Na starym po nowemu.
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na starym po nowemu.
Oj ciekawa jestem efektu. Robiłaś już tak wcześniej ?
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Ewuś - jak będą wyglądały to wszystko zależy jak się je skomponuje i jakie da im się otoczenie - no i oczywiście jak się je wyeksponuje, by nie zniknłęły w tłumie
Paula - z tillandsiami spotkałam sie pierwszy raz jakieś 5 lat temu i ujęły mnie od razu. Tak więc troszkę już z nimi przegadałam co nieco.... Jedynie co, to przyznaję, że dopiero teraz dzięki Magdzie dotarłam do tak dużego ich wyboru. Aczkolwiek z tych "łatwo dostępnych" także fajnie się komponowało.
Magdo - witaj!
Zgadza się - jedna kwitnie
ale na kolejnej jest już śliczny pączuś, więc też zakwitnie niebawem.
Podaję jakie poczyniłam zakupy - jednakże kolejność jest przypadkowa:
Argentea
Capitata peach
Brachycaulos var abdita
Caput-medusae
Brachycaulos var multiflora
Flabelata var rubra
Oaxacana
Jak widzisz zamówiłam jednak tę brzoskwiniową, a myślałam, że ją oddałam z koszyka
Przez sekundę pomyślałam o tym pniaku by tam zasadzić rojniki, rozchodniki - ale to był tylko ułamek sekundy myślowej - od razu zdecydowałam się na tillandsie, z tym, ze nie sądziałam, że zdobędę takie różne odmiany!

Paula - z tillandsiami spotkałam sie pierwszy raz jakieś 5 lat temu i ujęły mnie od razu. Tak więc troszkę już z nimi przegadałam co nieco.... Jedynie co, to przyznaję, że dopiero teraz dzięki Magdzie dotarłam do tak dużego ich wyboru. Aczkolwiek z tych "łatwo dostępnych" także fajnie się komponowało.
Magdo - witaj!
Zgadza się - jedna kwitnie

Podaję jakie poczyniłam zakupy - jednakże kolejność jest przypadkowa:
Argentea
Capitata peach
Brachycaulos var abdita
Caput-medusae
Flabelata var rubra
Oaxacana
Jak widzisz zamówiłam jednak tę brzoskwiniową, a myślałam, że ją oddałam z koszyka

Przez sekundę pomyślałam o tym pniaku by tam zasadzić rojniki, rozchodniki - ale to był tylko ułamek sekundy myślowej - od razu zdecydowałam się na tillandsie, z tym, ze nie sądziałam, że zdobędę takie różne odmiany!

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie znałam tilandsii, to chyba raczej roślina domowa-a z tymi mi jakoś nie po drodze 

- Beaby
U nas domowe... - wiadomo nie te klimaty. Jednakże ja bardzo dużo kwiatów domowych przenoszę latem do ogrodu, na balkon czy taras.
Zupełnie wydają się innymi wtedy roślinami. Na pewno zielistki, trzykrotki, tillandsie, wszelkie zielone (bluszcze, filodendrony, epipremium itd itd) - w kompozycjach z kwiatami balkonowymi są rewelacyjne (kaktusy raczej daję osobno
). I oczywiście koniecznie koleusy!
Ewuś - teraz nie po drodze - ale czasami jakiś kwiat na pewno Cię urzeknie i zostanie u Ciebie w domu - liczę na to.
Zupełnie wydają się innymi wtedy roślinami. Na pewno zielistki, trzykrotki, tillandsie, wszelkie zielone (bluszcze, filodendrony, epipremium itd itd) - w kompozycjach z kwiatami balkonowymi są rewelacyjne (kaktusy raczej daję osobno

Ewuś - teraz nie po drodze - ale czasami jakiś kwiat na pewno Cię urzeknie i zostanie u Ciebie w domu - liczę na to.
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Argentea
Capitata peach
Brachycaulos var abdita
Caput-medusae
Flabelata var rubra
Oaxacana
zakupy cudne. Bardzo podobają mi się te Brachycaulos, no i ta Oaxacana. W podobnym stylu do tej ostatniej jest też harrisie - ma takie cudnie srebrzyste liście, masywniejsze od oaxacany
Bardzo lubię też plagiotrophicę i magnusjnę .... zresztą, której nie lubię ... he he
U siebie nie mam jeszcze Capitata peach - no ale pomalutku, czaję się na nią .... ;) Pozdrawiam 
Capitata peach
Brachycaulos var abdita
Caput-medusae
Flabelata var rubra
Oaxacana

