Jak zadbać o kwiaty balkonowe zimą?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p
Od: 4 lis 2011, o 13:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak zadbać o kwiaty balkonowe zimą?

Post »

Mam pytanie zakupiłam tulipany które trzeba teraz zasadzić aby na wiosne zakwitły,czy ma to sens jeśli nie będą zasadzone w ziemi w ogródku tylko w doniczce na balkonie,czy włóknina ochroni cebulki przed zimą i czy trzeba je podlewać w trakcie zimy?To mój pierwszy taki raz z cebulkami na zimę więc nie wiem co i jak.
Drobiazgi sprawiają, że niepostrzeżenie i cicho wchodzi wielkie szczęście
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02

Re: Jak zadbać o kwiaty balkonowe zimą?

Post »

Ja też w tym roku po raz pierwszy zasadziłem tulipany i krokusy w doniczkach na balkonie. Cebulki potrzebują przechłodzenia, aby móc później na wiosnę (kwiecień/maj), pobudzić się do życia. Więc nie ma co się martwić o przemarznięcie. Ziemia w ogródku też nie gwarantuje bardziej sprzyjających warunków cebulkom niż ziemia w doniczce. Sadzamy je i tu i tu dość płytko pod ziemią.

Ja zastosowałem prostą metodę. Posadziłem cebulki wprost do ziemi w doniczkach, z warstwą drenażu na dnie. Odstępy właściwe dla odmiany tulipanów (ok. 10-15 cm). Podlewamy zachowując wilgotność ziemi do momentu kiedy przyjdą pierwsze przymrozki, później po nich powoli zaczynamy również systematyczne podlewanie. W okresie największych przymrozków można też przykryć ziemię w tej doniczce np. słomą, lub korą.

Pozdrawiam.
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gdy sadzimy cebulki kwiatów do skrzynek lub doniczek ktore maja stac na mrozie to nalezałoby zabezpieczyc .....te skrzynki czy doniczki steropianem lub innym materialem przed mrozem....co innego sadzenie na zime do gruntu a co innego do doniczek ,tu zachodza różne czynniki mrożenia ziemi,gruntu ....i cebulki posadzone na balkonie moga przemarznąć.....to moja opinia
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p

Post »

aha czyli sama włóknina może nie wystarczyć?dołożyć steropian?a jak często podlewac?
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p

Post »

Witam mam kolejne pytanie,tydzień temu zakupiłam młode jasno zielone pelargonie a tu się pojawił mróz w nocy trzymam je na balkonie czy przetrwają czy je jakoś zabezpieczyć?Trzymam jeszcze anemony,i dalie ale ona od marca sa na balkonie i zaczynają już wychdzić z ziemi więc chyba je dobrze zabezpieczyłam.Co sądzicie więc o pelargoniach chować je na noc do domu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”