Witam.
No nareszcie znalazłem forum o moim nowym hobby ;)
Wydaje mi sie, ze w życiu mężczyzny przychodzi w pewnym momencie czas na zabawę w "farmwill" z moich obserwacji pojawia sie to w okresie 25-27 lat. ;D w moim przypadku pojawiło się to o wiele wcześniej w formie hodowli roślin akwariowych ;) no ale przejdźmy do sedna.
Mam w sumie jeden pokój wschodnio-poludniowe okno. W pokoju 2 akwaria jedno zamknięte 240 l i jedno otwarte 25 l wiec jakaś tam wilgotność powietrza jest.
Opisywane przeze mnie rośliny stoją na parapecie.
Przedstawiam Pierwszego mieszkańca
Dostałem go od mamy. Ceramiczna doniczka ziemia do kaktusów. Zdjęcie pokazuje wyrastające listki.
Pytania:
Czemu sa czerwone?
Jak często podlewać go? Czytałem ze nie lubi dożo wody (szok)
Czy jeżeli jego liście sie marszczą tzn ze ma jej za dużo czy ze za mało?
Mi sie zawsze wydaje ze po 2 dniach od podlania moich kaktusów one maja znowu super sucho.
Przedstawiam drugiego mieszkańca, którego bardzo lubię, kupiłem go tydzień temu jako sadzonkę, teraz jest w ceramice, ziemia kaktusia.

Zauważyłem ze jego liście się marszczą jak na zdjęciu.
Tzn ze za malo wody? Nie jest wystawiony na jakies mega słonce, zresztą nie jest jeszcze az tak cieplo...
Przedstawiam trzeciego kaktusa z obi od dziadka.

Co to jest to brązowe? Martwic sie? One mogą tak blisko siebie rosnąc? Nie pokuja sie?
A teraz zielone badyle. Tak je nazwalem... Czyli friczia piękna. Kopiłem ja tydzień temu przesadziłem do ceramiki i ziemi kaktusiej
Jeden badylek no może 2 robią sie takie brązowe żółte. Za malo wody? Zależy mi na tej roślince. Zreszta jak a każdej.
No i ostatni przypadek to kamienie

Czytałem ze na wiosnę lubia sie kurczyć i tak jakby gnic ale czy wlasnie to sie dzieje?
Podlac je?
W sumie to podlewam wszystko raz w tyg czasami a z "troski" i niewiedzy jak widzę w srodku tyg z ma sucho jak "ja cie kręcę" to daje troszeczkę wody.

I moze to jest błąd. ? Obiecuje ze poczytam forum i dowiem sie dokladnie jak dbac o te roslinki ale jezeli moglibyscie dac mi teraz szybkie rady to będę bardzo wdzieczny.
Wiem ze to nie ten dzial ale mam jeszcze rosiczke podlewam ja destylowana woda do podstawki. I ziemia na gorze dostaje bialych kropek. Grzyb? Pryskac?