Dalie wymagania,problemy - cz.3
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.3

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 lip 2013, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Nela
w takim razie jutro zdejmę ze strychu, przesadzę i niech zaczynają żyć własnym życiem
ale jeszcze kilka dni potrzymam w domu - przynajmniej na noc żeby nie padły, bo dziś już trzeci dzień (tutaj to rzadkość bo zazwyczaj non stop pada) jest ładna pogoda, słońce świeci i jest 12-16stopni, za to noce mocno zimne a szkoda byłoby mi bardzo aby zmarzły.
w takim razie jutro zdejmę ze strychu, przesadzę i niech zaczynają żyć własnym życiem

ale jeszcze kilka dni potrzymam w domu - przynajmniej na noc żeby nie padły, bo dziś już trzeci dzień (tutaj to rzadkość bo zazwyczaj non stop pada) jest ładna pogoda, słońce świeci i jest 12-16stopni, za to noce mocno zimne a szkoda byłoby mi bardzo aby zmarzły.

regulamin
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Magdo! Rozumiem że pytasz o dalie, które już mają duże ilości kwiatów!Ja stosuję metalowe pręty w zależności od wielkości krzaczka.Jak będą to dalie rabatowe to zazwyczaj nie jest to potrzebne! Jeżeli jednak jest to dalia dekoracyjna o dużych kwiatach średnicy 24-26 to daję pręt o średnicy 12 mm. wysokości 150 cm.kluska pisze:I jeszcze mam pytanie, jak zabezpieczacie swoje dalie przed przewracaniem?
Magda
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
W dniu 16.04.14 zakończyłem moje sadzenie karp dalii, wszystkie są już w gruncie. Te co miały już pędy wysokości 10-15 cm zostały nakryte obciętymi butelkami o poj. 5 l. po wodzie.Posadziłem w tym roku REKORDOWĄ w ilość karp. To 141 odmian, tych pięknych kwiatów lata i jesieni.
Na zdjęciu moja sadzonka doświadczalna, również jest już w gruncie

W dniu 16.04.14 zakończyłem moje sadzenie karp dalii, wszystkie są już w gruncie. Te co miały już pędy wysokości 10-15 cm zostały nakryte obciętymi butelkami o poj. 5 l. po wodzie.Posadziłem w tym roku REKORDOWĄ w ilość karp. To 141 odmian, tych pięknych kwiatów lata i jesieni.
Na zdjęciu moja sadzonka doświadczalna, również jest już w gruncie

Dziś posadziłem georginię pomarańczową z Biedronki. Do dnia dzisiejszego rosła w doniczce w domu. Wyszła już spora i zadecydowałem wsadzić ją do gruntu. Oczywiście codziennie muszę ją przykrywać doniczką, aby nic mróz jej nie zrobił. Co sądzicie, czy nie za wcześnie jest? Czym ją przykrywać, bo chwilowo jest średniej wielkości i przykrywam doniczką? 

Pozdrawiam, Robert.
- rys11
- 200p
- Kontakt:
WitajShiz3R pisze:Dziś posadziłem georginię pomarańczową z Biedronki. Do dnia dzisiejszego rosła w doniczce w domu. Wyszła już spora i zadecydowałem wsadzić ją do gruntu. Oczywiście codziennie muszę ją przykrywać doniczką, aby nic mróz jej nie zrobił. Co sądzicie, czy nie za wcześnie jest? Czym ją przykrywać, bo chwilowo jest średniej wielkości i przykrywam doniczką?
Jeżeli na noc ją przykrywasz to nic się jej nie stanie! W czasie dnia jeżeli masz możliwość to ją hartuj i doniczkę ściągaj! POWODZENIA

- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Tak wygląda moja lekka ochrona pędów zielonych dalii, przed lekkimi przymrozkami!Myślę że wszyscy tą metodę stosujecie,lub macie swoje wypróbowane metody

Tak wygląda moja lekka ochrona pędów zielonych dalii, przed lekkimi przymrozkami!Myślę że wszyscy tą metodę stosujecie,lub macie swoje wypróbowane metody

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
To na pewno nie Autumn Fairy. Miałam ja wcześniej- inaczej wyglądała.pull pisze:Pierwsza dalia właśnie zakwitła.
Odmiana "Autumn Fairy"

Autumn Fairy /kwiat 15cm, wys.40cm/

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotrze! Podejrzewam, że to Ellen Huston! Stara dobra odmiana! Szybko zakwita, nawet w warunkach zewnętrznych 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Nela, Miłka, dzięki. No cóż, dalia z kapersa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2014, o 09:19
Witam!
Około 10 kwietnia posadziłam dalie i dopiero dwie puściły pędy z ziemi, reszty nie widać. Czy to normalne, żeby tak długo nie wychodziły? Pomóżcie, bo to moje pierwsze dalie w życiu i jakoś nie mam orientacji. Dorota
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Re: Witam!
Możliwe, bo zimno jest, jak na dalie, zwłaszcza nocami. 10 kwietnia to ciutkę za wcześnie jak mi się wydaje na sadzenie dalii, u nas np. było od tego czasu sporo przymrozków.
Zielonym do góry!!!
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Moje miały już dużo kłów,
więc we wtorek powędrowały do ziemi.
więc we wtorek powędrowały do ziemi.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja dzis posadziłam pierwsze 11 sztuk. Muszę sadzić etapami, bo nie dam rady fizycznie posadzić wszystkich w jeden dzień. I tak się namachałam, bo w każdy dołek wsypywałam kompost, ale najpierw musiałam sobie go przesiać
Do dołków poszły dalie anemonowe i miniaturowe. Jutro dekoracyjne niskie.

Do dołków poszły dalie anemonowe i miniaturowe. Jutro dekoracyjne niskie.
Miłka