Balkon, z wątkiem dziecięco-kocim
Re: Balkon, z wątkiem dziecięco-kocim
Ewa a jakie sadzonki kupowałaś z netu.
Wierzby hakuro sztuk 2 (jedna na pniu), bluszcz, barwinki pospolite i Varegiata, winobluszcz trójklapowy i trzemilinę Sunspot. Wszystko ładnie zapakowane w folię bąbelkową i karton. Tak wyglądały po transporcie.
Super pełna profeska. Jaki fajny sposób na opisanie siewek

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super clematis
to coś skalniakowego to rozchodnik, chyba biały 

- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Kontakt:
Cudne zakupy zrobiłaś
Ciekawa jestem jak Ci się sprawdzi barwinek na balkonie
gdzie go ulokowałaś?

Ciekawa jestem jak Ci się sprawdzi barwinek na balkonie

Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Bardzo ładne pomidorki - teraz ruszą po przepikowaniu 

Dzieje się u Ciebie, dzieje,pięknie,typowo wiosennie

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ się u Ciebie dzieje
Aż miło popatrzeć.

Barwinek przycupnął sobie w nogach winobluszcza, tam będzie miał sporo cienia, ale podobno to lubi. W weekend wrzucę nowe fotki, bo ostatnie dwa tygodnie byłam na pełnych obrotach i nie miałam kiedy popstrykać. I tak sobie w święta z przyjemnością usiadłam między moimi roślinkami, trochę zaniepokoiło mnie, że poziomka coś marnieje. "Ups, zmarzła pewnie, biedaczka" - pomyślałam i... zobaczyłam JE. MSZYCE.Beatriceee pisze:Ciekawa jestem jak Ci się sprawdzi barwinek na balkoniegdzie go ulokowałaś?

No zołzy wredne, ja dopiero zaczynam, dopiero tu sobie wszystko urządzam, a one już?!?
Moja żądza mordu na zielonej hołocie jest nie do opisania. Pewnie dlatego wszelka ekologia wywietrzała mi z głowy, górę wzięła panika i potraktowałam zieloną cholerę chemią, dziecko i koty trzymając kilka dni z daleka od balkonu (podobno po 7 dniach się biodegraduje czy coś).
Dziś rano zobaczyłam niedobitki na poziomce i całkiem sporą kolonię na clematisie.

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Ewuniu nie daj się wredotom
systematyczne opryski pomogą zwalczyć te diabelstwa
Ja w zeszłym roku tak zażarcie walczyłam z mączlikiem ze prawie potopiłam pelargonie
Trzymam kciuki za szybkie pozbycie się problemu

Ja w zeszłym roku tak zażarcie walczyłam z mączlikiem ze prawie potopiłam pelargonie

Trzymam kciuki za szybkie pozbycie się problemu

Oj tak, mszyc jest już zatrzęsienie! Ja też już po oprysku WSZYSTKICH roślin, nawet tych, na których nic nie widziałam.
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Niestety z mszycami nie ma żartów i trzeba używać drastycznych środków.U mnie już miesiąc temu zaatakowały róże które ledwo wypuściły pierwsze listeczki.Ja jak tylko je zauważę to profilaktycznie pryskam wszystkie rośliny bo to dziadostwo zawsze znajdzie pominięte miejsce 

Ja mszyce wytępiłam mlekiem, odizolowałam truskawki i opryskiwałam jak tylko zobaczyłam takie malutkie coś
na szczęście nie przeszły na inne rośliny. Rok temu mszyce zaatakowały mi oleandra i zanim się zorientowałam, że coś takiego mam to rozprzestrzeniły się na wszystkie rośliny.
Trzymam kciuki żeby udało się je wytępić i nic więcej się nie pojawiało

Trzymam kciuki żeby udało się je wytępić i nic więcej się nie pojawiało

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No niestety z opryskami jest tak, że profilaktyka nie zawsze jest wskazana. Nie można pryskać zdrowych roślin, bo to uodparnia nowe szczepy szkodników. Profilaktycznie można opryskać roztworem wody z mlekiem czy wywarem z czosnku. Skutecznie unieszkodliwiają mszyce. Ja mam zawsze plagę mączlika, mszyce nie są mi straszne - ostatecznie można je usunąć mechanicznie. Z mączlikiem to nie przejdzie.
Chciałam zapytać o powojnika. Pokazywałaś pąki. Czy urosły/rozwinęły się już? Na moim powojniku też jest coś, co wygląda na pąki ale nie mogę uwierzyć, że tak szybko by się zawiązały. Jeszcze miesiąc temu były suche witki.
Chciałam zapytać o powojnika. Pokazywałaś pąki. Czy urosły/rozwinęły się już? Na moim powojniku też jest coś, co wygląda na pąki ale nie mogę uwierzyć, że tak szybko by się zawiązały. Jeszcze miesiąc temu były suche witki.
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Ja próbuję zwalczać mszyce opryskiem z płynem do naczyń i wtykam czosnek do donicy, na razie jest ich mniej.