Na wsi u Domi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na wsi u Domi

Post »

Zapraszam Marysiu ;:196

Ktoś już tu pisał, że wiosna odsłoni nowe ciekawe roślinki , krzewy itp, no i teraz już wiem, że mam forsycję, przed domem ukazały się piwonie ( zobaczyłam je u kogoś na forum na zdjęciu i dodałam dwa do dwóch, że u mnie takie samo coś czerwonego z ziemi wychodzi ;:138 )
Pod oknami na parterze rosną 2 wielkie świerki , bez i dereń, świerki chyba będą wycięte całkowicie , a bez i dereń wymagają drastycznego cięcia , bo sięgają ponad okna , a tam słońce jest dopiero pod wieczór , więc i tak dość ciemno jest , a jeden pokój ma tylko jedno okno, właśnie z tej strony :?
Niestety nie dorobiłam się jeszcze sekatora do gałęzi (marzy mi się fiskars nożycowo dźwigniowy :roll: )
Kiedy mogłabym te krzewy przyciąć (bez i dereń) żeby im nie zaszkodzić ? ;:218
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

moim zdaniem im szybciej przytniesz tym lepiej
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Dominiko :wit Pięknie się prezentują bratki w donicach z terakoty :)
Śliczne małe lawendy. Śliczne bratki, Piękne Ci tulipanki powychodziły w donicach :D
Smakowite zioła tarasowe. Myślę ze już możesz przyciąć bez i dereń
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Hmmm... fachowcem nie jestem, ale z tego, co pamiętam, to bez powinno się ciąć albo w lutym, albo po kwitnieniu - ja swojego ciachałam w tamtym roku w czerwcu bodajże i ma się świetnie. Drugiego miałam przycinać w tym roku, ale wychodzi na to, że jeden konar zachorował i padł, więc będzie do całkowitego wycięcia :?
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
ela z NW
50p
50p
Od: 28 sty 2014, o 21:39

Post »

Już miałam sobie odpuścić sadzenie bratków w doniczkach, ale jak się napatrzyłam u Ciebie na te piękne donice i kwiatki to znów mnie ochota naszła.
Pozdrawiam - Ela z NW
Zapraszam na: Wiejskie podwórko w siedlisku
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przebiegłam właśnie przez Twoje włości i padłam z zachwytu. Nad drzewami, widokiem, bliskością lasu. Pracy rzeczywiście przed Wami mnóstwo, ale to sama przyjemność. Ja też zaczynałam od buszu na wysypisku śmieci, jednak u nas nie było co zostawić oprócz jednego bzu. Masz już sporo rozpoznanych roślin. Dereń możesz ciąć kiedy chcesz, ale bez radziłabym dopiero po kwitnieniu.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

Witaj Gosiu i dziękuję za odwiedziny :wit

Aniu, wszystko ok, nie mam zdjęć i nie piszę co u mnie , ale wydzieliliśmy miejsce na kompostownik w rogu działki , pod spód wyłożyliśmy siatkę przeciw kretom , przy okazji trzeba było kilka krzaków usunąć i wykopać korzenie , kompostownik już stoi ;:138 niestety tylko w jeden dzień nam się udało coś porobić, bo dziś wolnego trochę to znowu leje ;:145

Następnym krokiem będzie wydzielenie warzywnika ;:138 a później reszta działki , tzn to co damy radę :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

ooo kompostownik to superowa sprawa. Fajnie że sobie taki zorganizowałaś. Widzę że pogoda wszędzie ostatnio lejąca. U mnie pada od kilku dni. Dzisiaj świeciło chwilę słoneczko i wybrałam się w sweterku do sklepu. Oj jak zmarzłam... brrr. Oby na święta pogoda była lepsza.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Też sie zgadzam z Madzią kompostownik to super sprawa tak ostatnio zastanawiam się w jaki sposób przyśpieszyć rozkład liści i resztek znajdujacych się na kompostowniku. Przydałaby sie dobra ziemia z własnej uprawy:)
A jak tam Twój warzywnik? Czy już coś posiałaś?
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

Sylwio, warzywnik jeszcze nie istnieje ;:145 mam kilkanaście sadzonek bobu i kilkanaście pomidorków (3 odmiany) po majówce mam nadzieję się coś ruszy po po 15 maja chciałabym już do gruntu wsadzić ;:108 ;:65
Ostatnio mamy dużo pracy , a koleś co miał nam przekopać też był zajęty, więc mam nadzieję, że już za chwileczkę, już za momencik ... :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Dominiko :wit
Warzywnik to super sprawa mam nadzieję i Ty już niedługo będziesz mieć warzywa z własnej uprawy. Smakują o wiele lepiej niz te ze sklepu.
Pozdrawiam i udanej majówki życzę. :)
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

Dużo pracuję ostatnio, na ogród czasu brak , wklejam kilka fotek roślinek o które udaje mi się dbać , kotów, widoczków :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kotka tarasowa

Obrazek

Koty domowe :

Śnieżek, woli spać

Obrazek

Amber

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Kociak prosi o dobrą pogodę do końca sezonu.... - tj do końca listopada... :tan
Jeśli to będzie dla Ciebie pocieszeniem, to u mnie też facet nawalił z przekopaniem - miał na to dwa miesiące. Ale teraz już tak u mnie ruszyły truskawki itp, że muszę się obejśc bez tego zabiegu. A wielkie dziurzyska po starych drzewach owocowych po prostu osobiście zasypuję jak mi się nazbiera darni i ubijam, i ubijam.... Korzyści, że nie miał czasu? Poletko kwitnących truskawek i już dość znośny trawnik - samo się jakoś ułożyło. A więc - bez łaski... No więc może i u Ciebie się obejdzie bez....
A co do bzu - to śliczne masz te lilaki i kociaki!
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Dominiko witaj, kotki to masz superowe. Do mnie przychodzi kot sąsiada ( pogłaskać sie nie da ) ale ze wzgledu na to ze mam psa to musze uważać. 2 maja nie zauważyłam ze kot schował się za roślinki a ja spacerowałam z Misią i jak ta zobaczy kota myślałam że kota dogoni i bukszpany połamie. Na szczeście kot uciekł na drzewo.
piekny masz widok z okna na duży krzak bzu.
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p

Post »

Bea, no w przyszłym tygodniu może coś się ruszy, my z mężem czasu nie mamy , bo codziennie pracujemy w naszym sklepie ( rzadko mamy wolne :( ) A ten pracownik to by nawet czas miał, ale my nie zawsze mamy , żeby go przywieźć i pilnować :wink:

Sylwio , ten widok na bez to z tarasu u góry , a z drugiej strony tarasu jest wielki orzech , który trochę cienia daje :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”