Górki,pagórki i reszta w 2014r.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Górki,pagórki i reszta w 2014r.
Janku czy mogłabym prosić o informację w jakiej mieszance ziemi rosną u Ciebie obuwniki?
Wszędzie czytam,żeby dodać ziemi z pod buku.
Pozdrawiam Iwona
Wszędzie czytam,żeby dodać ziemi z pod buku.
Pozdrawiam Iwona
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Iwonko-Iw Wydaje mi się,że miłki wiosenne nie lubią częstego dzielenia i przesadzania.Robiłem to i w następnym roku nie widziałem
wielkiej ich ochoty do rozrastania się ale też i nie kwitły.Ten pokazany nie jest dzielony.Nie wiem też ile ma lat.Dzieliłem trzy lata temu i w zasadzie
to one ciągle są takie same chociaż przyznać muszę,że specjalnej dbałości z mojej strony one nie zaznały.Często je podlewam ponieważ
wydaje mi się,że wtedy dłużej utrzymują zielone liście.Na suchym stanowisku miały już w sierpniu liście brązowe.
Iwonko- obserwator U mnie są piaski.Przywiozłem więc z kieleckiego ziemi lessowej.Wymieszałem z kompostem z liści bukowych oraz
gruzem wapiennym i tak je posadziłem.Kompost bukowy robię sam i w tym celu posadziłem buka na działce.Obuwiki kupowałem w doniczkach.
To jest ważne ponieważ musi być przeniesiona grzybnia warunkująca uprawę obuwików.A dlaczego buk ?.Ponieważ grzybnia tam mieszka.

wielkiej ich ochoty do rozrastania się ale też i nie kwitły.Ten pokazany nie jest dzielony.Nie wiem też ile ma lat.Dzieliłem trzy lata temu i w zasadzie
to one ciągle są takie same chociaż przyznać muszę,że specjalnej dbałości z mojej strony one nie zaznały.Często je podlewam ponieważ
wydaje mi się,że wtedy dłużej utrzymują zielone liście.Na suchym stanowisku miały już w sierpniu liście brązowe.
Iwonko- obserwator U mnie są piaski.Przywiozłem więc z kieleckiego ziemi lessowej.Wymieszałem z kompostem z liści bukowych oraz
gruzem wapiennym i tak je posadziłem.Kompost bukowy robię sam i w tym celu posadziłem buka na działce.Obuwiki kupowałem w doniczkach.
To jest ważne ponieważ musi być przeniesiona grzybnia warunkująca uprawę obuwików.A dlaczego buk ?.Ponieważ grzybnia tam mieszka.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam głównie bałagan i mnóstwo roślin poduszkowych, których już nie chcę w takiej ilości. Dobrze by było pozbyć się części
A chciałabym mieć miejsce uporządkowane z małą ilością samosiejek
Zajmę się tym po świętach.

-
- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Janku, piękna jeffersonia - jak długo u Ciebie rośnie? Erigeron też dorodny okaz- czy to trudna w uprawie roślina? Powiadasz, że ziemia pod obuwiki w świętokrzyskim dobra, to w takim razie muszę sobie go sprawić,ale ceny obledne 140zl chciał pan z Motkowic i naradzie odpuscilam, kupiłam coś jak nasionko storczyka, podobno to bulwka-mam nadzieję ,że coś urośnie
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
- magry
Ewa- To czekam na obrazki nowego skalniaka.Tylko nie opóżniaj prac bo ja wyjazd mam.
Jacek- Zobaczę czy trójlistowi takie towarzystwo odpowiada.Na warunki glebowe narzekać nie powinien.
Bożenko- Jeffersonię mam może 3-4 lata.Erigeron jest u mnie dłużej i nie pamiętam od kiedy.Czy one są trudne ?.Kłopotu z nimi nie mam.
On był już dzielony.Obuwiki są drogie ponieważ w sprzedaży są z podziału.Z nasion to one chyba tylko w naturze wyrastają.Gleba lessowa trzyma
dłużej wilgoć.

Jacek- Zobaczę czy trójlistowi takie towarzystwo odpowiada.Na warunki glebowe narzekać nie powinien.
Bożenko- Jeffersonię mam może 3-4 lata.Erigeron jest u mnie dłużej i nie pamiętam od kiedy.Czy one są trudne ?.Kłopotu z nimi nie mam.
On był już dzielony.Obuwiki są drogie ponieważ w sprzedaży są z podziału.Z nasion to one chyba tylko w naturze wyrastają.Gleba lessowa trzyma
dłużej wilgoć.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Widzę że mamy ten sam SEDUM SPATHULIFOLIUM CAPA BLANCA , zauroczył mnie i w zeszłym roku go nabyłam.Pięknie się wybarwia. Zima tegoroczna była lekka i pod daszkiem mój spokojnie przeżył. Czy twój zimował już u ciebie więcej niż sezon?
- magry
U mnie przeżył dwie zimy.Zawsze był okryty i mieszkał pod daszkiem.Wydaje mi się,że wtedy kiedy kupowałem go,był bardziej zwarty.
sasanka,ale jaka ?

sasanka,ale jaka ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Dzisiaj przed deszczem.Będzie czerwono a może fioletowo.

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Nie.To są siewki.U mnie cieszynianki ładnie wysiewają się.

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Wawrzynek- moje duże chciejstwo,najbardziej chciała bym W. Murański. Skalnice, głodek - pięknie.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janek ale się rozszalałeś, chyba wiosna ruszyła z kopyta , co to za sasanka ?

co o za śliczna roślinka?
co o za śliczna roślinka?
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janku, ja cały czas patrzę z zazdrością na Twoje skalnice.
Ten srebrno-bordowy rozchodnik ma śliczne barwy.

Ten srebrno-bordowy rozchodnik ma śliczne barwy.

Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię