Ratowanie trawnika-Bardzo prosze o pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
animavilis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2013, o 16:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ratowanie trawnika-Bardzo prosze o pomoc

Post »

Witam, zwracam sie o pomoc, gdyz nie wiem co dalej robic z moim trawnikiem.
trawnik zalozylem w zeszlym roku, trawa wysiana w lipcu, na jesieni posypalem nawozem trojskladnikowym z azotem, ale nie pamietam co tam jeszcze bylo w skladzie.
ponizje zalaczam kilka zdjec obecnego stanu trawnika.
Dodam, ze trawnik opanowal jakis chwast z malymi listkami, rosnie przy samej ziemi i nie bierze go kosiarka, do tego porobily sie dziwne placki bez trawy, pojawily sie rowniez miejsca z mchem, oraz ogolnie trawa sie przezdzila i jakby powypadala. Po stopnieniu sniegu pojawily sie miejsca z sucha trawa. Do tego jest sporo kopczykow i ogolnie jak sie chodzi po trawniku jest nierowno i czuc wzgorki.
zastanawiam sie czy ten trawnik da sie uratowac, czy lepiej to zmielic i zrobic od nowa.
prosze o pomoc czy da sie to uratowac, i co po kolei robic, uwzgledniajac odchwaszczacze, nawozy itp.
z gory Dzięki za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Ratowanie trawnika-Bardzo prosze o pomoc

Post »

1. Błąd zrobiłeś dając azot na jesień.
2. Ten chwast to chyba bluszczyk kurdybanek - oprysk Starane 250 lub Chwastox 250 nie tylko na ten chwast zadziała.
3. Mech zwalczysz wapnując teren kup wapno granulowane rozsiej lub specjalny nawóz zwalczający mech - widzę, że nie dużo trawnika więc koszta duze nie będą.
4. Trawa wypadła bo podłoże jest chyba, a przynajmniej było zbite jak skała. Warto zrobić teraz areację możesz to grabiami ostrymi specjalnymi do areacji zrobić lub kupić nakładki na buty z kolcami i napowietrzyć tak teren i dopiero na taką czynność rozsiać wapno.
5 Po zimie na trawniku pleśni nie było ? Ona też mogła uszkodzić trawnik.
6. Ziemia taka czarna jak jakiś czarnoziem lub torf zakwaszony.

Trawnik da się uratować bo jak dla mnie to z nim nie jest tak źle. Opryskaj teren i chwast zniknie. Trawę możesz dosiać wzruszając puste place rozsiać nasiona i zagrabić lekko oraz udeptać/uwałować. Nawóz możesz też za jakiś czas dać NPK np. Polifoskę, Lubofoskę albo nawet prosty Salmag lub typowo na wzrost trawy Saletrę amonową.
Na jesień tylko nawozy PK bez azotu !
animavilis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedz, co do ziemi to faktycznia jest to bardzo scisla ziemia, jak jest mokra to robi sie zniej ala glina(bardzo sie maze) podobno bardzo dobrze na niej rosly warzywa.
przed posianiem trawy, w tym miejscu roslo sporo dzikiej trawy i chwastow, teren przygotowalem w ten sposob ze jezdzilem minitraktorkiem z mala glebogryzarka, i to wszystko przekopalem dosc gleboko, wygrabialem kepy starej trawy i wywalalem, ok 2 tygodni tak sie bawilem zeby oczyscic teren, pozniej troche wyrownalem, posialem, przygrabilem i uwalowalem, na poczatku dobrze rosla i gestniala, a pozniej zaczela sie przezedzac i w koncu dopadl mnie ten chwast.
Mam nadzieje ze da sie uratowac, bo nie tyle roboty mi szkoda co czasu, bo zanim nowa trawa by na dobre urosla to byloby pewnie okolice lipca.

Mam jeszcze pytanie jeśli chodzi o kopczyki (widac na pierwszym zdjeciu), nie wiem skad one sie wziely, za male sa na kretowiska, w tym miejscu jest bardzo duzo dzdzownic, czy to one moga robic takie kopczyki czy raczej cos innego? da sie tego jakos pozbyc?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak to są dżdżownice.
animavilis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jescze mam pytanie odnosnie pryskania odchwaszczaczem, mozna to spryskac na taki trawnik jak jest czy to najpierw skosic?
i drugie pytanie, po jakim czasie zrobic nawozenie trawy od momentu spryskania odchwaszczaczem i rozsypaniem wapna? czy te nawozy dzialaja niezaleznie i mozna je rownoczesnie stosowac, czy zachowac kilkudniowe/tygodniowe odstepy?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najpierw opryskaj. Odczekaj z 4-7 dni aż zacznie to więdnąć żółknąć.
Wapno możesz teraz rozsiać np dzisiaj.

