Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.
Zaczyna się okres pokrzywy majowej - gnojówki czy ściółkowanie bezpośrednio pod roślinki ?
Jak robicie ?
Mniszek to chyba do gnojówek ?
Jak robicie ?
Mniszek to chyba do gnojówek ?
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rok temu moczyłam mniszka, łuski, cebul i pokrzywę, każde osobno ;), najśmieszniejsze, a raczej smutniejsze jest to jak sąsiedzi mówią, taka ziemia, że nic nie rośnie, a to co cenne palą lub wywożą na śmieci
. U mnie pokrzyw mało jeszcze nie starczy na ściółkowanie. Pierwsza pokrzywa którą zobaczyłam sprawiła nam taką radość... Częściej pokrzywę przywożę ta miejscowa służy raczej do rozmnażania.

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moja pokrzywa też podrosła przez ten przedświąteczny tydzień i jutro przycinam i robię gnojówkę .. Ja wszystko zielsko tylko bez nasion zostawiam pod krzewami lub od razu zakopuję na rabacie , tym sposobem bez problemu polepszam swoje piaski .
Ja mam już nawet plantację pokrzywy.
Kilka dużych krzaczków w ciemnej części wystarczy.
Ciągle jeszcze mam miejsca ze słabą glebą, ale jedna rabata ma już jak na moje warunki doskonałą. Dwie łopaty wgłąb jest dopiero piasek... A sąsiedzi też wywożą, całkiem niepotrzebnie, resztki roślin... Nawet podagrycznik da się skompostować.

Ciągle jeszcze mam miejsca ze słabą glebą, ale jedna rabata ma już jak na moje warunki doskonałą. Dwie łopaty wgłąb jest dopiero piasek... A sąsiedzi też wywożą, całkiem niepotrzebnie, resztki roślin... Nawet podagrycznik da się skompostować.

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
U mnie pokrzywy jeszcze małe
Ruda... a co ma położenie geograficzne do tego sposobu uprawy.?
co do pokrzyw i innych ziół... tj mniszek, krwawnik.
myślę że będę robił i gnojówki i bezpośrednio podsypywał ziołami których jest więcej czyli pokrzyw...
a a a ha i jeszcze jedno można ściółkować, można gnojować a można też uprawiać warzywa wśród mniszków, krwawnika i pokrzyw ;d
co do pokrzyw i innych ziół... tj mniszek, krwawnik.
myślę że będę robił i gnojówki i bezpośrednio podsypywał ziołami których jest więcej czyli pokrzyw...
a a a ha i jeszcze jedno można ściółkować, można gnojować a można też uprawiać warzywa wśród mniszków, krwawnika i pokrzyw ;d
Zycie UPrawa Roli PrzyRodzie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74480
- Ruda2011
A to dla mnie coś nowegoBoBiK pisze:a a a ha i jeszcze jedno można ściółkować, można gnojować a można też uprawiać warzywa wśród mniszków, krwawnika i pokrzyw ;d

