Żaby, jaszczurki,zaskrońce i inne żyjątka na działce cz.2
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żabki, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.II
Kijankę podczas metamorfozy
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Za długa jakaś, pewnie traszka.
Czy wyspały/pojawiły się już koszatki? Martwię się, bo moja jeszcze nic nie "zaznaczyła"
Wczoraj widziałem (pierwszy raz w tym roku) chrabąszcze majowe - niektórzy wierzą, że przymrozków już
nie będzie

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jestem zwolenniczką pajęczaków ale po takich zdjęciach trudno się nie zachwycić 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 paź 2013, o 11:28
Co się stało z traszkami?pull pisze:Podczas sprzątania oczka wodnego wyłowiłem traszkę grzebieniastą. To największy płaz tego gatunku. Przepiękny okaz samicy, chyba tuż przed złożeniem jaj.
W budce sikorek się zaroiło...
Wczoraj były 2 jajka jeszcze całe i 10 piskląt - taki ślepe embriony tylko reagują na ruch wyciągając rurkowate żółto obrzeżone dziobki.
Obserwowałem ogród dłuższą chwilę i nasunęły mi się takie refleksje:
1. sikory/rodzice przeszukują krzaki porzeczek, drzewa owocowe i zbierają teraz coś maleńkiego; mszyce, pajączki; skąd wiedzą że niemowlaki muszą mieć najpierw takie "bebiko" a później coraz większe robale?
2. w promieniu ~100m są 4 budki szpacze, moje sikry, oraz kręcą się mazurki, kopciuszki, para kosów,
które też gdzieś tusz muszą mieć gniazda u sąsiadów... i dla wszystkich tego robactwa wystarczy
- w przyszłym roku wszyscy dostaną nowe domki 

Wczoraj były 2 jajka jeszcze całe i 10 piskląt - taki ślepe embriony tylko reagują na ruch wyciągając rurkowate żółto obrzeżone dziobki.
Obserwowałem ogród dłuższą chwilę i nasunęły mi się takie refleksje:
1. sikory/rodzice przeszukują krzaki porzeczek, drzewa owocowe i zbierają teraz coś maleńkiego; mszyce, pajączki; skąd wiedzą że niemowlaki muszą mieć najpierw takie "bebiko" a później coraz większe robale?
2. w promieniu ~100m są 4 budki szpacze, moje sikry, oraz kręcą się mazurki, kopciuszki, para kosów,
które też gdzieś tusz muszą mieć gniazda u sąsiadów... i dla wszystkich tego robactwa wystarczy

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sobotę miałem okazję obserwować atak pająka na muchówkę (podobną do komarnicy). Jak ona walczyła o uwolnienie
Patrzyłem na to 5 minut a ona cały czas próbowała się wyrwać. Ale pająk trzymał ją mocno i wprowadził jad. Zerknąłem na miejsce ataku po jakichś 20 minutach i owad wisiał już sam na krzaku bez ruchu. Żałowałem że nie mam ze sobą aparatu.
Następnie, dostałem od sąsiada skoszoną trawę (używam do ściółkowania i na kompost) Usłyszałem po rozłożeniu jej na rabacie jakieś dziwne dzwięki, podniosłem ostrożnie ściółkę, a tam Pani Ropucha we własnej osobie
Ucieszyłem się jak nigdy - biedne ślimaki, pomysłałem 

Następnie, dostałem od sąsiada skoszoną trawę (używam do ściółkowania i na kompost) Usłyszałem po rozłożeniu jej na rabacie jakieś dziwne dzwięki, podniosłem ostrożnie ściółkę, a tam Pani Ropucha we własnej osobie

Cyt.:" a tam Pani Ropucha we własnej osobie
Ucieszyłem się jak nigdy - biedne ślimaki, pomysłałem
"
Jedni uważają, że ropuchy (inni,że np.i jeże...) zjadają ślimaki, drudzy, że nic tego świństwa nie rusza ;
jak to jest naprawdę?
Wiem/widziałem jak bocian zjadał duże nagie pomrowy, a co do innych zwierząt (?) krążą sprzeczne opinie.

Jedni uważają, że ropuchy (inni,że np.i jeże...) zjadają ślimaki, drudzy, że nic tego świństwa nie rusza ;
jak to jest naprawdę?
Wiem/widziałem jak bocian zjadał duże nagie pomrowy, a co do innych zwierząt (?) krążą sprzeczne opinie.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno kaczki biegusy są rewelacyjne na ślimaki nawet te ze skorupkami.
- kwiateczek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 maja 2014, o 14:35
Masakra takie traszki
Jak ja wydobyłabym coś takiego to chyba bym padła z przerażenia! Wiem, że one groźne dla ludzi nie są, ale to jest takie obślizgłe i w ogóle.. kiedyś na działce w oczku wodnym mieliśmy żaby - kupiliśmy trochę kijanek i potem się ich namnożyło. No myślałam, że padnę potem, jak mi znajomi zaczęli je na rękach przynosić i pokazywać
Generalnie na przykład pająków się nie boję, ale takie płazy to już wprawiają mnie w osłupienie

Cyt.:"Generalnie na przykład pająków się nie boję, ale takie płazy to już wprawiają mnie w osłupienie"
To też uczucie
"Była sobie czarodziejka, pokochała wilkołaka..."
A bez żartów - traszki to zjawisko reliktowe, trochę lodowe, trochę wodne, wygląd smoków w miniaturce ale żywot wielce pożyteczny ( w obu środowiskach). To co dobre, nie musi być piękne ( i na odwrót- niestety).
To też uczucie

A bez żartów - traszki to zjawisko reliktowe, trochę lodowe, trochę wodne, wygląd smoków w miniaturce ale żywot wielce pożyteczny ( w obu środowiskach). To co dobre, nie musi być piękne ( i na odwrót- niestety).