Przepiękna ta Twoja panna młoda

Rózyczki pączkują na całego?.a ja się zaczynam martwić, bo zapowiadają przymrozki..Powiedz mi proszę, że mały przymrozek im krzywdy nie zrobi?

Nimułka u mnie pojawiła się masowo . Wczoraj na niektórych krzewach było, aż czarno od latających muszek.Annes 77 pisze:Maju to wygląda na żerowanie nimułki różanej
Asiu a pamiętasz może co potem wynikało z takich listków?camellia pisze:U mnie również zdarza się (i zdarzało), że jakaś róża miała tak zwinięte listki. Przeszukałam swoją książkę ale nic nie znalazłam.
Iwonko oczywiście że tegoroczny . To są powojniki z grupy Atragene kwitnące bardzo wcześnie http://e-clematis.com/pl/c/Grupa-Atrage ... taniczne/8Ivona44 pisze:Jak to powojnik , taki kwiatowy? To z tego roku?
Kasiek mały przymrozek nie zaszkodzi, dopiero poniżej 7-8 st. mogą być szkody takie jak 3 lata temu w maju. Liczę że jednak ominą nas takie atrakcjerobaczek_Poznan pisze:Majeczko,
Przepiękna ta Twoja panna młoda Cecile cudna!
Rózyczki pączkują na całego?.a ja się zaczynam martwić, bo zapowiadają przymrozki..Powiedz mi proszę, że mały przymrozek im krzywdy nie zrobi?
Aniusweety pisze:Jesteś Majeczko królową pączków różanych Ale będzie się działo!
Z doświadczenia wiem, że tak do minus 7 to różom nie robi krzywdy, ale i tak wolałabym by odbyło się bez przymrozków...
Aniu nie, to nie jest nimułka , jeszcze jej nie widziałam a każdego roku grasujeAnnes 77 pisze:Maju to wygląda na żerowanie nimułki różanej
Monia one tak sobie same rosną, na pewno nie podgrzewam ogroduvertigo pisze:Ooo, u Ciebie zdecydowanie wcześniej wszystko - mój Cecile jeszcze nie ma pąków
To datego róże też u Ciebie takie zaawansowane
Aniu to u Ciebie już latają nimułkinena08 pisze: Nimułka u mnie pojawiła się masowo . Wczoraj na niektórych krzewach było, aż czarno od latających muszek.
Jest tylko jedna różnica liście zwijają się do spodu.
Listki są malutkie i bardzo się obawiam czy róże dadzą radę.
Tawuła cudowna.
Ta wiosna u Ciebie to szybsza o ponad tydzień.
Asiu tylko ciekawe co to za dziadostwocamellia pisze:To nie jest nimułka różana. Przy nimułce liście zwijają się w charakterystyczny sposób do dołu.
Ewuś od rana siąpi i wieje, kwiaty wszystkie stulone czekają na cieplejsze dni. Maidwell Hall tylko patrzeć jak otworzy pąkiewamaj66 pisze:Atragene mają u mnie dopiero pąki, tylko Maidwell Hall wybarwione. Na razie jest dosyć zimno, więc wszystko spowolni rozwój.
Asiu czyli u mnie też pewnie już latają i zasiedlają listkicamellia pisze:A ja już widziałam liście poskręcane od nimułki w Warszawie.
Ruda Żabo wcale się nie dziwię, przecież mieszkasz a zimnych rejonach Wa-wy, no i zimę mieliście przecież nie tak dawno. Ja tegorocznej zimy nie pamiętamRuda_Zaba pisze:Oj cóż za widoki.. u mnie jeszcze większość chrapie słodko
Monia ja mam tyle co na zdjęciach, jeszcze parę niedobitków botanicznych, niektóre przekwitły a niektóre chyba dopiero zakwitną. Okazuje się że większość zdjęć tulipanów Tarda poszła w eter, mam tylko jedno z pierwszychvertigo pisze:U mnie tulipany nadal w zielonych pąkach![]()
Piękne i bujnie kwitnące mogę podziwiać na razie u Ciebie
Jadziu mnie się nawet nie chce iść do ogrodniczego po środki do oprysku, do tego tak wieje że wszystko poszłoby w świat. Mnie kusi żeby do wielkich róż kwitnących tylko raz dosadzić po dwa powojniki, właśnie Atragene żeby kwitł przed różą i włoski żeby kwitł do jesieni.JAKUCH pisze:No cóż na razie nie ma co robić oprysków przy takiej pogodzie ,ale mszycom to nie przeszkadza w żerowaniu Szaleja powojniki ja mam tylko 2 z tych wczesnych .Nimułki jeszcze nie przyuważyłam więc trzeba zaglądać
Kasiek nawet nie miałam okazji sprawdzić prognoz, odczuwalnie jest strasznie zimnorobaczek_Poznan pisze:Majutku, dzięki za podniesienie na duchu
Pamiętam ten maj 3 lata temu, jakby to było wczoraj
Nawet nie chcę o tym myśleć? Na razie zapowiadają -2, więc dramatu nie widać. Oby się nie pogorszyło.
Buziaki
Aniu teraz jak niewiele kwitnie to zastosuję Confidor 200sl, środek systemiczny działający dość długo w roślinie. Taki środek bo muszę przy okazji opryskać iglaki na ochojniki, no i działa ten środek na wiele szkodników tunena08 pisze:Maju, czego używasz przeciw robalom.
Najbardziej obawiam się bruzdownicy pędówki. W ubiegłym roku miałam jej bardzo dużo. Część róż kwitła bardzo późno z tego powodu