Saletrzak pod młode drzewka
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Saletrzak pod młode drzewka
Ok to już wiem czyli jednak kupie florovit będzie najbezpieczniej. Dzięki za pomoc ;D
Jeszcze jedno pytanie ile razy w roku nawozicie?? Słyszałem, że 3 razy: wczesną wiosną, jak drzewka kwitną i jesienią.
Jeszcze jedno pytanie ile razy w roku nawozicie?? Słyszałem, że 3 razy: wczesną wiosną, jak drzewka kwitną i jesienią.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze dwa terminy ok - ja daję w połowie kwietnia, maja i najpóźniej połowie czerwca. Po połowie czerwca nie powinno się dawać nawozów z azotem bo stymulują wzrost pędów, a te nie zdrewnieją do zimy. Młode nasadzenia od sierpnia pryskam kilkukrotnie alkalinem KB +Si dla lepszego zdrewnienia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Czy wymieniany przez was "saletrzak" to saletra azotowa ?
-
- 200p
Saletrzak to saletra amonowa ale z dodatkiem dolomitu ( dodatkowa zawartość wapnia i magnezu ) tak aby zrównoważyć działanie zakwaszające saletry - na pewno jest lepsza na kwaśne gleby zamiast saletry amonowej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Dziękuję rzeczową odpowiedź!
Ciągle się uczę !
Ciągle się uczę !
-
- 200p
Mam jeszcze pytanie z trochę innej bajki. Mój mały sad jest za domem a koło domu mamy starą studnię. Wodę do sadu będę więc ciągnął ze studni. Jednak ona jest już dość dłuższy czas nie odkażana i "na oko" widać, że zbyt czysta nie jest. Oczywiście do picia mi nie potrzebna ale do podlewania nie wiem czy nie ma w tej wodzie jakiś bakterii mogących zaszkodzić roślinom. Więc chciałbym ją czymś odkazić, tata mówi, że można wapnem ale nie wiem czy to nie za drastycznie może znacie jakiś środek do tego odpowiedni??
Wczoraj w sklepie widziałem jakieś bakterie do szamba, czy można tego też użyć do oczyszczenia wody w studni?
Wczoraj w sklepie widziałem jakieś bakterie do szamba, czy można tego też użyć do oczyszczenia wody w studni?
-
- 200p
Masz w linku poradnik dla powodzian - jest i o studiniach
http://rcb.gov.pl/wp-content/uploads/20 ... owodzi.pdf
Ja bym nie przejmował się tym co w tej wodzie jest - roślinom na pewno nie zaszkodzi - w końcu mają korzenie w ziemi. Po co lać chemię do studni ? U mnie tez jest stara studnia - tej wody własnie używam do podlewania podwórka i upraw - efektów negatywnych nie zauważyłem. Jak zaczynam podlewanie w poczatku lata to ta woda dość mocno cuchnie - pewnie ktoś ma nieszczelne szambo w okolicy.
Znajomi mają na działce starą studię - wody z niej nie piją, ale co roku na wiosnę wypompowują możliwie wszystko kilka razy, aż woda się wyklaruje. Używaja jej do mycia - do picia mineralna.
http://rcb.gov.pl/wp-content/uploads/20 ... owodzi.pdf
Ja bym nie przejmował się tym co w tej wodzie jest - roślinom na pewno nie zaszkodzi - w końcu mają korzenie w ziemi. Po co lać chemię do studni ? U mnie tez jest stara studnia - tej wody własnie używam do podlewania podwórka i upraw - efektów negatywnych nie zauważyłem. Jak zaczynam podlewanie w poczatku lata to ta woda dość mocno cuchnie - pewnie ktoś ma nieszczelne szambo w okolicy.
Znajomi mają na działce starą studię - wody z niej nie piją, ale co roku na wiosnę wypompowują możliwie wszystko kilka razy, aż woda się wyklaruje. Używaja jej do mycia - do picia mineralna.
-
- 200p
Może i racja z tą chemia, u mnie ta woda też właśnie zalatuje i też jestem pewien że sąsiad ma nieszczelne szambo. Dlatego głównie chciałem tą wodę odkazić.