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
BEA.....ja po raz pierwszy widzę i czytam o takiej roślinie jak tillandsie...zaraz idę dalej o niej poczytać....
w moim ogrodzie dzisiaj zimno i wietrznie...nie dało się pracować....
w moim ogrodzie dzisiaj zimno i wietrznie...nie dało się pracować....
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Beaby
Magdo - prawda, której tillandsi by nie lubieć, heh!
Jak widzisz, ja też powoli kompletuję niezły zestawik
Dzięki za konkretne podpowiedzi - wezmę je na pewno pod uwagę.
Krysiu - u mnie też totalna zimnica i przenikliwy wiatr. Ale tuz tuż pełnia, to i tak przez te trzy dni nic robić w ogrodzie nie musimy - przynajmniej ja tak mam....
I jak tam oplątwy? Zaciekawiły Cię?
Jak widzisz, ja też powoli kompletuję niezły zestawik

Krysiu - u mnie też totalna zimnica i przenikliwy wiatr. Ale tuz tuż pełnia, to i tak przez te trzy dni nic robić w ogrodzie nie musimy - przynajmniej ja tak mam....
I jak tam oplątwy? Zaciekawiły Cię?

- Beaby
Ostatnio łapię się często na tym, że jak widzę na witrynie sklepowej napis duże rabaty to nie kojarzy mi się to z obniżką cen, tylko z rabatami kwiatowymi.... Czy to uleczalne? 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Nie to zdecydowanie nieuleczalne
Jak tam ogródek? Pogoda sprzyja szukaniu nowości?

Jak tam ogródek? Pogoda sprzyja szukaniu nowości?
- Beaby
Mam kłopoty z netem i przez dłuższy czas takowe mnie nie ominą. Ale może chociaż ciut ciut się tutaj jakoś uda mi pobyć aż do polepszenia sytuacji, kiedy to na spokojnie będę mogła swobodnie korzystać np. z FO.
Tak właśnie myślałam, Paula, że to taki wirus, że jak wlezie to już na dobre i bez możliwości wyleczenia - ale ogród jest wart takiego bzika i takich właśnie skojarzeń jak te np. z rabatami
.
Oczywiście, że stale szukam nowinek, ale też powolusiu już zaczynam dobierać sobie kwiaty, bo co jest wiosną to już wiem. Teraz czekać na letnie niespodziewanki, co wyjdzie to wyjdzie.
W gruncie widać już małe siewki jednorocznych - coś powinno ładnego się okazać, liczę na to.
Wszystkiego dobrego z okazji Świąt Wielkanocnych! Z koszyczka wraz z kwiatami przekazuję Wam wszystkim razem i każdemu z osobna najserdeczniejsze życzenia! Pogodnych i miłych Świąt!
Tak właśnie myślałam, Paula, że to taki wirus, że jak wlezie to już na dobre i bez możliwości wyleczenia - ale ogród jest wart takiego bzika i takich właśnie skojarzeń jak te np. z rabatami

Oczywiście, że stale szukam nowinek, ale też powolusiu już zaczynam dobierać sobie kwiaty, bo co jest wiosną to już wiem. Teraz czekać na letnie niespodziewanki, co wyjdzie to wyjdzie.
W gruncie widać już małe siewki jednorocznych - coś powinno ładnego się okazać, liczę na to.
Wszystkiego dobrego z okazji Świąt Wielkanocnych! Z koszyczka wraz z kwiatami przekazuję Wam wszystkim razem i każdemu z osobna najserdeczniejsze życzenia! Pogodnych i miłych Świąt!
- Beaby
- Beaby
- Beaby
Paula - tak teraz wygląda jedna z bylin, o którą pytałam; po pączkach chyba już będzie wiadomo co to:

A te kwitną i kwitną i kwitną!

Ewciu, obecnie taką ma kondycję ta moja bordowa róża:

A właściwie to stąd się wydostaje ta trzecia niespodziewana hosta:

Przy wejściu jest bardzo "kołderkowo":

Ktoś tu sobie mieszka:

A te kwitną i kwitną i kwitną!

Ewciu, obecnie taką ma kondycję ta moja bordowa róża:

A właściwie to stąd się wydostaje ta trzecia niespodziewana hosta:

Przy wejściu jest bardzo "kołderkowo":

Ktoś tu sobie mieszka: