Mój ogród - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - 2014

Post »

Wiolu, ja tez juz kilka lat temu (wraz z doświadczeniem ogrodniczym hihi :D) skupiłam się na roślinach pasujących do mojego klimatu, gleby etc. Nie ma co się łudzić i marnować sił na dodatkową pielęgnację takich roślin (zwłaszcza przestałam napalać się na źle zimujące, wymagające okrycia zimowego, aktualnie okrywam tylko hortensje ogrodowa i rh przed mroźnymi wiatrami).
Myślałam, że miałaś to szczęście i byłaś na berlińskich targach, ale tu się z Tobą zgadzam, trzeba zebrać ekipę i jechać, najlepiej jeszcze kogoś dobrze znającego niemiecki ;) Do Olsztyna wybieram się od kilku lat na targi i dojechać nie mogę, to gdzie mnie Berlin :D

Zawilce (i te wiosenne i jesienne) kocham od dawna, a teraz za Twoją sprawą doszły do tego anemonelle... ;:224

Piękne są te epimedium, one chyba lubią wilgotną glebę?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu nie mogę się napatrzeć na Te epimedia...są przepiękne.... nigdy nie widziałam ich w naturze i nie bardzo mogę sobie je wyobrazić w kontekście do innych roślin.... są malutkie, prawda??? Pokażesz je w połączeniu z innymi roślinkami???
Miłego świątecznego dnia ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie świątecznie.
Pogoda nie rozpieszcza. Mimo tego zaliczyłam spacer po ogrodzie i zrobiłam zdjęcia temu co kwitnie.
Zawilce, które uwielbiam i jeśli tylko mam okazję, to dokupuję nowe odmiany

'Robinsoniana'
Obrazek

Anemone x lipsiensis
Obrazek

chyba 'Rosea'
Obrazek

'Alba Plena'
Obrazek
Anemone blanda
Obrazek
'Bracteata Plendiflora'
Obrazek
Anemone ranunculoides plendiflora
Obrazek

?
Obrazek

Inne obecnie kwitnące

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to dekoracja stołowa na tarasie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bożenko, ja byłam jeden raz jesienią i było strasznie ubogo. No, ale może w tym roku będzie lepiej, kto wie :D

Alu, ja też staram się nie sadzić roślin wymagających okrycia. U mnie dodatkowo jest problem z ciężką, gliniastą glebą i nie każdej roślince to odpowiada. Jeśli takowa jeszcze dodatkowo wrażliwa na większe mrozy, to nie ma szans na powodzenie w uprawie.

Agniesiu, epimedia są niewielkie. Moje największe okazy są niewiele wyższe od żurawek. Nie robię im zdjęć ogólnych, bo na takich są słabo widoczne. Ich kwiatuszki są naprawdę delikatne i 'giną' z dalszej odległości.
Spróbuję zrobić jakieś zdjęcia porównawcze z innymi roślinkami i jeśli mi w miarę wyjdą, to pokażę, ale nic nie obiecuję :lol:
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sliczne dekoracje ;:138
Wiolu zawilce piękne ile już ich masz?, też mnie na nie wzięlo,możesz mi podać jakieś namiary gdzie kupujesz zawilce i zawilczyki(anemonelle)?
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Wiolu przydreptałam i ja do Ciebie, piękna okolica :heja piękny wiosenny ogród z pięknymi zawilcami i anemonellami ;:215 zakupy świetne, ja wpadam do szkółki która jest dobrze zaopatrzona ale takich rarytasików nie ma ;:219 będę częstym gościem :wit
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiola wspaniałe zawilce,ja mam zwykłego białego:)
Kompozycje kwiatowe wspaniałe ;:63 Strasznie mi się podoba ta filiżanka z lawendą ;:108 Gdzie można kupić to cudo? ;:224
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna wiosna ;:138 . To dziwne, ale nie mam ani jednego zawilca :? . Kiedyś miałam i pięknie kwitły, Niestety, później zniknęły :( . A może je wypieliłam :oops: . Musze coś o nich poczytać, bo są takie śliczne ;:173 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Piękna kolekcja zawilców, to urocze rośliny, a z każdym sezonem coraz bardziej rozrastają się. Żałuję, tylko, że zrobiło się tak ciepło, bo nie zdążyłam dojechać do lasu pofotografować anemonowe łany ;)
Śliczne szafirki, takie grube (moje takie cieniasy, że wstyd zdjęcia robić).
Stokrotki te pełne igiełkowe bardzo lubię, kiedyś miałam je kilka sezonów, bo swobodnie rozsiewały się. Teraz muszę poszukać nowych sadzonek, najlepiej jeszcze ciemno różowych. Moja siostrzenica uwielbia stokrotki i różowy kolor, to trzeba sprawić przyjemność jeszcze jednej ogrodniczce ;) Twoje dziewczynki mają jakieś ulubione rośliny?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bożenko, nie liczyłam ile mam odmian zawilców, ale myślę że około 15. Nie wszystkie mi w tym roku jeszcze kwitną, bo w większości to młode nasadzenia. Zawilce przeważnie kupowałam u Pawła - xipe, natomiast anemonelle były kupowane w Berlinie i potem pocztą dotarły do mnie.

