Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Imponujące są Twoje skalniaki no i bardzo podoba mi się "historyczna" ścieżka :)
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście Jacku że ta druga też od Ciebie..tylko była jeszcze jedna ale już przed zimą padła,coś mi ją podgryzło a jak masz nadwyżki to chętnie ale w późniejszym terminie bo teraz nie mam ani czasu ani miejsca na razie (bałagan po remontowy:). Pod koniec maja się przypomnę.A i tą ślicznotkę pachnącą jak frezje też bym zamówiła :)
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
JaSNa
100p
100p
Od: 11 kwie 2014, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Tobie Jacku dowiedziałam się, że mam kokorycz. Dzięki ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marysiu, mi też ;:136 Ma więcej zalet niż popularna miesiącznica dwuletnia.
Kwitną obficie wiosenne krzewy:
Obrazek

Janku, miesiącznica trwała chyba lubi wilgoć, bo u mnie rośnie niemal w bagienku i dobrze sobie radzi.
Z koronami cesarskimi możemy podać sobie ręce, tyle że u mnie zamiast żółtej zakwitła pomarańczowa :lol:
Obrazek

Grażynko, chociażby z racji, że jest to bylina, u mnie też ma pierwszeństwo miesiącznica trwała. Postaram się mieć nadwyżkę 8-)
Skalniak lubię ale jest przy nim dużo pracy ;:224 Na moim wilgotnym terenie to być albo nie być dla wielu roślin.
Obrazek

Wiesiu, u mnie od czterech lat nie kwitną korony. Ale cieszą przynajmniej kępy liści wczesną wiosną 8-)
Dziękuję za uznanie skalniaka, zwłaszcza że sama posiadasz wspaniały skalniak i wiesz, ile przy nim pracy ;:333
Obrazek

Marysiu, mnie też chwasty przerastały na początku, a dziczek jesionów nawykopywałem się całe mnóstwo! Niektóre miały po kilka lat i karczowanie korzeni było jedną z najcięższych prac ogrodowych. Ale mam to już za sobą ;:173
Obrazek

Basiu, dziękuję 8-) Historyczna ścieżka! :lol: Tak, przekopywałem się jak pionier na prerii :D
Obrazek

Magdusko, to zapisałem dla Ciebie kokorycze i miesiącznicę. Daj znać, jak się obrobisz i może jeszcze coś sobie upatrzysz w wątku sprzedażowym 8-)
Jedyna moja nienazwana wiśnia ozdobna o bardzo drobnych kwiatkach gęsto oblepiających łodyżki
Obrazek

JaSNa, miło mi, że mogłem być przydatny :)
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ale fajnie! Ogólne widoki pozwalają wyobrazić sobie całokształt! A gdzie będą dalie? ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Jacku, masz piękny i różnorodny ogród, a skalniak, że tak po babsku określę "jak z żurnala". Szkoda, że mój mąż nie ma takiej smykałki do ogrodu, jak ty.
Melduję też, że wszystkie zeszłoroczne roślinki od ciebie pięknie przezimowały i już cieszą oko.
Viola
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Hmmm... u nas bardziej, jak 6 lat temu u Ciebie :oops:
Warto zerknąć czasem na archiwalne zdjęcia, żeby się podbudować.
Wieczornik pastelowy jest wieloletni ? Też ma ozdobne łuszczyny ?
Krzewy kwitnące masz przepiękne.
Z szachownicami tak bywa. W starym ogrodzie czekałam na pomarańczową kilka lat i w końcu jeż obgryzł :evil: Udało mi się za to w dziadkowym z stonkowymi żółtymi, mimo, że cebule nie były pokaźne.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jacku Genia dobrze powiedział nie ten sam ogród, ja tam byłam?, ogród kwitnie w każdym kąciku , jak obejrzałam zdjęcia czułam się jak Alicja w krainie czarów ;:306 ,
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Nitol pisze:Podoba mi się, a powiedz, czy ty pozbierałeś kamienie gdzieś z drogi czy kupiłeś?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =1&t=29351
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku to ;:196 za starania....... :wink:
Cieszę się bardzo :tan że tak pięknie rośnie od Ciebie prymulka i chyba ją już podzielę, bo wychodzi poza doniczkę. :heja
Rośnie też twój liść laurowy i chyba teraz już tak zostanie, bo rok siedział w doniczce jak nieżywy.
Cudna ta wisienka. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku rzeczywiście ogromna zmiana , teraz wygląda jak w bajce , kanalizacje w końcu u Ciebie skończyli?
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Śliczna ta wiśnia na 1 zdjęciu. A co do ścieżek, ja też miejscami z maczetą się przedzierałam, a ścieżki w pokrzywach musiałam wydeptać nieco dłuższe :lol: Mój ogród to było krowie pastwisko częściowo zarośnięte kolczastą ałyczą ;:oj
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko dzięki :) Całokształt pozostawia wiele do życzenia, bo w kilku miejscach mam rozgrzebaną robotę.
Główna rabata daliowa mieści się za pokazanym szpalerem tulipanów. Ale weszło tam tylko 60 karp. Pozostałe rozlokowane w mniejszych skupiskach.
Obrazek

Violu, cieszę się, że Ci się podoba :) Twój mąż ma pewnie inne zalety i smykałki; nie każdy lubi grzebać w ziemi :lol:
Rośliny ode mnie dobrze Ci rosną? To już Twoja zasługa - trafiły w dobre ręce :uszy Zapraszam po kolejne rośliny :)
Obrazek

Agnieszko, lubię wracać do przeszłości; z perspektywy bardziej docenia się teraźniejszość 8-)
Koronami już postanowiłem nie zawracać sobie głowy i na pewno ich już nie będę wykopywał. Szkoda mi czasu, bo efekt mizerny.
To nie wieczornik ale miesiącznica trwała. Tak, to bylina i ma też ładne łuszczyny w kształcie wrzeciona. Nawet dotrwały do wiosny. Z nasionkami wyglądają jeszcze ciekawiej ale tu już wypadły (zdjęcie z XI):
Obrazek

Dorotko, rośliny w tym czasie bardzo dynamiczne i ogród zmienia się z tygodnia na tydzień. Ale układ pozostał taki jak za Twojego pobytu :lol:
Obrazek

Nitol witaj! Kamienie zbieram, jak tylko mam okazję
Obrazek

Grażynko, pierwiosnki rosną bardzo szybko więc jak już przekwitła - podziel ją a będziesz miała dwie kępy.
Wisienki piękne są i w moim bylinowym ogrodzie muszą być ;:173 Właśnie do kwitnienia szykuje się następna:
Obrazek

Geniu, do bajki jeszcze daleko ale dziękuję Ci ;:196
Właśnie rozpoczął się II etap kanalizacji, czyli podłączenie nas do sieci. I znów przesadzam rośliny, znów będzie kopanie i straty pewnie też :? Przywykłem.
Obrazek

Basiu, to nie wiśnia; to czeremcha :)
Czytam, że wielu z nas miało ciekawe wspomnienia z początkami ogrodu :lol: I zazwyczaj są to cieżkie początki. Ale ile potem satysfakcji :!:
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Kamienie zbierasz jak tylko masz okazję ? teraz musisz kilka z moich Kukawek odebrać ;:306 dziewczynki pozabierały całe kieszenie- niewychowane :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Urocza ta ostatnia prymula- znasz jej nazwę ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”