Poprawa jakości gleby gliniastej

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
del999
50p
50p
Od: 12 lut 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Poprawa jakości gleby gliniastej

Post »

Zastanawiam się w jaki sposób sprawić, aby gleba na mojej działce nadawała się do użytku. Ze względu na duże zachwaszczenie przekopałem dużą część działki. Poodwracane skiby po pewnym czasie na słońcu po prostu skamieniały i rozbicie ich jest praktycznie niemożliwe. W jaki sposób poprawić jakość takiej ziemi? Co stosować? Biohumus, a może wysiać łubin?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Poprawa jakości gleby gliniastej

Post »

Odpadki lub sianie poplonów. Rozluźni ziemię. Ja mam tak na rabacie z różami. Liście są dobre, trawa, obornik i co tam masz.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

del999 pisze:W jaki sposób poprawić jakość takiej ziemi?

Ja daję 40-50 cm piasku, potem pług i glebogryzarka.
del999
50p
50p

Post »

Tylko pytanie, czy poplon mi wyrośnie na takim kamieniu?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

A dlaczegoż miałby nie wyrosnąć ? poza tym nie masz to na polu tylko obok chałupy to można trochę bardziej się zaopiekować.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
del999
50p
50p

Post »

Boję się, że nasiona się po prostu nie przyjmą na tej ziemi, która strukturą aktualnie przypomina cegłę.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie masz możliwości lekkiego warstwowego przekopania? Rozumiem że ziemia jak kamień, może jednak udałoby się lekko ją naruszyć i posiać np facelię, ona jest właśnie dedykowana do rozluźniania ziemi gliniastej.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Miałam ziemie o podobnej strukturze, dałam torf odkwaszony i siałam gorczyce oraz facelie.
del999
50p
50p

Post »

Kupiłem facelię i dodatkowo taki tani mix - MIESZANKA STRĄCZKOWA: PELUSZKA, WYKA, ŁUBIN, ŻYTO, GORCZYCA, FACELIA, BOBIK, RZEPAK. Zobaczymy co z tego wyrośnie. Ten fragmenty działki które wcześniej przekopałem odwracając darń powoli rozbijam widłami a potem gracą. Martwi mnie tylko ten perz, który w tej ziemi pozostanie :( Jego wyciąganie z tej gliny jest po prostu niewykonalne.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Perz pięknie się likwiduje sadząc na redlinach. Widocznie utrudnia mu to penetrację terenu. Więc ziemniaczki albo inne warzywka czy kwiaty, ale koniecznie na redlinach. Wiem jeszcze, że perz nie lubi pomidorów. :D Sprawdzone w ubiegłym roku.
del999
50p
50p

Post »

O! To dobra rada :) Wczoraj wysiałem na redlinach marchew i rzodkiewkę :)
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Też mam gliniastą ziemię w ogrodzie. Wiosną jest długo mokro a potem zbita skała. W ubiegłym roku zaczęłam trochę zmieniać dodając piasek, pomiot ptasi, liście, siano, kartony. W tym roku dorzuciłam znowu na inny kawałek pomiot ptasi, słomę, tekturę. Dowozimy teraz piaszczystej ziemi. I zamierzam poprosić o pomoc :D dżdżowniczki. Więc do ściółkowania pójdzie trochę pokrzyw, ponoć to dla nich afrodyzjak. W tym roku przekopujemy widłami amerykańskimi tylko te kawałki, które w ubiegłym roku były nie ruszone (kilkunastoletni ugór) i rośnie tam radośnie: perz, kobylak i chrzan.

Rozglądam się uważnie, co by tu nadawało się do ściółkowania. Bo choć dżdżownice pracują za darmo, to muszę je czymś zwabić i nakarmić, by się dobrze rozmnażały i nie uciekły do sąsiada. ;:306
del999
50p
50p

Post »

A jakie są Twoje doświadczenia z uprawą na takiej glebie? Co z powodzeniem udało się Tobie uprawiać, a co zupełnie nie wyszło?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Na tych redlinach były pomidory, niestety sadzone dopiero na przełomie czerwca-lipca, bo wcześniej nie dało rady wjechać ciągnikiem na ugór i uprawić. Ponieważ uparłam się na uprawę bez chemii, to pod koniec sierpnia zżarła je zaraza. :roll: Tak więc pomidorów się za dużo nie najedliśmy, ale za to ziemia w tym roku wygląda już trochę lepiej.

Część była zagospodarowana w ten sposób, że pomiędzy 2 redliny (w ten rowek) sypałam pomiot ptasi, na to piach. Potem namoczone paski tektury i siano. Tam, gdzie ziemia była ściółkowana, prawie nie ma chwastów (ziół - perz, kobylak, chrzan).

Przemawia do mnie takie zdroworozsądkowe podejście, jeśli ziemia jest gliniasta, rozluźnić ją piaszczystą, dodać jedzonko dla dżdżownic, by nieodpłatnie przekopały ją.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Moja ziemia pod warzywnik była taka sama ,nowoziłam kurzencem ( słoma ),piasek ,rosahumus ,ale najlepsze efekty dało palenie sloneczników i rozgrabienie tego popiołu, oraz miał węgla brunatnego ,tylko nie pomylić z węglem kamiennym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”