Marysiu, witaj.
U mnie też nie ma żadnych rarytasków w okolicznych ogrodniczych.... ba... nawet dobrze zaopatrzonych ogrodniczych nie ma. Lubię mieć ciekawostki w ogrodzie i najczęściej kupuję je przez internet lub wymieniam się z forumowiczami.

Aniu, filiżankę kupowałam w pewnym centrum ogrodniczym w okolicznym mieście, ale kiedyś duży wybór widziałam je w OBI więc może warto tam szukać :wink:

Edytko, zawilców jest wiele odmian. Można o nich sporo poczytać i pooglądać na forum. Zgodzę się z Tobą, że są śliczne a na dodatek bezproblemowe - nie wymarzają, nie wymagają okrywania, nie łapią ich choroby itd...

Alu, ja wczoraj byłam na spacerze w lesie i faktycznie, już po zawilcach.
Stokrotki też kiedyś miałam, te odmianowe oczywiście, bo polce cały czas rosną na trawniku. Jak znudzi mi się dekoracja, to wysadzę je do ogrodu i mam nadzieję, że będą rosły nadal.
Co do ulubionych roślin moich córek, to młodsza kocha wszystko co różowe :lol: a starsza chyba nie ma sprecyzowanych upodobań. Lubi ogród i rośliny, ale raczej nie ma nic najbardziej ulubionego.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wiolu :wit Kokorycz śliczna, Ułudka piękna, pimedium warleyense przepiękne, Twoja skromna kolekcja brunner piękna :roll:
Żywokost Axminster gold piękny :wink:
Rewelacyjne zakupy ;:215 , Brunnera wielkolistna ,Brunnera Betty Bowring, Brunnera 'Silver Wings, Brunnera 'Starry Eyes piękne, Epimedium pinnatum piękne, Anemonella thalictroides 'Shoaf' Double Pink urocza :D epidemia piękne, Robinsoniana śliczna, Anemone x lipsiensis, Rosea, Alba Plena, Anemone blanda, Bracteata Plendiflora, Anemone ranunculoides plendiflora śliczne i piękne. Kwitnąc kwiatuszki piękne. Przepiękna dekoracja stołowa na tarasie ;:173
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka, melduję się w Twoim wątku :-)
piękne zdjęcia wiosennych kwiatów, pozazdrościć, ładnie Ci się wszystko rozrasta
a magnolia cudna, kwitnie jeszcze?
podeślij nam trochę zapachu...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawilcami mnie powaliłaś.
Nawet takich nie widziałam. :roll:
U mnie tylko te gajowe, bo inne jakoś nie chcą rosnąć. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Zawilce to tak jak piszę Grażka,nawet nie wiedziałam że tyle ich jest,ale naprawdę są śliczne....no i te odmianowe tak nie łażą jak gajowe.
Aaaa...i wzdycham do Twoich dekoracji....masz zmysł ;:oj ;:215
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wiolu witaj :wit
Masz tyle wspaniałych roślin aż dech zapiera, epimedia robią ogromne wrażenie ;:oj Powiedz proszę czy one się szybko rozrastają?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam miłych gości w piękny słoneczny dzień ;:3
Po solidnych deszczach wszystko ruszyło. Niestety chwasty również więc nie było wyjścia jak ruszyć im na odsiecz. Tyle mam tego plewienia, że nie wiem kiedy skończę.
Dla urozmaicenia pracy skosiłam wczoraj trawnik. Choć trawa nie była jeszcze wysoka, to zrobił się cały żółty. Nie mogłam na to patrzeć i skosiłam. Niewiele to jednak dało, bo dziś od nowa żółto się robi. :evil:

Wczorajsze zdjęcia po koszeniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wreszcie 'ruszyły' moje ukochane serduszki ;:167

Dicentra CANADENSIS

Obrazek

Dicentra cucularia PINK PUNK
Obrazek

Po raz pierwszy zakwitła odmiana VALENTINE'

Obrazek

Dicentra formosa COX'S DARK RED

Obrazek

Epimedium x Enchantress

Obrazek

Epimedium orangekönigin

Obrazek

Paulinko, dziękuję za wszystkie miłe słowa

Jolka, cieszę się, że Cię widzę :D
U Ciebie też pewnie ogród dojrzał, roślinki się rozrosły. Nie masz ochoty na pokazanie go ?
Magnolia gwiaździsta kończy kwitnienie. W tym roku chyba pobiła rekord, bo minęło już 3 tygodnie od rozwinięcia się pierwszego kwiatu.

Grażynko i Grażynko :D zawilców jest całe mnóstwo odmian. Poczytajcie tutaj :lol:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... e+nemorosa

Aniu, epimedia przyrastają wolno, przynajmniej w mojej gliniastej glebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”