BigDonn pisze:Oby dobrze kiełkowały. Lista imponująca, choć wiem, że bywały dłuższe u ciebie.
blabla pisze:Echinopsis aff. subdenudata _ TB 510.2 Samaipata 1772m Santa Cruz Bolivia
Echinopsis ayopayana _ TB 797.3 Leque 3371m La Paz Bolivia
Echinopsis cochabambensis _ TB 247.4 La Villa, SW of Tiraque 3030m Cochabamba Bolivia
Echinopsis subdenudata _ TB 867.1 Enre Rios 1597m Tarija Bolivia
Jak za dwa lata będziesz miał z nich jakieś nadwyżki, to ja już zaklepuję

Pożyjemy, zobaczymy. Echinopsy generalnie kiełkują gorzej niż lobiwki. Czasem bez powodu, zwłaszcza w przypadku E.obrepanda, kiełkowalność nasion bywa bardzo niska, na poziomie 10-20% lub wcale
BigDonn pisze:blabla pisze:Ciekawe jak będą kiełkowały nasiona.
Z tego co widzę, to te zebrane u Ciebie kiełkują bardzo dobrze.
Nasiona zbierane w kolekcji powinny kiełkować w 100%, w końcu niczego im nie brakowało a zbierane były z dojrzałych owoców
moritius pisze:Mnie natomiast interesuje Echinopsis sp.. Masz jakieś fotki u siebie na stronie? Bo z chęcią zobaczyłbym jak wygląda.
Na stronie nie mam fotki tego echinopsa. Jego zdjęcie było w mojej prelekcji o Boliwii z 2011 roku. Rośnie on w Esquiri i wygląda jak Lobivia krahn-juckeri tylko kwiat jest biały i nieco dłuższy. Czasem jest on uznawany jako forma tej lobiwki ale ja mam mieszane uczucie.
czarny pisze:Listy śliczne, tylko zaś nie ma rebucjowatych, my tu protestujemy ;) A tyle dobra z numerkami TB tam się czai do pylenia.
W naturze tych nasion nie ma za wiele i ich zbieranie jest bardzo upierdliwe a w kolekcji roślinki w dużej części jeszcze nie kwitną. A jakby ktoś jeszcze do tej pory nie zauważył to przypomnę, że specjalizuję się w rodzaju Lobivia a inne rośliny to poboczne wątki