Na logikę biorąc - nie ma prawa dobrze rosnąć warzywko wśród takich agresywnych roślin jak mniszek czy pokrzywa. Nie zabiorą mu one wszystkich składników odżywczych ?
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie rośnie szczypior obok pokrzywy, ale gleba słaba to i pokrzywa nie za duża ;). Jeśli ktoś jest w stanie utrzymywać roślinki w ryzach to może się udać.
no właśnie mniszek swym długim korzeniem dostarcza składników niedostępnych w wierzchniej warstwie gleby...
jeśli będziemy śladowo wyrywać, obrywać chwasty takie jak np krwawnik i zostawiać ich resztki to znów działa jak ściółkowanie i gnojówka.
na przykładzie pokrzywy--- przekopiemy kwadracik- szpadel na szpadel wsadzimy pomidory a wokół pokrzywy nie wypuścimy wyżej niż na 0,5m resztki rzucając pod pomidora to co nam wyjdzie.? ściółkowanie i nawożenie jednocześnie, poza tym pomidor będzie maskowany mocnym aromatem pokrzyw którego nie lubią mszyce.
tak na chłopski rozum...
mieszkańcy osady RODNOJE chwalą sobie uprawę śród "trawy" . wiatr nie złamie, deszcz i grad nie wybije, nie trzeba podpór ;d ;p
jeśli będziemy śladowo wyrywać, obrywać chwasty takie jak np krwawnik i zostawiać ich resztki to znów działa jak ściółkowanie i gnojówka.
na przykładzie pokrzywy--- przekopiemy kwadracik- szpadel na szpadel wsadzimy pomidory a wokół pokrzywy nie wypuścimy wyżej niż na 0,5m resztki rzucając pod pomidora to co nam wyjdzie.? ściółkowanie i nawożenie jednocześnie, poza tym pomidor będzie maskowany mocnym aromatem pokrzyw którego nie lubią mszyce.
tak na chłopski rozum...
mieszkańcy osady RODNOJE chwalą sobie uprawę śród "trawy" . wiatr nie złamie, deszcz i grad nie wybije, nie trzeba podpór ;d ;p
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Po pierwsze pomidor wypuszcza korzenie szeroko i pokrzywy będą mu przeszkadzały.
Po drugie mszyce nie atakują pomidorów.
Mniszek do wzrostu pobiera składniki odżywcze, a nie dostarcza je do gleby.
Po drugie mszyce nie atakują pomidorów.
Mniszek do wzrostu pobiera składniki odżywcze, a nie dostarcza je do gleby.
- Ruda2011
Comciu Tak, to do mnie przemawia
Nie zmienię zabiegów ulepszania gleby u siebie bo to co robię od 3 lat w tym kierunku - przynosi rezultat. Mam fajną ziemię w miejsce gliny. Gnojowki, kurzak , obornik, kompost i ściółkowanie ...... no i prawie zero chemii. Prawie .... bo ślimaki traktuję ślimakolem
. Ekologicznie - poległam 

Nie zmienię zabiegów ulepszania gleby u siebie bo to co robię od 3 lat w tym kierunku - przynosi rezultat. Mam fajną ziemię w miejsce gliny. Gnojowki, kurzak , obornik, kompost i ściółkowanie ...... no i prawie zero chemii. Prawie .... bo ślimaki traktuję ślimakolem

*według Fukuoki rośliny korzeniowe właśnie rozluźniają strukturę gleby i transportują minerały wyżej.
*inna teoria mówi o tym że rośliny pobierają z Ziemi tylko 20% potrzebnych im składników pozostałe 80 wiążą z powietrza....
teorii na każdy temat jest wiele, śmiem twierdzić że każdy z Nas tutaj ma swoją filozofię i chwała! Nam wszystkim za to że każdy ma swoją a tutaj wszyscy się wszystkim dzielimy
*inna teoria mówi o tym że rośliny pobierają z Ziemi tylko 20% potrzebnych im składników pozostałe 80 wiążą z powietrza....
teorii na każdy temat jest wiele, śmiem twierdzić że każdy z Nas tutaj ma swoją filozofię i chwała! Nam wszystkim za to że każdy ma swoją a tutaj wszyscy się wszystkim dzielimy

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Są środki na ślimaki dopuszczone nawet w uprawach ekologicznych. 

np kaczki, żaby, jeże i zaskrońce ;d
- Ruda2011
Rozwiń wypowiedź Comciu

BoBik żadne z wymienionych nie tknie ślimaka luzytańskiego bo wydzielają one żrący śluz. Widziałam na przedramieniu sąsiada ślad po kilku minutowym przyklejeniu się pomrowa. Wyglądał jak po poparzeniu.

BoBik żadne z wymienionych nie tknie ślimaka luzytańskiego bo wydzielają one żrący śluz. Widziałam na przedramieniu sąsiada ślad po kilku minutowym przyklejeniu się pomrowa. Wyglądał jak po poparzeniu.