Fasolka szparagowa cz. 2
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz.2
A ja swoje 30cm fasolki szparagowe pnące wysadziłam do gruntu - co ma być to będzie... nasion mam jeszcze sporo.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy fasolkę szparagową też się kiełkuje na ręczniki papierowym ,tak jak ogórki,czy wystarczy zwykła ziemia ogrodowa do polowania? Po przeczytaniu wątku chciałabym zrobić rozsadę ,dotychczas siałam do gruntu po 10 maja
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
Nie rozumiem podkiełkowywania fasoli. Jak nie wzejdzie w ciągu kilku dni to róbcie dosiewkę. Jeszcze przy okazji plon rozciągniecie w czasie . To warzywo , które w ciągu 3-5 dni wychodzi z ziemi a nie jakaś papryka itp. .
- Rzepka
Namoczyłam fasolka szparagową do sadzenia w gruncie w środę 23 kwietnia i cały czas moknie, nie mam jak jej wysadzić ,ponieważ nieustannie leje!!!Co mam z nią zrobić, wysadzić do gruntu czy po prostu wyrzucić?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli woda zmętniała ,to pewnie zaczęła fermentować i nic z niej nie będzie
- Rzepka
Dzięki za podpowiedzi,musiałam ją wyrzucić,dzisiaj nie tylko u nas (Sosnowiec) lalo , ale także padał grad.Z kolejnej partii fasolki zrobię rozsadę i wysadzę do gruntu po 15 maja.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Jak będziesz moczyła ,to tylko tyle,żeby napęczniała.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fasolka wschodzi w gruncie w ciągu 2-4 dni więc jaki jest sens moczenia? Ja pierwszy raz zrobiłam rozsady fasoli pnącej. Nasiona w domu wzeszły błyskawicznie i musiałam szybko wysadzać do gruntu (teraz się już pną na płot) z nimi dosiałam jeszcze po kilka nasion które również są już na wierzchu (5cm).
Wiem niektórzy radzili żeby wyrzucić bo nic z tego o tej porze nie będzie ale świetnie dają radę i liczę na szybkie zbiory.
Mam fioletową odmianę pnącą która owocuje do samej jesieni a do tego eksperyment czerwona w białe plamki. Ciekawe czy będę z niej również zadowolona. Bardzo lubię odmiany które owocują tak długo. Mam nadzieję że ślimaki za nadto nie zaszkodzą moim fasolom.
Wiem niektórzy radzili żeby wyrzucić bo nic z tego o tej porze nie będzie ale świetnie dają radę i liczę na szybkie zbiory.
Mam fioletową odmianę pnącą która owocuje do samej jesieni a do tego eksperyment czerwona w białe plamki. Ciekawe czy będę z niej również zadowolona. Bardzo lubię odmiany które owocują tak długo. Mam nadzieję że ślimaki za nadto nie zaszkodzą moim fasolom.
Pozdrawiam Anka
-
Moczenie ma sens, jeżeli ziemia nie jest dostatecznie wilgotna ,a nie ma możliwości podlewania.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Witam.
Do 6 szt doniczek 8x8cm nasypalem ziemi do pikowania rozsad, posialem po 3 nasiona fasoli, obficie podlalem i postawilem na cieplym stryszku pod oknem dachowym. W jednej doniczce wzeszly 3 roslinki, w dwoch doniczkach po dwie i w jedej jedna roslinka. W dwoch oststnich nie wzeszlo NIC.
Nasionka swieze, warunki chyba idealne. jeśli w takich kontrolowanych warunkach wschodzi polowa nasion, to jak ja mam sie odwazyc na uprawe w gruncie?
Co wiec zrobilem nie tak?
Do 6 szt doniczek 8x8cm nasypalem ziemi do pikowania rozsad, posialem po 3 nasiona fasoli, obficie podlalem i postawilem na cieplym stryszku pod oknem dachowym. W jednej doniczce wzeszly 3 roslinki, w dwoch doniczkach po dwie i w jedej jedna roslinka. W dwoch oststnich nie wzeszlo NIC.
Nasionka swieze, warunki chyba idealne. jeśli w takich kontrolowanych warunkach wschodzi polowa nasion, to jak ja mam sie odwazyc na uprawe w gruncie?
Co wiec zrobilem nie tak?

To wtedy tym bardziej nie ma sensu moczyć dlatego, że moczonym nasionom do wschodów trzeba zapewnić odpowiednią wilgotność gleby. Jeśli pobudzone nasiona przeschną, to żegnaj GieniakaLo pisze:Moczenie ma sens, jeżeli ziemia nie jest dostatecznie wilgotna ,a nie ma możliwości podlewania.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja chciałem dziś wieczorem siać na rozsade. Czy to odpowiedni termin? czy może zaczekać
Widzę, że się ruch zrobił w wątku, to wolę zapytać
No i moczyć czy nie
Bo to mój kolejny tegoroczny debiut 

Nie ma potrzeby moczyć nasion wysiewanych do doniczek. Spieszyć też się nie ma po co. Wysiejesz 1 maja ,to wystarczy