Ponawiam pytanie, może ktoś pomoże?novito pisze:I ja przyłączę się do tematu.
Mam problem, moje borówki kiepsko jakoś wyglądają.
Podłoże stanowi lekka ziemia mieszana z torfem, ściółką leśną i trociny.
Rośliny były już podsypane w tym roku siarczanem amonu i hydrokompleksem.
Ponadto były szczepione pod korzeń mikoryzą. Czy taki wygląd to przyczyna złego pH,
czy może przyczyny szukać gdzie indziej?
Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, Augusto za odpowiedź
. Torf już kupiłam, tak więc wrzucę go, bo pod inne rośliny mi się nie nada. Za kwaśny
Za to z trocinami to ja raczej mam problem, bo ich nie mam. Ale jeszcze pomyślę, gdzie by tu je kupić. Tak jeszcze sobie pomyślałam, że może dołem puszczę żurawinę?

- Card
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Trociny były kompostowane przed zastosowaniem?novito pisze: Ponawiam pytanie, może ktoś pomoże?
Może "zjadły" cały azot. Leśna ściółka też go trochę pobierze przy rozkładaniu.
Zwróć proszę na to uwagę przy stosowaniu kolejnych dawek azotu.
- Ketmia
A trociny muszą być przekompostowane? Od wczoraj udało mi się znaleźć trochę trocin, ale nawet nie wiem jakie one, liściaste czy iglaste, bo przyniosłam je prosto z lasu (miejsce po wyciętym drzewie, wiem że ono było liściaste, ale nie wiem, czy wszystkie trociny pochodzą z tego egzemplarza). Nie mam tego dużo, jakieś 10-15 l, ale mogę mieć więcej, tylko nie wiem, czy warto dla tych moich 5 krzaczków..
Ketmia- Do zaprawienia dołków możesz użyć kory lepsza do tego celu byłaby drobno mielona a ta wyjdzie Cię taniej niż wiórki dla chomików.Trociny po pile nie specjalnie się do tego nadają z powodu sporej zawartości oleju . Grubsza frakcja kory świetnie zabezpieczy borówkę przed chwastami i wysychaniem gleby(może być też drobna) ale musisz podsypać z 10cm warstwę. 2-3 litry kompostu do zaprawienia dołka mimo zawartości wapnia pomoże borówce w rozwoju ale jeżeli znajdziesz jeszcze jakieś większe kawałeczki skorupek to je odrzuć . Kwaśny torf jest lepszy do wyregulowania pH podłoża niż ziemia do iglaków ale nie wolno przedobrzać bo jest on w zasadzie jałowy i Twoje krzewy w pierwszych latach uprawy mogą cierpieć z powodu niedoborów składników pokarmowych. Co do igliwia po krzewach czy drzewach które hodowałaś to nikt Ci nie zagwarantuje że jest ono wolne od patogenów które mogą zaszkodzić borówce . Siarkę możesz rozsypać po posadzeniu , przed ściółkowaniem trochę dalej od bryły korzeniowej młodziutkich krzewów a w nieco większej dawce , jeśli ziemia jest pulchna wystarczy to dobrze przelać ale najlepiej zmieszać na kilkanaście centymetrów z podłożem. Co do tych plandek i agrowłókniny to zrobisz jak zechcesz , mnie osobiście tego typu kombinacje nie przypadają do gustu a sama włóknina nie jest niespecjalnie trwała.@garść nawozu który zawiera ponad 20% pod młodą roślinę to stanowczo za dużo zwłaszcza że na szkółce mogły dostać nawóz który uwalnia składniki pokarmowe przez cały sezon. A co do zapylania krzyżowego odmian to bez paniki ,będą nakładały się na siebie kwitnienia tak że przez pewien czas wszystkie razem powinnaś mieć w pełni obsypane kwiatem.
novito- Jaki skład podłoża zastosowałeś, sprawdzałeś pH w ostatnim czasie ?Rośliny są niedożywione albo nie potrafią przyswoić składników pokarmowych z podłoża. Stanowisko na zdjęciach też nie wygląda przyjaźnie dla roślinek . Te porażone końce pędów należy wyciąć. jakie zabiegi wykonywałeś w tym roku?
novito- Jaki skład podłoża zastosowałeś, sprawdzałeś pH w ostatnim czasie ?Rośliny są niedożywione albo nie potrafią przyswoić składników pokarmowych z podłoża. Stanowisko na zdjęciach też nie wygląda przyjaźnie dla roślinek . Te porażone końce pędów należy wyciąć. jakie zabiegi wykonywałeś w tym roku?
- Ketmia
Meteor, wielkie dzięki za konstruktywne porady. A czy prócz siarki mogę dodać siarczanu amonu? Mam go akurat w domu, nie musiałabym kupować. Co do kompostu, to faktycznie, mogę go przebrać i pousuwać skorupki, w końcu to nie hektary, tylko raptem parę krzaczków. Co do maty, to chciałam ją zastosować, żeby zminimalizować zakwaszenie ziemi poza stanowiskiem borówek. Kawałek dalej mam klon shirasawy i nie chciałabym, żeby się gorzej poczuł. Na razie wygląda to tak:

Na to co widać wykopanego możesz sypnąć ze dwie małe garście siarczanu amonu ale dokładnie go rozmieszaj aby skupiska nawozu nie popaliły korzonków .Masz piaszczystą glebę a taką stosunkowa łatwo się dokwasza. Jeśli dajesz plandekę która zatrzymuje wodę to nie kładź jej od dołu tylko po bokach albo powycinaj dziury bo możesz mieć problem ze stojącą wodą.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Siarczan amonu powinien być rozsypany po powierzchni i przekopany na 1/2 szpadla ( nie wolno go zostawić na powierzchni).

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Chodzi o straty azotu czy wytwarzanie amoniaku?whitedame pisze:Siarczan amonu powinien być rozsypany po powierzchni i przekopany na 1/2 szpadla ( nie wolno go zostawić na powierzchni).
Pozdrawiam Paweł
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Chodzi o wytwarzanie amoniaku, który jest zabójczy dla borówek
wg Wikipedii
wg Wikipedii
ze względu na hydrolizę amoniaku, jego roztwory wodne mają odczyn zasadowy i reagują z kwasami tworząc sole

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówka na pierwszym zdjęciu prawdopodobnie dostała zbyt mocnego strzała azotem , jeśli nie zasilałaś ich dodatkowo w ostatnich dniach to powinno być ok. Drugi krzaczek wygląda zdrowo .
A co z podlewaniem borówek rozpuszczonym siarczanem amonu?whitedame pisze:Siarczan amonu powinien być rozsypany po powierzchni i przekopany na 1/2 szpadla ( nie wolno go zostawić na powierzchni).
Dobrym źródłem trocin czy wiórów od grubościówki (maszyna do heblowania) są tartaki, warto się do takiego wybrać i zapytać, można
tam załatwić worek czy dwa za przysłowiowe piwo.

Można zasilać rozpuszczonym siarczanem amonu i innymi nawozami rozpuszczalnymi w wodzie ale optymalne dawki nawozu będą mniejsze od tych jakie można zastosować w nawożeniu posypowym.