Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Witam, chciałabym się dowiedzieć,czy jeżeli przetrzymam swoje pomidorki w domu,to od nowa będę musiała je hartować?Wynoszą je od 3tygodni na balkon ,ale zrobiło się zimno i chyba lepiej im będzie na parapetach. Pozdrawiam
gosiawil478
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 20:42

Post »

KaLo miałam tak z kilkoma nasionkami i wsadziłam normalnie do ziemi. Na chwilę obecną wszystkie mają ładne korzonki. Tylko u jednego jak pikowałam to widziałam nadal skorupkę, tyle że na korzeniu.
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzepka!! Przetrzymywanie w domu,juz po hartowaniu,nie zmienia niczego.Po 3 tygodniach,są już na pewno zahartowane,a po ociepleniu do czasu wysadzenia i tak znów zmienią miejsce pobytu. :wit :wit
A przez te 2-3 dni niewiele urosną,więc nowe odrosty dadzą radę.
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13

Post »

Nic innego nie wymyślisz - zimno to do domciu -cieplej to wynoś, tylko postaraj się zapewnić w domu nie za wysokie temp. najlepiej około 18C. Do maja dużo czasu więc zdążą się jeszcze oswoić :wink:
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

witam czytam forum od jakiegos czasu,pierwszy raz sama wysiewam sobie rosliny,mam w domu pomidory pokusa i mam pytanie czy musze je czyms nawozic,kiedy mozna je wystawic na balkon,
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Wyobraź sobie, że to Tobie ktoś zadał takie pytanie. Masz odpowiedzieć wiedząc tylko , że pomidor nazywa się Pokusa.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

monika 2014 pisze:witam czytam forum od jakiegos czasu,pierwszy raz sama wysiewam sobie rosliny,mam w domu pomidory pokusa i mam pytanie czy musze je czyms nawozic,kiedy mozna je wystawic na balkon,
Napisz troszkę więcej.
Czy masz nasiona pomidora pokusa, a może rozsadę, a jeśli tak to w jakiej ziemi posadzona, czym podlewana do tej pory. Czy masz jakiś nawóz, jeśli tak to jaki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tomi9
50p
50p

Post »

Pytanie odnośnie pomidorów w donicach (nie rozsady).
Czy stosując podłoża uniwersalne i fertygację nawozami wieloskładnikowymi (o których była tu wcześniej mowa) należy uzupełniać wapń? Jeżeli tak to w jaki sposób najlepiej?(metoda, w jakim okresie itp.)

Pozdr.
Tomi
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Należy uzupełnić wapń i magnez pod warunkiem, że podlewa się deszczówką albo wodą destylowaną.
Tomi9
50p
50p

Post »

Rozumiem, w takim przypadku niedobory wapnia lub magnezu będą spowodowane niewłaściwymi warunkami przyswajania a nie ich brakiem w wodzie>podłożu. Wcześniej pisałem że zamierzam podać w małej ilości saletrę magnezową bo zasugerowałem się fertygacją pod foliakami, chociaż dalej mnie "swędzi" żeby w okresie plonowania odrobinkę dołożyć... :wink:

W zeszłym roku na 3 owocach z donic miałem zgniliznę wierzchołkową ale dzięki temu wątkowi przypuszczam że była to wina złego składu nawozu i dodatkowo przenawożenia - przeoczyłem ten wątek ;:174
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomi9
Poczytaj na tym forum na temat cytrynianu wapnia.
Sucha wierzchołkowa zgnilizna owoców pomidora ? nieinfekcyjna choroba roślinna występująca głównie w uprawie szklarniowej na skutek niedoboru wapnia w glebie czego przyczyną jest zakłócenie równowagi między składnikami pokarmowymi w glebie. Magnez i potas obecne w glebie oraz nadmierna wilgotność gleby utrudniają pobieranie wapnia przez rośliny
Ale to nie wszystko, gdyż utrudnione pobieranie wapnia moze byc rezultatem przekroczenia temperatur granicznych dla pomidora.
W fazie rozsady i kwitnienia przy dobrym podłożu i używaniem do podlewania zwykłej wody, raczej nie występują takie niedobory.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Tomi9
50p
50p

Post »

To by się zgadzało bo w zeszłym roku było dość upalnie a balkon mam na południowej stronie i temperatury mocno przekraczały 30C pomimo zacienienia i osłon z białej agrowłókniny na donicach.

Cytrynian wapnia stosowałem regularnie (donice i foliak).
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

podjadek pisze:
monika 2014 pisze:witam czytam forum od jakiegos czasu,pierwszy raz sama wysiewam sobie rosliny,mam w domu pomidory pokusa i mam pytanie czy musze je czyms nawozic,kiedy mozna je wystawic na balkon,
Napisz troszkę więcej.
Czy masz nasiona pomidora pokusa, a może rozsadę, a jeśli tak to w jakiej ziemi posadzona, czym podlewana do tej pory. Czy masz jakiś nawóz, jeśli tak to jaki?
tak sama sobie wysialam z nasion,teraz mam w malych doniczkach na parapetach, ,co do nawozu niemam zadnego bo nie wiem czy konieczne to,robie to pierwszy raz,posadzone w ziemi uniwerslanej

Proszę zapoznać się z tym tematem :arrow: Pisownia

Moderator.
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Dla pomidorów w donicach lepsza jest, mowię tu podobnym litrarzu donicy, doniczka szersza i niższa czy wyższa i węższa?
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Nikt się nie wyrywa, więc może ja zacznę.
Moim zdaniem lepsze wyższe i węższe niż szerokie i płytkie z tych powodów dla których pikujemy pomidory do wysokich kubków a nie płaskich i szerokich. Może źle myślę...Też jesem ciekawa zdania innych.
Pozdrawiam, Marta.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”