Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

41h później - Jedno nasionko pokryło się częściowo szarą pleśnią /Potraktowałem wodą utlenioną i wróciło do cieplarki/.
Trzy pozostałe - 1 od Błażeja, oba od Adama mają już kiełki i zaraz przekładam je do doniczek :-) Oczywiście zanim nie wyjdą z ziemi to siedzą w ciepełku.
Tydzień temu z braku miejsca jeszcze jedno od Błażeja przekazałem dalej :-) Osobie, która ma już praktykę /art. w superexpresie był./
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Mam problem. Tydzień temu wysiałam 3 nasiona od Błażeja, 2 do ziemi jeden na wacik. Niestety na nasionie który był na waciku zaczęła się pojawiać szara pleść i coś białego, nasiono to kilkakrotnie płukałam z tej pleśni ale pojawia się od nowa i do tego skorupka nasiona przebarwia się na czarno. Zaniepokojona zobaczyłam co dzieje się z nasionami w ziemi a one też pokryte pleśnią przebarwione w niektórych miejscach na czarno i nawet z czerwonymi odbarwieniami. Je też oczyściłam i położyłam na waciki ale nadal pokrywają się pleśnią. Pojemnik z dziurkami często wietrzony w temperaturze 20-23*. Co za błąd popełniłam?
Obrazek
Turtle
200p
200p

Post »

IMHO zbyt duża wilgotność + zbyt niska temperatura.
Nasiona dyniek nie lubią zbyt dużo wody (jeżeli coś wycieka z gazika to zbyt mokry, ja zalewam wodą a następnie wyciskam) a najlepsza do kiełkowania temperatura wg. google to okolice 29st (ja trzymam w 30) Na pewno na wszelki syf, którym teoretycznie może być pokryte nasionko może pomóc zaprawienie ich w czymś lub zwyczajna kąpiel w wodzie z czosnkiem.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"Witam. Jak mogę coś doradzić-daj sobie spokój z wacikami,obetnij rant ziarna,włóż do wilgotnej,ziemi,delikatnie spryskaj wodą,przykryj folią,wietrz-"ale to już było"
Turtle
200p
200p

Post »

słowianka75D - ale imo tym nasionom już nic nie pomoże.
Jeżeli masz jeszcze jakieś to spiłuj jasną krawędź, wymocz kilka h w wodzie (ja dałbym czosnek) i do ziemi albo na wacik, postaraj się zapewnić wyższą temperaturę, przynajmniej te 25st.
x-s-D
---

Post »

Nie wspomniąłam o tych ziarnach bo to "oczywista oczywistość"-utylizacja.Za godzinę szykuję 3 ziarno do kiełkowania.Postaram się zrobić fotorelację z przebiegu kiełkowania bez wacików.Joanna
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

No właśnie najgorsze jest to że gigantów więcej nie mam. Dwie miałam w ziemi początkowo, widocznie ta temperaturka była zbyt niska.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Dynie od Błażeja wsadzone do ziemi tydzień temu, bez żadnego moczenia, obcinania, szorowania itp.. już puszczają korzonek. ;:224 ;:138
Aaa i zaznaczam, że doniczki są w "foliaczku" na dworze, gdzie temp w dzień to około 25*C, zaś w nocy.. do 1*C. :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
x-s-D
---

Post »

Mimo najszczerszych chęci nie poratuje cię bo po prostu nie posiadam więcej. Ale nie trać ducha,są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie,może znajdzie się dla ciebie jakieś nasionko.Joanna Ps.Ja do kiełkowania daje po 1 nasionku żeby w razie nieprzewidzianych sytuacji je wyeliminować (wilgoć,temperatura itp.)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Mam jeszcze :D
adambin
100p
100p
Od: 7 maja 2013, o 22:10

Post »

Jeśli jesteś bez nasion, pisz na PW
pozdrawiam Adam
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Uciekł mi ten wątek z racji zaczęcia 2 części teraz będę miał co czytać:P Sezon na dyniowate już tuż tuż!!!!
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaczynają mnie ogarniać pewne obawy. Nasiona już półtora tygodnia w ziemi. Wszystko zrobione zgodnie z poradami (piłowanie, moczenie), jednak wchodów ani śladu. Pokusiłem się nawet o wykopanie ich z ziemi celem oględzin. Nawet śladu korzonka nie ma. Dziś do wody wrzuciłem kolejne dwa nasiona.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
adambin
100p
100p
Od: 7 maja 2013, o 22:10

Post »

Temperatura gleby jest bardzo ważna, im niższa tym procesy rozwojowe mniejsze. A Twoje nasiona masz już na zewnątrz pod osłoną, czy jeszcze w doniczkach?
Ja z uwagi na chęć brania udziału w Dolnośląskim Festiwalu Dyniowym, jeszcze nie odpaliłem nasion, ale myślę że to za kilka dni.
pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p
Od: 27 sty 2014, o 10:35

Post »

Może nasionka mają za zimno lub za mokro (lub jedno i drugie). Dobrze ze ja zrobiłam próbę dwa tygodnie temu na nasionach innych dyń bo potwierdza się to co tutaj mądrzejsi w tej materii piszą tzn. że nasiona dyni do wykiełkowania potrzebują ciepła. ja posiałam nasiona od Błażeja w sobotę. Wcześniej je opiłowałam i lekko przycięłam im czubki :D Dam znać jak wykiełkują. Przy okazji prośba do innych forumowiczów: piszcie proszę po ilu dniach u was nasiona wykiełkowały.
Pozdrawiam Marta
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”