Co do nawożenia azotowego to na razie się wstrzymaj chyba, że kupisz nawóz anty mech to tym możesz sypać śmiało .
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

STOP STOP STOP

- wapnem sypało się w czasach jak nie było jeszcze profesjonalnych nawozów - jak ktoś nie wie jak to niech lepiej nie sypie.
- trawnik spryskać preparatami "Mniszek" lub "Starane" ale dopiero w fazie 3-4 liści

a najlepiej by było:

- zastosować roundup
- po 2ch tyg. przekopac glebogryzarką
- wygrabić starą darń
- przemieszać glebogryzarką glebę z piaskiem [w celu jej rozluźnienia i usprawnienia drenażu]
- wyrównać, zwałować, wyrównać, zwałować, wyrównać, zwałować
- kupić DOBRA mieszankę trawy! [nie oszczędzać 10pln na kg bo z rok będzie to samo]. To, że na kartonie napisali WEMBLEY nie oznacza, że trawa będzie gęsta i piękna. Polecam mieszankę GALA firmy Kiepenkerl.
- wysiać
- przysypać torfem
- zwałować
- podlewać, kosić, nawozić, podlewać, kosić, nawozić, podlewać, kosić, nawozić, podlewać, kosić, nawozić, podlewać, kosić, nawozić, podlewać, kosić, nawozić,
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czym różnią się profesjonalne nawozy ?
Przecież to ten sam nawóz mineralny zapakowany w opakowanie. Nie mówię o otoczkowanych nawozach.

Czasem wystarczy będąc w markecie spojrzeć na skład i go spisać wrzucić do sieci i ukaże się nawóz mineralny jaki został spakowany.

Mniejsza o to wszystko. Ja czynię po staremu, a mając np wapno Florovitu dajemy:
Trawniki:
- gleby bardzo kwaśne (pH gleby poniżej 5) ? dawka 4?5 kg/10m2,
- gleby lekko kwaśne (pH gleby około 6) ? dawka 1?2 kg/10m2.

Firmy DOLOKORN 5-8kg na 100m kw.
lelu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2014, o 16:18

Post »

Witam, pozwole sie podlaczyc pod temat bo nie widze sensu zakladania odrebnego i smiecenia na forum.

Chcialbym cos zrobic z moim trawnikiem wokol domu. Stesknilem sie za pieknym zielonym i gladkim trawnikiem na ktorym chcialo sie grac w pilke za JESTEM_ WULGARNY /-NA... minelo pare(dobra, parenascie;)) lat i ten trawnik zdecydowanie stracil swoj urok. Trawa ma rozne odcienie, w jednych miejscach bujniejsza, bardziej wyrazista, w innych lyse placki, albo przezolknieta.
Ponizej zamieszcze pare zdjec ktore zrobilem dzisiaj. Nie wiem na ile one wam pomoga ale jeśli cos to moge zrobic kolejne.
Osobiscie uwazam, ze duzo roboty raczej byc nie powinno i da sie to ogarnac bo nie jest bardzo tragiczny stan ale trzeba wiedziec od czego zaczac i co dokladnie robic.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kup nawóz Saletrę amonową lub Salmag i rozsiej nawóz na to. Tam gdzie trawa jest ciemna nie rzucaj na razie nic.
Na zdjęciach widzę, że trawa jest i tylko na dwóch fotkach jej brak w miejscach zacienionych przy drzewach i tam też mech się pojawia.
Mech zlikwidujesz nawozem na mech.
W miejsca bez trawy możesz dosiać nowe nasiona. Wzrusz glebę grabkami, posiej nasiona, zasyp ziemią lub zagrab uwałuj i podlewaj.
Nawieź nawozem możesz całość przed siewem jak będziesz rozsiewał nawóz na cały trawnik lub po wysianiu nasion.
lelu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2014, o 16:18

Post »

"Kup nawóz Saletrę amonową lub Salmag i rozsiej nawóz na to. Tam gdzie trawa jest ciemna nie rzucaj na razie nic."
Tam gdzie mech rowniez nie rzucac ? Tylko i wylacznie w miejsce gdzie trawa jest ale slabo rosnie ?

"W miejsca bez trawy możesz dosiać nowe nasiona. Wzrusz glebę grabkami, posiej nasiona, zasyp ziemią lub zagrab uwałuj i podlewaj."
Rozumiem. A jaka mieszanke trawe i jaka ziemie najlepiej zakupic ?

"Nawieź nawozem możesz całość przed siewem jak będziesz rozsiewał nawóz na cały trawnik lub po wysianiu nasion."
Jakiego konkretnie nawozu mam szukac ?

Dzięki za odzwe, zdaje sobie sprawe ze pytania moga byc laickie ale nigdy sie nie interesowalem ogrodnictwem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”