Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Loki, dzięki :) A co zrobiłeś "śmierdzielowi", że nie dał rady? Zostawiłeś w gruncie?
To dla Ciebie kolejny barwinek:
Obrazek

Marysiu, dziękuję 8-)
Dziś przejrzałem stan etykiet i samych szafirków, bo bałagan był. Odkryłem, że ładnie mi się namnażają szafirki amurskie, konkurując skutecznie z szafirkiem drobnokwiatowym. Bardzo mnie to cieszy, bo ładniejszy jest 8-)
Obrazek

Janko, też przy dzisiejszym remanencie szafirkowym okazało się, że kilku nie mam :(
Ładnie kwitnie śledziennica od Ciebie ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A moja śledziennica ledwie się zieleni ,nawet porządnych listków jeszcze nie mam ,. Śliczny ten niebieściutki barwinek ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, to przykre ale może jeszcze się zabierze śledziennica u Ciebie? :roll: Też pierwszą straciłem; tej widać bardziej przypasowało wilgotne miejsce przy pseudooczku
na szachownice kostkowate machnąłem ręką sądząc, że już nic z nich nie będzie, a tu proszę :tan
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku jeszcze raz dziękuję za sadzonki , już wszystko rośnie w nowym miejscu, mam nadzieję że roślinkom się spodoba ta okolica ;:306 , Trochę się napracowałam, cały bagażnik roślin dostałam od Ciebie ;:196 Bardzo nam było miło,przyjechać, spotkać się w realu , no i z pustą ręką nie wyjechaliśmy. Niestety jak już pisałam karteczki pomieszane- dziewczynki w tym pomogły-więc jak urosną będę wstawiać zdjęcia z prośbą o nazwy ;:170 .
Tak sobie przypomniała że chciałam czosnki ozdobne od ciebie ;:224 jak będziesz przyjeżdzał to pamiętaj o jakimś ziarenku ;:306
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Toje szafirki mnie zauroczyły :D
A masz '' żółte'' :?: Albo białe :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, mi też było miło Was poznać i przekazać nadwyżki, które w innym wypadku zasiliłyby chyba kompost ;:173
Przyjadę na kwitnienie lip 8-)
Pamiętasz? Pytałaś o nazwę tej roślinki
Obrazek

Agnieszko, szafirki to wdzięczne rośliny 8-) Drobne ale w masie robią wrażenie!
Żółtych nie mam, a wczoraj odkryłem pusty znacznik po białych szafirkach :( W tym rejonie nornice zjadły wszystkie cebulki białych kwiatów, m.in. śnieżyce od Ciebie :( Zostały za to białe niezapominajki, które widzę powtarzają cechy, bo są kolejny rok na białej rabacie
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to chyba zjadły przed tym urządzeniem zanim włączyłeś :?: czy nie działa
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko tak, nornice urządziły sobie stołówkę na białej rabacie zimą 2012/13. Nawet czosnki zjadły, co było nie do uwierzenia! :evil: Pozostawiły trochę drobnicy cebulkowej, z której cierpliwie odtwarzam utracone gatunki.

Narcyzy wielkokwiatowe:
klasyka w świecie narcyzów
Obrazek

Obrazek

kolejny z grupy o rozszczepionym przykoronku ale dosyć słabo to pokazał w tym roku
Obrazek

aż podskoczyłem z radości, gdy spojrzałem w notatki - to narcyz od GrzesiaB z 2008 ;:oj Czyli jeden z najstarszych, jaki się uchował!
Obrazek

a to najmłodszy podarowany i jeszcze jako nn
Obrazek

jedyny pełny odmianowy, który dobrze sobie radzi
Obrazek

i na koniec drobnokwiatowy, który chyba się wyradza, bo zupełnie niepodobny do tego, co było w ub. roku i co jest na etykiecie :?
Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aster Replete bardzo mi się podoba, taki niespotykany, nie widziałem jeszcze takiego czegoś ;:oj Mam nadzieję, że nie żałujesz kupna aparatu bo zdjęcia robisz pierwsza klasa ;:333 Masz kokorycz Purple Leaf?Pozdrawiam wraz z Tojotą :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, miałem ładniejsze pełne narcyzy, ale większość wypadło więc cieszę się z tego 'Replete', bo ma taki żywy kolor no i jest zdrowy!
Mam kokorycz 'Purple Leaf'. Właśnie zaczęła kwitnąć.
Obrazek
Ten aparat kupiłem dzięki Tobie więc jakość zdjęć to też Twoja zasługa ;:136 I co mi się w nim jeszcze podoba - obsługa i zmiana trybów tak prosta i szybka, że już to robię automatycznie. Testem było robienie zdjęć epimedium, które nigdy mi nie wychodziły starym aparatem. Oto efekt:
Obrazek
Przez chwilę myślałem, że kot z Twojego avatarka to Tojotka ;:223 Ale ona się tak nie uśmiecha :wink: Też za nią tęsknię więc podrap ją ode mnie 8-)
Zostawiam coś na dobranoc ;:19 Już ma pączki :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

No jakież to jest piękne... napatrzeć się nie mogę na Madonnę :shock: A wiesz, że ten mój bez czarny Aurea zaczyna się żółcić? To chyba jedyna roślina, która pierw jest zielona a potem żółta. Skoro to jest Purple Leaf to u mnie jest coś innego bo jeszcze nie kwitnie a kwiatki ma w kolorze wodnistego błękitu, liście żywozielone jak trawa tyle, że w ciemne kropki. Co do Tojotki to ona nigdy się nei uśmiecha, przez większość czasu wygląda jakby była zła ;:155 Dobranoc :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

'Purple Leaf' jest przepiękna, hylomecon japonicum też mi się podoba, zresztą nie tylko one ;:138
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękna kolekcja
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, koty uśmiechają się ogonem :lol:
Z Twojego opisu kokoryczy kojarzy mi się corydalis elata. Ona ma liście w kolorze żywej zieleni (niemal seledynowe) a kwiaty takie wodnistoniebieskie.
To ciekawe, co piszesz o bzie czarnym 'Aurea' :idea: Bo zazwyczaj jest odwrotnie. Tak wygląda inny z moich bzów, na którego nie mogę się napatrzeć, bo mam go od niedawna
Obrazek

Lidziu, cieszy mnie to :) A ta piękność? Oglądam ją kilka razy dziennie, bo zakwitła po raz pierwszy
Obrazek

Dorotko, z narcyzami bywało lepiej. Ale dziękuję 8-)
pierwszy przetacznik
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jacku cieszę się że omieg Ci się podoba, po jakichś dwóch latach będziesz już miał ładną kępkę, wtedy dopiero ładnie wygląda. A gdzie znalazłeś jego nazwę?
Mi bez "Plumosa Aurea" też bardzo się podoba, ale mój jeszcze nie ma tak rozwiniętych listków jak ten u Ciebie , ale za to właśnie teraz najładniej wyglądają te jego dwubrawne listki. Ja jeszcze poluję na "Sambucus nigra "Eva" też jest piękny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”