Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

forumowicz dziękuję pięknie, to super. Tak ściśle trzymałam się podawanych zakresów, że już zdążyłam go spisać na straty, przynajmniej jak chodzi o rozsadę.

edit:

Ponieważ zaczęłam się zastanawiać ile należałoby dodać tej saletry potasowej i jakoś niespecjalnie mi się stężenia zgadzały, zrobiłam przegląd posiadanych domowych nawozów. Z moich obliczeń wynika, że rozrabiając w 10l kanistrze z wodą 20 ml nawozu do kaktusów florovit (npk=4-8-6) z 3 gramami saletry potasowej otrzymam stężenia odpowiednie dla pomidorów w pojemnikach. Wagę mam z dokładnością do 1 g.

Czy dobrze liczę, czy może lepiej już nie kombinować? Inną opcją jaką zaczęłam rozważać, to zdobycie fosforanu potasu... A wszystko wyglądałoby inaczej, gdybym sama poszła do sklepu :roll:

:wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zdolna jesteś ;:433

Twój roztwór będzie miał N-120mg/l, P2O5 - 160 mg/l, K2O - 255 mg/l
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Post »

W takim razie już bez dylematów biorę się za podlewanie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! ;:333
kik81
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 sty 2014, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam świeżo postawioną szklarnię z przeznaczeniem na pomidory:
Badanie gleby wykazało:
Azot: 30mg/l
Fosfor: 49 mg/l
Potas: 55 mg/l
Magnez 160 mg/l
pH: 7,3
Wapń grubo przekroczony.
Rozsadę chciałbym wsadzać tak za tydzień.

Czym powinienem ziemię o ww. parametrach nawieźć by liczyc na choć względny sukces uprawowy :)
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Krzysiek
kik81
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Po moich obliczeniach wyszło mi, że aby uzyskać liczby graniczne dla pomidorów:
Azot 100 mg/l, Forsfor 70mg/l , Potas 225 mg/l; (strona Polifoski)

Musiałbym zasilić:
14g N/m2
19g P2O5/m2
41g K20/m2

Czy mógłbym prosić o ewentualne sprawdzenie mych obliczeń.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Krzysiek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Do średnich wartości brakuje :

azot- 105-30= 75 mg/l tj 15g/m2

fosfor- 70-49 = 21 mg/l tj 4,2 g/m2 x2,3 = 9,7 g/m2 jako P2O5

potas- 225-55 = 170 mg/l tj 34 g/m2 x 1,2= 41 g/m2 jako K2O

Potas uzupełnisz saletrą potasową NK- 45-13,5 w ilości 0,9 kg/10m2 .
Z tą ilością saletry potasowej wprowadzisz azotu 12 g/m2. Brakujące 3 g/m2 azotu wyrównasz siarczanem amonu w ilości 0,15 kg/ 10m2
Fosfor uzupełnisz superfosfatem wzbogaconym w ilości 0,25 kg/10m2
Jak to wykonać ?

Rozsiejesz równomiernie jednocześnie 0,9 kg/10m2 saletry potasowej, 0,15 kg/10m2 siarczanu amonu i 0,25 kg/10m2 superfosfatu wzbogaconego i przekopiesz na głębokość 10-15 cm. Jak najwcześniej. Glebę po nawiezieniu trzeba utrzymywać w odpowiedniej wilgotności.

Nawożenie pogłówne saletrą potasową.

I to tyle :D
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2013, o 10:49

Post »

Czytałam, że sadząc pomidory do gruntu można im dać dawkę startową saletrzaku. Nie wiem jak to ma wyglądać w praktyce. Mam saletrzak z magnezem nie wiem jednak ile tego dać pod krzaczek ;:oj . Czy rozrobić go jakoś z wodą i podlać pomidora po posadzeniu? ;:219 Jeśli tak to jakim roztworem żeby nie przedobrzyć?
kik81
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wielkie dzięki forumowicz. Jedno tylko pytanie - czy superfosfatem nie dostarczę zbyt dużo Ca. I tak mam je przekroczone (3000) a w dodatku mam za wysokie pH?
Pozdrawiam Krzysiek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Inne nawozy fosforowe bezwapniowe są nieosiągalne. Z tą ilością superfosfatu wprowadzisz 3 g/m2 wapna jako CaO, co w przeliczeniu na czysty wapń daje 2,1 g/m2 Ca, czyli wapń podniesie Ci się o 10 mg/l, wiec nie przesadzaj.

Odczyn pH obniży się nieco po saletrze i siarczanie.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczerze powiem że przeraża mnie ta aptekarska dokładność w dozowaniu nawozów i analizie gleby. Dawniej woziło się gnój, orało, siało, sadziło i wszystko rosło bez jakiś tam .... no.
Kto tam kiedy odważał z dokładnością do gama nawozy... no ludzie! Ojciec mnie nauczył siać nawozy i przy tym pamiętać co, gdzie i jak wcześniej rosło, oraz pod co te nawozy się sieje. Tam gdzie trzeba było, sypało się pełną garść, gdzie indziej mniej trochę, zwalniało się kroku albo szło miarowo.
Pod pomidory Babcia, a później Mama dawała kurzeniec i rosły takie ze ich smak pamiętam do dziś, a od tamtej pory mogę, jeść chleb z masłem, pomidorem i cebulą każdego dnia, nawet trzy razy dziennie.
Nikt tam nie robił analizy gleby, skąd więc to starsze pokolenie posiadało tą wiedzę? Żyli, i odżywiali się śmiem twierdzić zdrowiej, może dlatego że nie było dostępu do takich "wymyślnych" nawozów jaki mamy teraz? Może dlatego że nie zatruwali bezmyślnie swoich ziem i gruntów?
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

D3flo ;:333
Zgadzam sie z Tobą. Często zaglądam do tego działu sama jestem amatorką -ogrodniczką drugi rok sadzę pomodorki koktailowe. Ale chcąc skorzystać z porad tutaj to trzeba byc chemikiem. Owszem czytam ale jak dla mnie amatora upraw pomidora :wink: to za duży galimatias w tak dokładnym dawkowaniu itp. Owszem nie mówię , że temat nie jest potrzebny są przecież na tym forum osoby, które na pewno i chętnie skorzystają z tych porad w odliczaniu gramów i mml. :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

D3flo pisze:Może dlatego że nie zatruwali bezmyślnie swoich ziem i gruntów?
Myślę, że zatruwali i zatruwają o czym świadczą niektóre z prezentowanych tu analiz. Gleby nawożone bezmyślnie mają po jakimś czasie z reguły przekroczone składniki , które rośliny akumulują . Marchew np. akumuluje azot niezależnie czy pochodzi on z nawozów sztucznych czy naturalnych.

Czy się to komuś podoba czy nie nowoczesne rolnictwo i ogrodnictwo oparte jest na analizach gleb, podłoży itp. Nie trzeba być chemikiem by posługiwać się analizami gleby., Wystarczy tylko, że w młodości nie rzucało się kamieniami na szkołę :D .
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13

Post »

Ja znam takich co już w młodości mieli talent do chemii i przy użyciu tego co tu stosujemy próbowali (nie rzucać kamieniami) a wysadzić szkołę :wink:
kik81
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

@forumowicz
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Pozdrawiam Krzysiek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zdaj relacje w sezonie jak Ci rosną pomidory na tych aptekarskich recepturach :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”