Papryka do gruntu. Część 4
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Chyba, że do doniczek, z myślą o kolejnym, a nie tym sezonie 

- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Ja też mam pytanie . Ostatnio zauważyłem że nad liśćmi mojej papryki pojawiły się wilki ( jakieś małe przyrosty ) i nie wiem co zrobić czy zostawić to tak czy zerwać ??
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy papryka i pomidorki mogą rosnąć na jednej grządce?
Pozdrawiam. Ania
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Ponoć nie powinny, ale z racji tego że obie roślinki są ciepłolubne często w tunelu czy szklarni sadzimy je razem. Jeśli się zdecydujesz miej pewność że papryka będzie miała wystarczająco dużo światła. Pomidory porosną na dwa metry a papryka może być niska I nie będzie rosła tak dobrze jak by mogła.
Jaka to papryka ?Irek6820 pisze:Ja też mam pytanie . Ostatnio zauważyłem że nad liśćmi mojej papryki pojawiły się wilki ( jakieś małe przyrosty ) i nie wiem co zrobić czy zostawić to tak czy zerwać ??
- rozmalinka
vanyavala pisze:Ponoć nie powinny, ale z racji tego że obie roślinki są ciepłolubne często w tunelu czy szklarni sadzimy je razem. Jeśli się zdecydujesz miej pewność że papryka będzie miała wystarczająco dużo światła. Pomidory porosną na dwa metry a papryka może być niska I nie będzie rosła tak dobrze jak by mogła.
Moje pomidorki to koktajlowa Wilma,czyli niskie. Chodzi mi nie o dostęp światła tylko czy się "nie pogryzą"

Pozdrawiam. Ania
-
- 500p
Znalazłem informacje na dwóch rożnych stronach
Jedna mówi że:
"POMIDOR lubi mieć za sąsiada w uprawie współrzędnej fasolę, sałatę, por, seler, szpinak, cebulę dymkę, czosnek, pietruszkę, bazylię, koper, miętę pieprzową, nagietka.
Niemiłe mu natomiast sąsiedztwo grochu, ogórka, kopru włoskiego i papryki."
Druga zaś: (również w odniesieniu do pomidora o papryce nie wspomina)
Lubi mieć za sąsiada fasolę, sałatę, pory, seler, szpinak, cebulę dymkę, czosnek, pieruszkę, bazylię, koper, miętę pieprzową, cząber ogrodowy, nagietki.
Niemiłe mu sąsiedztwo grochu, ogórka, kalarepy, ziemniaka, kopru włoskiego i kolendry.
Nie jest to żadna fachowa literatura zwykłe przypadkowe strony z lisa warzyw i krótkim opisem 'lubi 'nie lubi" Wydaje mi się że nie łączy się ich przez wzgląd na możliwość chorób obu gatunków. Aczkolwiek nie wiem czy tak jest I jaka choroba mogła by im zagrozić a pewnie jest ich kila. Ja prawdopodobnie będę miał papryki z pomidorami razem.
Jedna mówi że:
"POMIDOR lubi mieć za sąsiada w uprawie współrzędnej fasolę, sałatę, por, seler, szpinak, cebulę dymkę, czosnek, pietruszkę, bazylię, koper, miętę pieprzową, nagietka.
Niemiłe mu natomiast sąsiedztwo grochu, ogórka, kopru włoskiego i papryki."
Druga zaś: (również w odniesieniu do pomidora o papryce nie wspomina)
Lubi mieć za sąsiada fasolę, sałatę, pory, seler, szpinak, cebulę dymkę, czosnek, pieruszkę, bazylię, koper, miętę pieprzową, cząber ogrodowy, nagietki.
Niemiłe mu sąsiedztwo grochu, ogórka, kalarepy, ziemniaka, kopru włoskiego i kolendry.
Nie jest to żadna fachowa literatura zwykłe przypadkowe strony z lisa warzyw i krótkim opisem 'lubi 'nie lubi" Wydaje mi się że nie łączy się ich przez wzgląd na możliwość chorób obu gatunków. Aczkolwiek nie wiem czy tak jest I jaka choroba mogła by im zagrozić a pewnie jest ich kila. Ja prawdopodobnie będę miał papryki z pomidorami razem.
- rozmalinka
-
- 500p
Wydaje mi się że nie ma przeciwwskazań obie roślinki mają dość duże wymagania pokarmowe obawiał bym się tylko zagłuszenia papryki która jest dość delikatna przez pędy bardzo szybko rosnących dyniowatych. Wiadomo że są pewnie zależności jedne rośliny lepiej radzą sobie w sąsiedztwie innych lepiej inne gorzej, ale jak ma się dostęp non stop, ogląda, dogląda to można szybko reagować w razie problemów czy nawet chorób.To wydaje mi się że przestaje mieć to aż tak duże znaczenie. Nie produkujemy tu przecież warzyw na skale masową i nie zależy nam na najwyższy możliwym plonie a na zdrowym, własnym ogródku warzywnym. Nawet jeśli ogórek nie jest idealnie prosty a burak nie ma gładkiej powierzchni. Także ja bym posadził jak Ci pasuje z pomocą natury, słonka, wody i miłością do roślin z pewnością plony będą:)
- rozmalinka
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Etiudaforumowicz pisze:Jaka to papryka ?Irek6820 pisze:Ja też mam pytanie . Ostatnio zauważyłem że nad liśćmi mojej papryki pojawiły się wilki ( jakieś małe przyrosty ) i nie wiem co zrobić czy zostawić to tak czy zerwać ??
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój sąsiad już dzisiaj posadził papryki do gruntu. Co prawda w Poznaniu przymrozki to rzadkość ale odwagi (czy jak to nazwać) sąsiadowi nie brakuje
Zresztą posadził już i pomidory. Co Wy na to?

Zresztą posadził już i pomidory. Co Wy na to?

Pozdrawiam Jola
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
No, posadził.... 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Już do gruntu?? Ja mieszkam niedaleko Mosiny to i do Kurnika niedaleko
ale wysiew papryk do gruntu to jakiś hardkor 

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ryzyk fizyk
Ja też z Poznania, a jeszcze się wstrzymuję z sadzeniem do gruntu.
Zawsze czekam do "zimnych ogrodników".
Z resztą moja rozsada pomidorów będzie dopiero pikowana do kubków 0,5.

Ja też z Poznania, a jeszcze się wstrzymuję z sadzeniem do gruntu.
Zawsze czekam do "zimnych ogrodników".
Z resztą moja rozsada pomidorów będzie dopiero pikowana do kubków 0,5.
Pozdrawiam Kaśka