy nabłonków, pobudzają krążenie krwi w obrębie przewodu pokarmowego. Maja właściwości immunotropowe i silnie przeciwdrobnoustrojowe oraz antyparazytyczne. Tymol i karwakrol był w dawnej podawany doustnie przy chorobach pasożytniczych i infekcjach bakteryjnych jelit. Fenole i flawonoidy działają rozkurczowo. Ograniczają powstawanie toksycznych amin biogennych w jelicie grubym. Do praktycznych w użyciu preparatów tymiankowych należą:
- ziołomiód tymiankowy (powstały po zmieszaniu nalewki lub intraktu tymiankowego z miodem w proporcji 1:3), stosowany przy kaszlu, chrypce i przeziębieniu w dawce 1 łyżeczka co 3 godziny; ziołomiód można również sporządzić mieszając świeże zmielone ziele tymianku z miodem w podobnej proporcji z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu lub gliceryny;
- napar tymiankowy: 1 łyżka surowca na 1 szklankę wrzącej wody; pić małymi porcjami w ciągu dnia 1-2 szklanki naparu;
- intrakt tymiankowy: 100 g świeżego ziela tymianku zalać 300 ml gorącego alkoholu 40-60%, odstawić na 2-3 tygodnie, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml.