Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Post »

Może pogoda da się jakoś odczarować i pojawi się słonko ? Podczas oczekiwania na nie pora odpisać miłym gościom ;:168

aage zapraszam serdecznie na stałe i obiecuję, że pojawi się niedługo duużo powojnikowych zdjęć - zakochałam się w nich i tworzę z każdym rokiem coraz większą kolekcję ;:oj Nie marudzą na moją ciężką glebę, a za porcyjkę nawozu oraz chwilę uwagi i latania z sekatorem wiosną odwdzięczają się cudnymi morzami kwiatów ;:167

Annes 77 i aneczka1979zapraszam na gorącą herbatkę lub kawkę by ten dzisiejszy pochmurny dzionek nie wystraszył z malutkiego Tajemniczego Ogrodu ;:40

Monika-Sz Hmm nie wiem co mówią specjaliści ale... ja moim klemkom już podczas sadzenia porządnie zaprawiam dołki ;:333 Każdy dostaje pod korzeń dużą porcje obornika oraz dużą garść dolomitu (a czasem i popiołu)a potem jeszcze w sezonie jak mnie najdzie to kilka razy w sezonie podlewam ogród oraz oczywiście wszystkie klemki magiczną siłą do powojników lub ogrodu - zależnie jaką mam akurat pod ręką ;:224 Co wiosnę też każdy klemek otrzymuje dolomit i obornik oraz nawóz... Klematisy są dość żarłoczne ;:173 Choć może raczej powinnam napisać, że jeśli mają duuużo jedzonka to po prostu szybciej rosną i obficiej kwitną? Najszybciej i najdorodniej urosły mi takie którym przed posadzeniem całą rabatę wzdłuż płotu zaprawiłam ogromną ilością popiołu z kominka, a potem właśnie jeszcze w dołki pod korzenie dałam obornika, rogowych wiórów i dolomitu... U mnie jest dość ciężka i zbita gleba więc i nawozu sypie dość sporo by dotarł szybko do roślin... dlatego stosuję też dolistne nawożenie w sezonie, bo kilka ostatnich lat nauczyło mnie, że nie wszystkie rośliny przy takiej glebie są wstanie szczególnie w pierwszym roku po posadzeniu zadowolić się zasobami czerpanymi przez korzonki...

Koreczki bądź kulki nawozowe pewnie jak wszelkie długo działające nawozy rozpuszczają się zwykle dopiero jak jest powyżej 20 stopni... więc dadzą sporo czasu klemkom na zakorzenienie się zanim mocno zaczną działać ;:108 Tak więc ja bym spokojnie dała każdemu klemkowi albo tego albo innego nawozu, a jeśli masz kwaśnawą glebę to i sporą porcyjkę dolomitu lub popiołu ;:173 jak mniej kwaśną to mniejszą porcyjkę ale też bym dała ;:306

Ta rabata z kremowymi narcyzami to właśnie moje 3 letnie Polish Spirit... tzn teraz będzie ich 3 lato, a była 2 zima ;:oj Szaleją tak, że mimo krótkiego wiosennego cięcia już planuję ogławianie by zmieściły się jakoś na tym płocie ;:306
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy clemki mogę podsypać takim samym dolomitem jaki wykorzystuje do posypania trawnika? na razie podsypalam je skarupkami jaj. Myślisz ze to już czas zacząć nawożenie magiczną siłą? Podlewa z czy robisz z niej opryski? Oczywiście będę czekać na porcje powojnikowych zdjęć.
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Witajcie po świętach :wit za oknem piękne słonko się zapowiada ;:3 a ogród w ciągu kilku dni zmienił się ogromnie ! Nowe rośliny rozkwitły, a niektóre już zakończyły kwitnienie...

Na razie kilka fotek jeszcze przedświatecznych :twisted:

różne tulipanki ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz narcyzki Ara z szafirkami ;:215
Obrazek

Obrazek

i jeszcze trochę tulipanków ;:306 tym razem białe parroty ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Agnieszko powojniki dostają u mnie taki typowy kupowany w centrum ogrodniczym dolomit... zwykle trafiam na jedna z 2 firm ale która lepsza to jakoś nie zaobserwowałam ;:218 Na obu jest info o dodatku magnezu i w sumie różnią się tylko kolorem - jeden jest jasny prawie biały, a drugi rudawy... Generalnie chodzi o mniejszą kwaśność gleby i dodatkowe pierwiastki dlatego super też sprawdza się popiół dla klemków czy bylin typu jeżówki, szałwia i kocimiętka, które bez tego nie chcą u mnie w ogóle rosnąć... zaś po podsypaniu dolomitem w dużej ilości przestają wraz z lawendą marudzić i czują się super ;:333

Magiczną siłą jeszcze nie podlewałam w tym roku - zwykle robię to przy okazji podlewania ogrodu podczas suchych dni bo wiosna i tak wszystkie roślinki dostały obornika i nawozu... Mam taki typowy dozownik do magicznej siły na wąż ogrodowy i wszystkie roślinki dostają dolistnie porcyjkę nawozu lub biohumusu ;:173

Na razie moje klemki, a dokładniej tylko te najbardziej szalejące na wysokość czyli Polish Spirit, Emilia Plater i Alionushka, zostały ogłowione... Emilka i Spiritek dorosły już do 2/3 płotu więc nie było rady i musiałam im przypomnieć o ograniczonej ilości miejsca i przymusie rozkrzewiania się ;:224 Pozostałe na razie jeszcze są niższe więc nie muszę im łepetynek obcinać...

Powoli zaczyna rozkwitać Maidwell Hall więc postaram się pstryknąć mu kilka zdjęć jak tylko otworzy swoje zwiewne kwiatuszki ;:oj
Obrazek

inne klemki też się szykują ale baaaardzo powoli...
Obrazek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

i jeszcze kilka zdjęć...
pierwsze kwiatki różowej serduszki
Obrazek

miłek
Obrazek

Obrazek

szachownica
Obrazek

jarzmianka z biało brzeżonymi listeczkami
Obrazek

wysoki barwinek też kwitnie ;:108
Obrazek

bylinowe bratki - trochę marudziły ale przezimowały...
Obrazek

Obrazek

szachownica kostkowa z zawilcami ;:167
Obrazek

oraz wiszące przed domem bratkowe donice ;:215
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz donicowe bratki w cieniu domu ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i bratki siejące się po ogrodzie ;:224
Obrazek

Obrazek

białe narcyzki ;:167
Obrazek

szafirkowe kolorki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

prymulki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

brunera
Obrazek

i jeszcze trochę siewek bratkowych
Obrazek

pełne narcyzki zaczynają pokazywać noski...
Obrazek

i jeszcze jedne tulipanki ;:306
Obrazek

zwiewne narcyzowe koronki kwiatów... niestety już przekwitające...
Obrazek

ostatnie hiacynty
Obrazek

serduszka okazała
Obrazek

Obrazek

wisienka rozpoczyna się zdobić
Obrazek

i motylkowy gość
Obrazek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Hmmmm długo się zastanawiałam czy to zrobić... i chyba zaryzykuję :roll: Mój ogródek jest maleńki i ciężko złapać całe rabatki ale oto kilka fotek tych moich malutkich skrawków zieleni wyrwanych z odmętów kostki brukowej i wciśniętych między sąsiedzkie płoty... Jeszcze bardzo wiosenne ale powolutku już się zieleniejące ;:173

przed domem...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jesienią zakładany nowo odzyskany kawałeczek pilnowany obecnie przez Tigusię ;:215
Obrazek

rabatka pod płotem...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

klemki na drugim płocie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz klemki z ritausmami
Obrazek

i bardziej ogólne widoki terenu przed domem...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

to teraz zapraszam do bardziej zielonego i cienistego królestwa na tyłach...
Obrazek

Obrazek

głęboki cień przy tarasie idealnym na letnie upały ;:333
Obrazek

rabatki okalające trawnik ułożone pod płotami... zaczynając od prawej strony...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

w tle niestety załapał się dom sąsiadów który za jakiś czas trochę przysłonią klematisy i ostrokrzewy...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rabatka pod płotem z lewej strony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tarasik z miejscem do posiedzenia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz gigantycznie... malutki trawnik ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Shida dzięki za tak piękną fotorelację:) Ile Ty masz roślin ;:oj Na dodatek wszystko co lubię,szafirki chyba masz każdy kolor,ja mam tylko jedną kępkę,na jesieni na pewno dokupię ;:108
Tulipany tez przecudne ;:167 Szachownice kostkowane gdzie kupowałaś?To było jedno opakowanie cebulek?
Miłek to już chyba pisałam o nim,że to moje następne chciejstwo :uszy
No i powojniki,jak buchną kwieciem to oczu nie pozbieramy,już teraz pięknie się pną po siatce ;:333
Zapisałam sobie info o Dolomicie i uskutecznię ten sposób ;:333 Trawniczek masz boski,takie małe poletko,ale co się nie robi dla rabatek prawda?
Na takim tarasie siedziałabym godzinami ;:170

Pozdrawiam serdecznie ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ależ wspaniały pokaz tulipanów. No i szachownice, szczególnie te kostkowe są super. Długo utrzymują się na nich kwiaty?
A wiesz że wczoraj zauważyłam że montana chyba z gruntu coś wypuszcza :heja chyba jednak nie całkiem przemarzł, tylko do kopczyka :tan
Brateczki te biało lawendowe mam takie same. Są bajeczne. Aż sąsiadki mnie zaczepiały co to za roślinka pod domem ;:306 bo z daleka widziały tylko łan kwiecia. Nie wierzyły że bratki ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

ślicznie u Ciebie. Ściany powojnikowej pozytywnie "zazdraszczam".
A co to pnie się po ścianie domu, na tarasie?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mały ogród ale jak sprytnie zaaranżowany ;:138
Przeplatająca się mnogość gatunków, kolorów i form- świetna robota.
Co do clemków podsypałam swoje dolomitem i nawozem do kwitnących. Czy możesz dać cynk kiedy będziesz opryskiwać magiczną siłą? Napatrzeć się nie mogę na twoje okazy ;:180
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Witajcie :wit

Annes 77 szafirki dopiero powoli zbieram - te najciemniejsze i białe to zeszłoroczne zakupy... jasnoniebieskie zauroczyły mnie rok wcześniej ;:173 Za to szachownice rosną tam już wiele lat - jeszcze Mufka je sadziła jak zajmowała się warszawskim ogrodem ;:oj Wybitnie im się tam podoba i rozrastają się mimo ataków poskrzypki :tan Miłek też rośnie tam już dłuuugo... bardzo powoli się rozrasta za to pięknie kwitnie co roku ;:215

Na powojniki nie mogę się już doczekać ;:167 Na razie straszę je tylko sekatorem trochę ;:218 i korzystam z tarasika by odpocząć po bieganiu po słonku ;:3 Koty też uwielbiają tarasik i wylegują się na nim godzinami...

April jaka miła wiadomość o montanie !!! Trzymam kciuki by pięknie odbiła ;:333 Prawda że bratki są urokliwe ? Już miesiąc zdobią ;:108 Szachownice niestety przez upały szybciej przekwitają ale jak chłodniejsze dni to dłużej trzyma kolorki ;:173 Ile dokładnie to nie wiem ale pewnie ze 2 tygodnie to kwitną w tym roku ;:204

aneczka1979 na ścianie w pełnym cieniu zadomowiła się pnąca hortensja ;:215 Za chwilę pięknie rozkwitnie i przywabi pszczoły :tan

aage ja jakoś dokładnie nie trzymam się terminów ale pewnie niedługo już zbiorę się do podlewania magiczną siła lub biohumusem - co mi tam w łapki wpadnie pierwsze ;:224 Zwykle zaczynam jak widzę taki moment, że zaczynają się ciepłe dni i cały ogród wymaga podlania... w tym roku będzie to już pewnie niedługo bo róże powoli zaczynają zawiązywać kwiatki więc i pora na dokarmianie ;:108

A dziś mają dotrzeć 2 nowe klemki do kolekcji... lecę wyglądać na kuriera ;:204
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas do konewek w takim razie ;:oj
Możesz zdradzić gdzie zamawiasz powojniki?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Wreszcie Panienka powróciła na łono forumowe ;) I Tajemniczy możemy oglądać w czasie kiedy budzi się wszystko wiosennie. Ślicznie i bogato ;:196 Urodzaj wszelaki, pewnie i zapachy unoszą się dzięki hiacyntom?
Piszesz, że uratowałyście barwinek przed fytoftorozą. Jak ją zwalczałyście? Pamiętam też, że miałaś problem z grzybami na rabatach. Czy sytuacja jest już stabilna? W ogrodzie u Taty na rabatach, gdzie jest kora wyrosło mnóstwo grzybów wyglądem przypominających smardze. Myślisz, że mogłyby to być one?
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Ahoj w ten deszczowy wieczór :wit

aage z konewkami to dziś chmurki latają od rana - roślinki urosły w oczach ;:oj

Klemki mam z kilku źródeł... większość zakupiona w kilku ogrodniczych z okolicy mających głównie od marczyńskiego ale zamawiałam też w eclematisie i od wędrowskich... wszystkie rosną całkiem milutko ;:173

Pacynka witaj ;:168 jakoś tak w końcu się udało ;:333 Hiacynty kwitły cudnie... ale ich czas już przeminął na szczęście inne pachnące kwiaty starają się je zastąpić ;:108

Z fytoftorozą walczyłam najpierw kilkoma chemicznymi co okazało się zupełnie nieskuteczne ;:223 wydałam tylko kasę i straciłam sporo roślin ;:145 Po czym zrezygnowalam z chemii w ogrodzie zupełnie i przy okazji szukania eko preparatów trafiłam na środki targetu w tym Polyversum http://www.target.com.pl/produkty/polyv ... h,529.html zastosowałam i już po 1 dawce widać było zastopowanie paskudztwa... profilaktycznie zastosowałam potem jeszcze chyba ze 2 razy czyli łącznie było 3 razy na cały sezon...i od tego czasu spokój ! nie pojawiło się jak do tej pory już ;:215 a do tego miałam miły efekt na różach które prawie wcale nie miały nawet jesienią czarnej plamistości nie mówiąc o poważniejszych grzybkowych paskudach i to w roku kiedy wiele osób miało z tym duuuży kłopot na różach :uszy Mufka też spróbowała na bzach zaatakowanych fytoftorozą i też pomogło !!! i to o ile dobrze pamiętam po 1 dawce przestały zamierać im pędy ;:215 To mnie już zupełnie wyleczyło z chemii i teraz tylko ekologia ;:204 w tym roku też pewnie przypominająco prysnę polyversum ale jak na razie choćby po barwinku widać, że w końcu po kilku latach marnienia czuje się znów dobrze i pięknie kwitnie w tym roku ;:167

Smardze na korze ?? to koniecznie zbierać :tan Cenna sprawa ;:215 Mufce też wyrosły na rabatach wysypanych korą ;:108 Maja w ogrodzie kiedyś wspominała, w którymś z odcinków że też komuś wyrosły smardze ;:oj W zeszłym roku co prawda było ich jakoś mniej na Mufkowych stepach ale może w tym roku znów będą?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Czyli jednak Polyversum :) Mufka polecała mi go w zeszłym roku i faktycznie kupiłam kilka saszetek na rośliny u Taty. Z pełną świadomością kupiłam laurowiśnie najprawdopodobniej z chorobą grzybową (dostałam w związku z tym stosowny upust; ) żeby wręcz sprawdzić na nich Polyversum i faktycznie przystopowało. Na liściach laurowiśni były brązowe plamki z taką jkaby tłustą obwódką. Zdecydownie oprysk i podlanie pomogło krzewom, choroba przystopowała. W tym roku tez zakupię ten preparat :)
Co do grzybów, to jakoś ja się na smardzach nie znam i chyba zbierać ich nie będę, choć jeśli byłyby to rzeczywiście smardze to pewnie wielka strata dla kubków smakowych...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”