Coś wisi w powietrzu, oby to był deszcz, bo strasznie sucho w ogrodzie, a mam kilka roślin do przesadzenia
Widzę, że spodobały się Wam moje kaktusy. To naprawdę łatwe w uprawie rośliny i co najistotniejsze, kwitną w okresie,
kiedy ogrody przysypane są śniegiem.
nifredil pisze: Jak je odróżniasz w momencie braku kwiatów...
Sabinko dobre pytanie...szczególnie, kiedy chcemy kupić przekwitnięte rośliny w promocji (zazwyczaj tańsze).
Te kaktusy składają się ze spłaszczonych członów, które stanowią jego łodygi.
Gdy przyjrzysz się uważnie to zauważysz, że u Wielkanocnika człony są zaokrąglone, a u Grudnika zakończone ząbkami.
Jolu Grudniki, tak mają, że powtarzają kwitnienie na wiosnę, choć wtedy nie jest one, tak obfite, jak zimą.
U mnie też wszystkie udają, że kwitną, co zresztą widać na zdjęciu
Marto faktycznie trudniej trafić na tę roślinę, niż na Grudnika, który przed Świętami B.N. stoi w każdym markecie.
Teraz jest najlepsza pora, aby zajrzeć do marketów zajmujących się sprzedażą roślin, a nawet sprawdzić dział z kwiatami w hipermarketach.
Życzę powodzenia w zakupach, albo koleżanki, która ma taki kwiatek na parapecie, bo człony bez problemu ukorzeniają się
Witaj
Aniu w moim ogrodzie
Jest mi ogromnie miło, że spodobał Ci się na tyle, że chcesz pozostać w nim na dłużej,
Ilonko dwa ostanie dni spędziłam na kolanach w ogrodzie
Oczywiście plewiłam, bo masz rację, że nic tak szybko nie rośnie, jak chwasty.
Teraz czeka mnie jeszcze wycieczka po korę, bo stwierdziłam, że lepiej wydać "kilka" złotych, niż nie mieć czasu, aby spojrzeć na kwiaty.
nena08 pisze:Myślę, że te odmianowe będą krótkowieczne, ale kilka sztuk na jesieni można dokupić........czego nie robi się dla miłości

Kochana twoje szafirki zrobiły na mnie tak ogromne wrażenie, że na pewno poszukam ciekawych odmian jesienią
Dzisiejszemu postowi towarzyszyły tarasowe nasadzenia i...Zuźka
Przepraszam za moje kocisko, ale nie potrafi żyć bez swojej pani i towarzyszy mi na każdym kroku.