Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura

Post »

Dokładnie tak.... Co odrosną to musisz obskubać :D
felek1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2013, o 12:59

Post »

Potrzebuje waszej pomocy.W sadzonkach moich datur na ziemi zauważyłem jakieś larwy.Są przezroczyste ok 5/7 mm długości.Może ktoś wie co to jest i jak się tego pozbyć.
Na zdjęciu widać je na ziemi. Obrazek
Pozdrawiam Robert.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

felek1 to są larwy Ziemiórki , jak je zwalczyć poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=15604
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Robert życzę powodzenia i wygranej ;:134 ,ja miałem w zeszłym roku takie jak na zdjęciu to obgryzały mi listki, aż musiałem wymienić ziemię i był spokój
Obrazek
a tak mi ją konsumowała
Obrazek
po usunięciu tych larw ;:147
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

Witam,proszę o radę , czy można już wystawić dature na zewnątrz , a dokładnie to na balkon,mieszkam w bloku na drugim piętrze,balkon słoneczny,datura stoi teraz w mieszkaniu i zaczela wypuszczać nowe łodygi z listkami z tym że te listki odpadają , może na powietrzu się zahartuje , co sądzicie,?
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pablo możesz ją wystawiać a jak jest zagrożenie przymrozkiem to chować do mieszkania (chociaż na II piętrze to wątpliwe by był przymrozek )
pablo33-33
100p
100p

Post »

z tym chowaniem to właśnie byłby kłopot bo ta datura spora jest,no teraz to same badyle,i jak bym wystawił to już do października,i mam dylemat,bo te przymrozki mnie martwią,ale to II piętro ,sam już nie wiem ;:219
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do połowy maja to jednak może być różnie :roll:
Jeśli jest duża a stoi w jasnym miejscu to bym jej jednak nie ruszała .
Jeśli ma mało światła a ciepło to bym ją wyniosła i kupiła trochę agro .
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

a propos przechowywania datury zimą, dzisiaj dowiedziałam się od sprzedawcy tychże roślin, że sam przechowuje je w nieużywanym kanale w garażu, gdzie rośliny zimują sobie w kompletnej ciemni. Tyle że jest tam dość wilgotno. Sama byłam zaskoczona, że znoszą takie spartańskie warunki, ale podobno to im właśnie odpowiada, byleby mróz tam nie zaglądał ... Przycinanie i kształtowanie dopiero na wiosnę, dlatego ten Pan upycha je dosłownie w donicach w tym kanale, przygina gałązki, układa podłogę (stąd robi się tan zupełnie ciemno) i wcale nie podlewa. A na wiosnę - efekty takie, że ma z tych mateczników piękne sadzonki do sprzedania.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do takiego przechowywania to nie do końca....Sprzedawca powie Ci wszystko by sprzedać :roll:

Czemu my na forum mamy tyle problemu z ich przechowaniem ?
Kombinujemy okropnie a i tak są różne efekty.... :roll:

Zielone muszą mieć światło bo inaczej obumierają i nie ma innej opcji.
W pełni zdrewniałe mogą wytrzymać chwilę w ciemni ale jak zaczynają puszczać późną zimą / bardzo wczesną wiosną to puszczą raz i nowe przyrosty obumierają , puszczą drugi raz i cała roślina zaczyna obumierać.

Co do podlewania to nawet w wilgotnym pomieszczeniu kiedyś trzeba to zrobić .

Piszę z własnego doświadczenia prób przechowywania w całkiem ciemnej piwnicy temp 5-10 *, w tej samej ciemnej piwnicy doświetlanej światłem led o odpowiedniej barwie , orannżerii , nawet w mieszkaniu na parapetach.

Jak dla mnie to przechowywanie nieprzyciętych zielonych roślin które super wyglądają po kilkumiesięcznej ciemnicy to jak uprawa drzewek pomarańczowych w ogrodzie w naszym klimacie oczywiście i zbieranie z tychże drzewek słodkich owoców :D

Mam nadzieję że nie dostane po głowie za tą wypowiedź ;:14
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Może rzeczywiście trochę przegiął z tymi opowieściami "z krypty" na temat przechowywania. Tak czy inaczej cena 6 zł za piękną dużą (ok. 80 cm) super ukorzenioną sadzonkę (korzonki wychodzące już spodem doniczki) to chyba nieźle, więc pierw kupię, a później sama zweryfikuje co z nią zrobić na zimę :) jak nic z tego nie wyjdzie - wiele nie stracę.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

W marcu tego roku, jak były takie cudowne ciepłe dni -wystawiłam kilka razy jedną z dwóch datur (wys. na oko ~1,2m). Potem schowałam ją z powrotem do jasnej piwnicy, bo nie miałam możliwości na bieganie z kwiatami.

Zauważyłam wczoraj, że właśnie u tej datury wszystkie 4 łodygi są oklapnięte. "Fikły w dół". A jak weźmie się w rękę -to takie giętkie są, że można warkocze pleść :D (Minka trochę nie na miejscu, wiem. :( ) Druga datura jest wizualnie OK -może jak się dotknie łodygi poddają się wygięciom, ale nie aż tak i wyciągnięte są ku górze.
Podlewane były tak samo -może za mokro miały? A ta jest ciut ciut mniejsza. Taka mogła by być reakcja? Wczoraj na szybko wymieniłam im ziemię na suchszą. Skojarzyłam, że ta jedna była wynoszona na dwór. Na pewno troszkę ją mogło podwiać . Straciła wtedy parę liści. Później nie zwróciłam na nią uwagi. Stała między innymi kwiatkami.
Liście posiada ok 8 dużych i 15 małych/malutkich dopiero rosnących. Przy przesadzaniu opadły tylko dwa. Teraz jeden :) Pączków nie ma :)
Proszę Was o doświadczoną poradę - czego to wina i co zrobić, aby pomóc jej ocaleć, aby łodygi wyciągały się do góry!
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Skrzaciku za pewne zalana jest u mnie ten sam problem miałem ze swoją ,gałązki miała jak z plasteliny później się rozleciały jak galareta.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Whiskey River
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja chyba umarła. Stoi w domu już tydzień i nie daje żadnych oznak.
Nie wiem jak powinna wyglądać po zimowaniu, ale chyba nie tak. Wygląda jakbym ją ususzył :uszy
pablo33-33
100p
100p

Post »

Skrzacik3- taka reakcja to przelanie ,mało prawdopodobne żeby te badylki nabrały sprężystości , ja bym je poucinał do miejsca gdzie łodyga jest twarda.

Whiskey River - datura po zimowaniu powinna mieć zielone lub brązowe sprężyste badylki , jeżeli są brązowe a do tego maja pomarszczona ,jakby wysuszona " skórkę " to prawdopodobnie uschła , sprawdź -po prostu utnij kawałek i zobacz jak wygląda w środku, łatwo zobaczyć czy jest wysuszona czy jednak żyje.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”