Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Pies coś wywąchał
A tak na serio to obornik pełni funkcję grzewczą?

- BobejGS
- Kontakt:
A jaki wykorzystujesz obornik?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przekopuje, chciałem nawozić rzędowo wg.forumowicz ale mam tyle obornika że jadę po całości, w tym roku mam koński a w zeszłym miałem świński...
Koński nieźle grzeje, na powierzchni miał ponad 24st.C. Rano jak otwierałem tunel i owiało go zimne powietrze to nieźle parował, oczywiście dziennie go zraszałem...
Koński nieźle grzeje, na powierzchni miał ponad 24st.C. Rano jak otwierałem tunel i owiało go zimne powietrze to nieźle parował, oczywiście dziennie go zraszałem...
Moja rozsada pomidorów wczoraj:

Chyba nieźle wygląda jak na pierwszy raz? Oczywiście jest wyciągnięta, ale dziś wędruje do kubków 500 ml (mniejsze do 200 ml, nie wszystkie się na zdjęcie załapały) i na strych pod okno w wykuszu od strony pd.-zach., w pokoju nie mam tyle miejsca, poza tym koty na pewno by się nią zajęły. Na strychu będą miały niestety chłodniej niż w pokoju, ale musi im to wystarczyć, mniej niż 15 stopni tam nie będzie, w dzień jest na pewno ok. 18-20.

Chyba nieźle wygląda jak na pierwszy raz? Oczywiście jest wyciągnięta, ale dziś wędruje do kubków 500 ml (mniejsze do 200 ml, nie wszystkie się na zdjęcie załapały) i na strych pod okno w wykuszu od strony pd.-zach., w pokoju nie mam tyle miejsca, poza tym koty na pewno by się nią zajęły. Na strychu będą miały niestety chłodniej niż w pokoju, ale musi im to wystarczyć, mniej niż 15 stopni tam nie będzie, w dzień jest na pewno ok. 18-20.
Mnie kocica skasowała K 96 -jedną z dwóch i do tego najmocniejszą sadzonkę.
Nie mogę już z tymi kotami
.
Wsadziłam do wody,bo szczęśliwie ułamała przy nasadzie.
Zastanawiam się o ile się opóźni owocowanie jak się już ukorzeni?
Nie mogę już z tymi kotami

Wsadziłam do wody,bo szczęśliwie ułamała przy nasadzie.
Zastanawiam się o ile się opóźni owocowanie jak się już ukorzeni?
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Mnie też szczur z parapetu już 3 cenne sadzonki zwalił. Na szczęście tylko ziemia się wysypała i jedna sadzonka straciła liść właściwy.
- BobejGS
- Kontakt:
Nawet nie mówcie
Mi w domu zrzucili z parapetu jedną jedyną stevie, która się uchowała 

Ja niestety za pozno przeczytalem ten watek i zepsulem swoje sadzonki. Myslicie ze lepiej przygotowac je jeszcze raz czy juz od razu siac do gruntu? Mam na mysli kapuste biala, kalarepe, selera i cebule.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Posiej kapustę i kalarepę na rozsadniku i przykryj agrowłókniną, szybko wzejdzie, a potem porozsadzaj na miejsce stałe. Seler trochę za późno, cebulę od razu do gruntu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja bym ci radził kapustę i kalarepę w domu lub na rozsadnik, o siewie selera zapomnij zostało 2-3 tygodnie do wysadzenia tych roślin a produkcja rozsady selera trwa 10-12 tygodni. Kup rozsadę. Cebulę- kup dymkę i posadź.Jedrzej pisze:Ja niestety za pozno przeczytalem ten watek i zepsulem swoje sadzonki. Myslicie ze lepiej przygotowac je jeszcze raz czy juz od razu siac do gruntu? Mam na mysli kapuste biala, kalarepe, selera i cebule.
Pozdrawiam Paweł
Niestety z ta cebula moze byc maly problem bo to krymska i nie wiem czy znajde dymke :< Ale w przerwie majowej biore sie za reszte.
- BobejGS
- Kontakt:
Jako że przyszedł już czas na dyniowate, to musiałem ewakuować część pomidorów z południowych parapetów i znaleźć im inne miejsce
No i niestety wyszła kolejna dostawka
Już powiększenie parapetu o ścianke szafy nie wystarcza, dlatego musiałem wykorzystać ławkę, na której dotychczas pikowałem pomidory
Najlepsze że te ławkę musiałem postawić na stoliku, na którym stoją kwiatki
Na szczęście tylko kilka sztuk
Tak to wygląda w całości
Znajdują się tam: głównie Pomidory, kilka papryk, bazyli, kolendra, cytryny, mandarynki i dziś rano doszły arbuzy
a tak to wygląda partiami

Najlepsza była mina mojej mamy
Rano robiąc rundkę przy roślinkach, a są praktycznie w całym domu: kuchni, trzech pokojach, altanie i nawet w pomieszczeniu gospodarczych
moja mama powiedziała mi: "Zachciało ci się tego wszystkiego, wszyscy sobie leżą i odpoczywają, a Ty musisz latać i robić przy roślinkach" i jakież to było zdziwienie na jej twarzy jak jej powiedziałem Ale Ja lubie To robić 

Najlepsza była mina mojej mamy

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27

Noce sa już w miarę ciepłe ,więc dadzą radę. Ja już od soboty hartuję największe pomidorki ( docelowo do gruntu) pod chmurką. No,może niezupełnie,jak wczoraj nadeszła burza z gradem ,to skryły się w altanie,takiej ażurowej,bez ścian,z dachem tylko

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Błazej ja też wczoraj szłam na 3 godziny tyrać na działkę. Mój M próbował mnie zniechęcić, potem powiedzial że w niedzielę się naie pracuje. No to mu powiedziałam, że ja nie idę pracować tylko w ten sposób się relaksuje i odstresowuje
Nie wiedział chłopina co ma powiedzieć więc przestał marudzić. Wysiałam wczoraj na rozsadniku sporo sałat, kalarepę, jarmuż, posiałam groch. Z ostatniej, jeszcze nie ruszanej części działki wykopywałam sadzonki poziomek. Sporo wykopałam już w tamtym roku, tak do sąsiada na działkę przelazły, że nie mogłam uwieżyć że to się tak rozrasta. Zresztą u mnie też się rozpanoszyły