Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
badusia
100p
100p
Od: 16 lip 2013, o 23:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

:D Moje pomidorki były już raz pikowane do pojemników 0,2l metodą na "U", pokazywaną w którymś z filmików. Bardzo polecam, zwłaszcza gdy nie mamy odpowiednio głębokich kubeczków czy doniczek.
Nawet udało mi się nie zmarnować żadnego pomidora :)
Teraz już są dosyć duże i dlatego muszę je ponownie przesadzić w większe zbiorniczki- preferuję po dużych jogurtach i zsiadłym mleku- mają jednolicie gładkie ścianki bez przewężeń(tak jak kubki piwne).
Stąd było moje pytanie, bo do wysadzenia na miejsce stałe zostały niecałe 3 tygodnie. I dalej nie wiem, oberwać czy nie? ;:oj
Pozdrawiam, Mila.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Kupiłam dzisiaj nawóz w płynie do roślin kwitnących Fructus o składzie nawozów NPK-5;5;7.jeśli dam 3ml.na litr to będzie dobrze,żeby podlać pomidory?
Anka25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2010, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :)

W tym roku po raz pierwszy zajęłam się pomidorami. Najpierw dużo czytania (dziękuję wszystkim zaangażowanym na forum, bez Was pewnie bym nawet nie próbowała). I tak od stycznia przeglądam sobie forum i notatki robię :> Następnie zabrałam się do dzieła.

Pomidorki siane 21 marca z przeznaczeniem do gruntu (planowo mają do niego trafić 17 maja).

Mam problem z jedną sadzonką. Wyszła z pestką i usuwając ją uszkodziłam liścienie. Mimo to zdecydowałam się dać jej szansę i pikować.

Na tym zdjęciu to ta w środkowej kuwecie na samej górze.
Dwie pod nią były dosiewane później, bo za mało tej odmiany mi skiełkowało (Carbon)
Cztery pozostałe ze środkowej kuwety to także Carbon siany w ten sam dzień co górna sadzonka. Tak samo pikowany.
Czy dawać jeszcze szansę tej sadzonce? Kiepskie to zdjęcie więc dodam opis: wielkością to widać, odbiega nawet od tych sianych tydzień później.
Liścienie powinny być podłużne a są okrągłe, mniejsze. lekko zwinięte
Liście właściwe to się dopiero co pojawiają i nie bardzo je widać.
Pikując do większych pojemników (w ubiegłą sobotę) nie zauważyłam, by system korzeniowy tej sadzonki czymkolwiek się różnił od pozostałych. Rozrastał się w tym samym tempie. Tylko na górze coś nie gra.
Obrazek
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

badusia
To jest całkowicie BEZ ZNACZENIA, jeśli pojawi się stożek wzrostu to one są w zasadzie niepotrzebne, możesz zrobić z nimi co chcesz.
cokolwiek
kiedykolwiek
i jakkolwiek

-- 15 kwi 2014, o 18:11 --

Anka25
Może nie mieć stożka wzrostu, ale to sama zauwważysz, jak się nie pojawią liście.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

W małych roślinach, zdrowe liścienie się jednak przydają, bo jest to dodatkowa powierzchnia do fotosyntezy. Dlatego nie ma się co śpieszyć z ich obrywaniem, no chyba że roślina jest bardzo wybiegnięta i trzeba ją mocno obniżyć.
Pozdrawiam
Adam
ilka_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 mar 2014, o 13:41

Post »

Witam,
ja podobnie jak Anka25 pierwszy raz w tym roku wysiałam pomidory. Brutusowi (polan) rosną właściwe listki, Krakus (Legutko) wyszedł w niedziele.
Mam kilka pytań:
- o co chodzi z pomidorami "generatywnymi".. i tymi drugimi? czytam i nie wiem :/
- posiałam pomidory w ziemi Westland - Grow Sure do pomidorów. Na opakowaniu piszą, że zawiera ona startową dawkę nawozu i podlewanie nawozem należy rozpocząć po 6 tygodniach - tak mam zrobić?
- mam plan przepikować pomidory również do ziemi j.w. - mogę? czy lepiej pomieszać ją z inną? a może wykorzystać całkiem inną?
- jeśli przepikuję do ziemi j.w. - również nie nawozić? Jakoś nie chce mi się wierzyć...
Z góry dziękuję za cierpliwość i odpowiedź :)
Ilona.
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

badusia
100p
100p
Od: 16 lip 2013, o 23:56

Post »

Dziękuję pięknie za podpowiedzi :D
Dzisiaj biorę się za przesadzanie- pod pierwsze liście właściwe; moje pomidoraski są już wystarczająco duże!
Pozdrawiam, Mila.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Wczoraj wsadziłem 3 pomidory karłowe (Betalux) do tunelu (wiem, wiem niegospodarność). W nocy był przymrozek bo rano był szron na trawie. Rozsady nie hartowałem. Za dwa dni będę na miejscu i zobacze czy się przyjeły. Jeżeli tak to nie widze sensu hartowania przy wysadzaniu rozsady w temp. nocnej minimalnej <5C.

Rozsady pomidorów są zdrowe, jednak papryka Ożarowska ma biały/szary nalot na niektórych listkach i łodyżkach. Wczoraj pikowałem i usunąłem te na których wystąpiły objawy. Nie zaprawiałem nasion. Według stron internetowych jest to objaw podobny do choroby grzybowej "Mączniak Prawdziwy". Czy to możliwe, żeby tak młode rośliny, które były cały czas w domu miały takie objawy? Mają profesjonalne podłoże, południowe stanowisko, w dzień 20C w nocy 15, nie są podlewane po liściach.

Jakie znacie ekologiczne sposoby walki z mączniakiem? W ostateczności mógłbym zrezygnować z tej papryki bo mam też inne odmiany, ale może jakoś uratuje te sadzonki. Te przepikowane na razie nie mają objawów. Pytam na zapas.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli to rzeczywiście mączniak prawdziwy to oprysk wodorowęglanem potasu czyli kwaśnym węglanem potasu.Dokładniejszych wiadomości trzeba szukać na stronach poświęconych uprawie winogron.
ukasz
50p
50p
Od: 6 maja 2013, o 21:32

Post »

Kilka dni po przesadzeniu z wielodoniczki do większych kubków (0,33 do 0,5 litra) coś się moim pierwszym własnym rozsadom pomidorów przytrafiło.

Obrazek

Liście kompletnie oklapnięte (zarówno w dzień jak i w nocy), innych objawów nie wypatrzyłem.
Podłoże od samego początku Kronen do wysiewu i pikowania (nie zdobyłem torf wysokiego - może za rok).
Nie dodawane żadne nawozy dodatkowo.
Wystawione na południowe okno (czyżby zbyt gorąco). Temperatura w dzień i nocy około 24-25 (uroki ciepłego mieszkania).
Z wielodoniczki przesadzone z bryłą ziemi, więc korzeni raczej nie uszkodziłem.
Podlewane średnio raz na 2 dni, jak ziemia robiła się sucha - więc raczej nie przelałem - chyba że to zbyt mało wody i one po prostu więdną.
Jakieś pomysły jak im dopomóc??
Ze strony "pomagającej" w identyfikacji chorób wynikło, że zbyt niska temperatura podłoża, ale od okna tak nie ciągnie, a poza tym nie dotknęło by to też pomidorów stojących w 3 rzędzie od okna.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Moje po przesadzeniu z kubeczków do 0.5 tez momentalnie "oklapły"pól dnia zastanawialam sie dlaczego, potem po prostu je podlalam i w momencie sie wyprostowaly :-)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ukasz - po pierwsze, szukałeś może informacji odnośnie pikowania, po co się to robi, na czym to polega, etc.? Bo te pomidory wyglądają jakby właśnie pikowania potrzebowały - jedno z pierwszych zdjęć - goła łodyga do połowy wysokości rośliny...? wtf...?

Odnośnie więdnięcia - faktycznie ziemia potrafi szybko przesychać, szczególnie jeśli to torf, przy południowym oknie i kubek mały, do tego system korzeniowy jeszcze mało wydajny - faktycznie mogą więdnąć z braku wody. Uważaj tylko, żeby nie przesadzić w drugą stronę i nie utopić korzeni.
Pozdrawiam,
Tomek
ukasz
50p
50p
Od: 6 maja 2013, o 21:32

Post »

massur, przesadzane były tak głęboko jak się dało.
Na tej gołej łodydze, jak się dobrze przyglądniesz, to jakiś centymetr nad ziemią widać opadające już liścienie - potem dużo wyżej są już liście właściwe. Gonią w górę jak szalone.
PS. Właśnie boję sie utopienia korzeni, mimo iż w kubku na dnie jest dziura.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

ukasz
Dałeś się namówić na badziew, czyli tzw. "ziemię ogrodową" i teraz masz skutki, wystarczyło by wymieszać ten torf co kupiłeś ze zwykłym kompostem albo nawet ziemią z ogrodu i nie było by możliwosści przelania, a co do tego czy one więdną czy nie to chyba łatwo poznać, wystarczy delkatnie trąciić liść , jeżeli jest sztywny to znaczy, że wody ma ok. jeśli nie to po prostu podlej.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”