Teraz ja - treissi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry Wszystkim :D

Ale się dzisiaj wyspałam - wstałam o 11 :lol:

Pokaże Wam dzisiaj moje skrzydłokwiaty. Te dwa z tyłu były rozsadzone z jednego. Stoją w różnych miejscach - zobaczcie jaka różnica między nimi. A ten z przodu to miniaturka.
Obrazek

A tutaj fikusik, który w swoim życiu bardzo dużo przeszedł. Nie jestem w stanie zliczyc ile razy gubił wszystkie liście za sprawą moich tortur. W zeszłym roku myślałam, że go stracę na dobre, po tym jak moja babcia go zalała. Na szczęście w samą porę pomógł mu Przemek.
Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

ho ho ale ładne Obrazek
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Witaj Śpiochu :lol: ja już od 8 na nogach :? choć też lubię pospać ale dziś jakoś nie mogłam już uleżeć :?
Skrzydłokwiaty rzeczywiście każdy inny. Którego gdzie trzymasz?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten po prawej stronie stoi w kuchni na lodówce, przy wschodnim oknie. Ma mniej liści, ale zdecydowanie większych. Te najmłodsze są większe od mojej dłoni.
Ten po lewej stronie stoi na biurku, koło komputera, przy zachodnim oknie. Ma dużo liści, ale mniejszych.
Na a miniaturka na razie jest przestawiana z kąta w kąt. Dłuższy czas stał na szafce w głębi pokoju, ale musiał ustąpic miejsca begoni, która nie mieściła się już na parapecie. Postawiłam go bezmyślna na wschodnim oknie i popażył sobie listki na słońcu. Teraz zabrałam go na szafę do pokoju zachodniego, ale tu też chyba miejsca długo nie zagrzeje, bo należy ono do ukorzeniającej się begoni.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Moniko nadrobiłam dwudniowe zaległości i muszę przyznać ,że było u Ciebie co oglądać :D
Tyle nowości ,begonia cudna.
Skrzydłokwiaty przepiękne i ślicznie wybarwiony beniaminek ,aż zaniemówiłam :lol:
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe, że różne miejsca a inaczej rosną. Czyli zdecydowanie lepiej znaleźć jedno miejsce, choć ta miniaturka też całkiem nieźle wygląda :wink:
To tak jak ja kiedyś ukradłam kawałek reo od mojej bratowej. Nie wiedziałam co to jest,bo u niej całkowicie inaczej rosło. Nie miało w ogóle światła - było powyciągane, miało drobne listeczki i było roślina zwisającą, która bardzo mi się podobała. jakież było moje zaskoczenie jak ze szczepeczki wyrosło "prawdziwe" reo :lol:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miluck pisze:Moniko nadrobiłam dwudniowe zaległości i muszę przyznać ,że było u Ciebie co oglądać :D
Tyle nowości ,begonia cudna.
Skrzydłokwiaty przepiękne i ślicznie wybarwiony beniaminek ,aż zaniemówiłam :lol:
Jagódko miło mi, że podobają Ci się moje roślinki. Nowości jeszcze malutkie. Mam nadzieję, że wezmą przykład z niektórych starszych domowników i będą pięknie rosły.

Ewuniu to całkiem normalne, że roślinki w różnych miejscach (warunkach) inaczej rosną. Skrzydłokwiaty przystosują się raczej do każdego miejsca, ale jak widac różnie będą rosły. Podobnie jest właśnie z reo. Jak będzie miało za mało światła, to bedzie się wyciąga i będzie puszczac listki z dużymi przerwami. Z innymi roślinkami jest gorzej, bo jak nie mają odpowiednich warunków to w ogóle nie rosną, albo marnieją. Ja jak nabywam nową roślinkę to stawiam ją w przykładowym miejscu i obserwuję, a potem ewentualnie przestawiam, w zależności od mojch obserwacji. Nieraz przestawiam kwiaty wielokrotnie, aż znajdę właściwe miejsce. Jednym z takich kwiatów jest właśnie moja miniaturka. Mam go już ponad rok i ciągle szukam mu miejsca. Niby wszędzie rośnie, ale nie kwiatnie. Jak go kupiłam to miał niemalże więcej kwiatów, niż liści. A w tym roku nie miał ani jednego kwiatuszka. Powodem jest niwątpliwie zamało światła, więc będę musiała znaleśc mu miejsce bliżej okna.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Ależ cudne te skrzydłusie! A benek przepiękny :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Benka to tylko podziwiac, że chce mu się życ po tym co przeszedł. Właściwie to on zapoczątkował moją miłośc do kwiatów. Moja babcia dostała go na imieniny, stał u niej w pokoju (na wschodnim parapecie). I kiedyś ubzdurało mi się, że wezmę go do siebie. Niestety jemu to się nie spodobało i staracił wszystkie liście. Oddałam go więc babci, gdzi odbił pięknie. Wiec ja go znowu do siebie, a on znowu zrzucił liście. Więc znowu go oddała. I tak kilka razy. Wkońcu zostawiłam go w spokoju. No ukradłam mu jeszcze kawałek dla siebie.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze wrzuciłam tam swoje zdjęcie i czekam i czekam i czekam ... cały czas wczytuje już kilka minut to trwa :? chyba coś nie tak :?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuj od nowa. Mnie też się tak robiło. Uważaj bo wyniki są zaskakujące. Mnie same chinki wyskoczyły. A drugim razem jak inne zdjęcie dałam to okazało się, że jestem najbardziej podobna do jakiegoś faceta :shock:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

już mam :D Penelope Cruz

powrzucam jutro inne zdjęcia tak z ciekawości :lol:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy każdym zdjęciu wychodzi co innego. A tam na dole koło wyniku masz takie strzałki i porzegladasz kolejne osoby do których jesteś podobna.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 :;230 :;230 dokładnie do jakichś japonek i facetów też jestem podobna :lol:
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”