Pomidory uprawiane w donicach...
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w donicach
Witam, chciałabym się dowiedzieć,czy jeżeli przetrzymam swoje pomidorki w domu,to od nowa będę musiała je hartować?Wynoszą je od 3tygodni na balkon ,ale zrobiło się zimno i chyba lepiej im będzie na parapetach. Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
KaLo miałam tak z kilkoma nasionkami i wsadziłam normalnie do ziemi. Na chwilę obecną wszystkie mają ładne korzonki. Tylko u jednego jak pikowałam to widziałam nadal skorupkę, tyle że na korzeniu.
Pozdrawiam GOSIA
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzepka!! Przetrzymywanie w domu,juz po hartowaniu,nie zmienia niczego.Po 3 tygodniach,są już na pewno zahartowane,a po ociepleniu do czasu wysadzenia i tak znów zmienią miejsce pobytu.

A przez te 2-3 dni niewiele urosną,więc nowe odrosty dadzą radę.

A przez te 2-3 dni niewiele urosną,więc nowe odrosty dadzą radę.
Nic innego nie wymyślisz - zimno to do domciu -cieplej to wynoś, tylko postaraj się zapewnić w domu nie za wysokie temp. najlepiej około 18C. Do maja dużo czasu więc zdążą się jeszcze oswoić 

-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
witam czytam forum od jakiegos czasu,pierwszy raz sama wysiewam sobie rosliny,mam w domu pomidory pokusa i mam pytanie czy musze je czyms nawozic,kiedy mozna je wystawic na balkon,
Wyobraź sobie, że to Tobie ktoś zadał takie pytanie. Masz odpowiedzieć wiedząc tylko , że pomidor nazywa się Pokusa.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Napisz troszkę więcej.monika 2014 pisze:witam czytam forum od jakiegos czasu,pierwszy raz sama wysiewam sobie rosliny,mam w domu pomidory pokusa i mam pytanie czy musze je czyms nawozic,kiedy mozna je wystawic na balkon,
Czy masz nasiona pomidora pokusa, a może rozsadę, a jeśli tak to w jakiej ziemi posadzona, czym podlewana do tej pory. Czy masz jakiś nawóz, jeśli tak to jaki?
Pytanie odnośnie pomidorów w donicach (nie rozsady).
Czy stosując podłoża uniwersalne i fertygację nawozami wieloskładnikowymi (o których była tu wcześniej mowa) należy uzupełniać wapń? Jeżeli tak to w jaki sposób najlepiej?(metoda, w jakim okresie itp.)
Pozdr.
Tomi
Czy stosując podłoża uniwersalne i fertygację nawozami wieloskładnikowymi (o których była tu wcześniej mowa) należy uzupełniać wapń? Jeżeli tak to w jaki sposób najlepiej?(metoda, w jakim okresie itp.)
Pozdr.
Tomi
Należy uzupełnić wapń i magnez pod warunkiem, że podlewa się deszczówką albo wodą destylowaną.
Rozumiem, w takim przypadku niedobory wapnia lub magnezu będą spowodowane niewłaściwymi warunkami przyswajania a nie ich brakiem w wodzie>podłożu. Wcześniej pisałem że zamierzam podać w małej ilości saletrę magnezową bo zasugerowałem się fertygacją pod foliakami, chociaż dalej mnie "swędzi" żeby w okresie plonowania odrobinkę dołożyć... 
W zeszłym roku na 3 owocach z donic miałem zgniliznę wierzchołkową ale dzięki temu wątkowi przypuszczam że była to wina złego składu nawozu i dodatkowo przenawożenia - przeoczyłem ten wątek

W zeszłym roku na 3 owocach z donic miałem zgniliznę wierzchołkową ale dzięki temu wątkowi przypuszczam że była to wina złego składu nawozu i dodatkowo przenawożenia - przeoczyłem ten wątek

-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomi9
Poczytaj na tym forum na temat cytrynianu wapnia.
W fazie rozsady i kwitnienia przy dobrym podłożu i używaniem do podlewania zwykłej wody, raczej nie występują takie niedobory.
Poczytaj na tym forum na temat cytrynianu wapnia.
Ale to nie wszystko, gdyż utrudnione pobieranie wapnia moze byc rezultatem przekroczenia temperatur granicznych dla pomidora.Sucha wierzchołkowa zgnilizna owoców pomidora ? nieinfekcyjna choroba roślinna występująca głównie w uprawie szklarniowej na skutek niedoboru wapnia w glebie czego przyczyną jest zakłócenie równowagi między składnikami pokarmowymi w glebie. Magnez i potas obecne w glebie oraz nadmierna wilgotność gleby utrudniają pobieranie wapnia przez rośliny
W fazie rozsady i kwitnienia przy dobrym podłożu i używaniem do podlewania zwykłej wody, raczej nie występują takie niedobory.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
To by się zgadzało bo w zeszłym roku było dość upalnie a balkon mam na południowej stronie i temperatury mocno przekraczały 30C pomimo zacienienia i osłon z białej agrowłókniny na donicach.
Cytrynian wapnia stosowałem regularnie (donice i foliak).
Cytrynian wapnia stosowałem regularnie (donice i foliak).
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
tak sama sobie wysialam z nasion,teraz mam w malych doniczkach na parapetach, ,co do nawozu niemam zadnego bo nie wiem czy konieczne to,robie to pierwszy raz,posadzone w ziemi uniwerslanejpodjadek pisze:Napisz troszkę więcej.monika 2014 pisze:witam czytam forum od jakiegos czasu,pierwszy raz sama wysiewam sobie rosliny,mam w domu pomidory pokusa i mam pytanie czy musze je czyms nawozic,kiedy mozna je wystawic na balkon,
Czy masz nasiona pomidora pokusa, a może rozsadę, a jeśli tak to w jakiej ziemi posadzona, czym podlewana do tej pory. Czy masz jakiś nawóz, jeśli tak to jaki?
Proszę zapoznać się z tym tematem

Moderator.
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Dla pomidorów w donicach lepsza jest, mowię tu podobnym litrarzu donicy, doniczka szersza i niższa czy wyższa i węższa?
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Nikt się nie wyrywa, więc może ja zacznę.
Moim zdaniem lepsze wyższe i węższe niż szerokie i płytkie z tych powodów dla których pikujemy pomidory do wysokich kubków a nie płaskich i szerokich. Może źle myślę...Też jesem ciekawa zdania innych.
Moim zdaniem lepsze wyższe i węższe niż szerokie i płytkie z tych powodów dla których pikujemy pomidory do wysokich kubków a nie płaskich i szerokich. Może źle myślę...Też jesem ciekawa zdania innych.
Pozdrawiam, Marta.