Dalie wymagania,problemy - cz.3
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Kochani moje dalie powysadzalam do doniczek bo część była wysuszona i ruszyły. Teraz pytanie czekać nie wysadzać,a jak wysadzać to kiedy? Pan Ryś widzę juz sadzi, ja mam działkę 60km od Poznania i tam jest zazwyczaj trochę zimniej. Więc nie wiem kiedy sadzić,a dalie będę miała pierwszy rok.
Rysiek,
jestem pod wrażeniem, TYLE odmian!! A w dodatku tak blisko... hihi co to będzie za SPEKTAKL!!
Czyli Ty tych podpędzonych, bladych pędów nie urywasz tylko sadzisz? (pytam, bo gdzieś czytałem, że jak pod czas zimowania zaczynają się puszczać, to należy te pedziki usunąć)
(p.s. obejrzałem Twoją stronę - jestem pod wrażeniem!!! A możesz zdradzić w którym ROD jest Wasz "Raj na Ziemi?)
Zeberka,
jeśli bulwy/kłącza nie mają już takich długich pędów jak u Kolegi to myślę, że nie ma co się bać posadzić!
Ja mam na działkę nieco bliżej ok 15 km pod Poznaniem
Aha, o ile pamiętam ubiegłe lata, to warto przesuszone bulwy zanurzyć przed sadzeniem na jakiś czas w wodzie -
rzeczywiście odzyskiwały wigor!
jestem pod wrażeniem, TYLE odmian!! A w dodatku tak blisko... hihi co to będzie za SPEKTAKL!!
Czyli Ty tych podpędzonych, bladych pędów nie urywasz tylko sadzisz? (pytam, bo gdzieś czytałem, że jak pod czas zimowania zaczynają się puszczać, to należy te pedziki usunąć)
(p.s. obejrzałem Twoją stronę - jestem pod wrażeniem!!! A możesz zdradzić w którym ROD jest Wasz "Raj na Ziemi?)
Zeberka,
jeśli bulwy/kłącza nie mają już takich długich pędów jak u Kolegi to myślę, że nie ma co się bać posadzić!
Ja mam na działkę nieco bliżej ok 15 km pod Poznaniem

Aha, o ile pamiętam ubiegłe lata, to warto przesuszone bulwy zanurzyć przed sadzeniem na jakiś czas w wodzie -
rzeczywiście odzyskiwały wigor!
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Te karpy dalii są z Gardenii 2014 i zostały w woreczkach, dosypałem tylko torfu z ziemią.Pędy mają dobry miesiąc i nie są z mojego zimowania!Już tak karpy sadziłem poprzednie lata z takimi pędami i urosły wspaniale! A co do mojego ROD to nie mam żadnych tajemnic ROD "Leśna Polana" ul. Bukowska 440.Adrian pisze:Rysiek,
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Cześć, kupiłem kilka bulw w biedronce i netto, wizualnie piękne, nie były zbyt suche na dodatek duże z licznymi mniejszymi odnóżami. Posadziłem do doniczki aby przyśpieszyć wzrost i jedna wypuściła po ok 2 tygodniach natomiast druga która wydawała się większa i zdrowsza męczy się już może nawet miesiąc, początkowo była w domu teraz stoi w szklarni i nie widać nic zielonego
Mam się martwić i "cieszyć" z marketowych zakupów czy jeszcze poczekać bo wystrzelić musi ?

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Augusto
Czasem te cherlawe są silniejsze od tych wydawałoby się dużo zdrowszych
Miałam taką jedną karpę piękną nie wyschniętą i przez dwa lata nie wypuściła ani jednego oczka jaką wsadziłam wiosną taką samą wykopywałam jesienią i w końcu jej podziękowałam .Ale to nie znaczy ,że twoja będzie taka sama po prostu jeszcze nie czas na nią

Czasem te cherlawe są silniejsze od tych wydawałoby się dużo zdrowszych

Miałam taką jedną karpę piękną nie wyschniętą i przez dwa lata nie wypuściła ani jednego oczka jaką wsadziłam wiosną taką samą wykopywałam jesienią i w końcu jej podziękowałam .Ale to nie znaczy ,że twoja będzie taka sama po prostu jeszcze nie czas na nią

Pozdrawiam Alicja
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
No właśnie... Czy kto wie co to jest z tymi daliami- niby zdrowe i ładne a nie wypuszczą przez cały sezon ni listeczka... Miałam 3 takie przypadki. Oczywiście po sezonie pozbyłam się, bo szkoda trzymać karpę gdy ona nie zamierza rosnąć tylko śpi...
Ciekawi mnie jednak co jest przyczyną takiego zachowania się dalii.

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Witam miłośników dalii
To moje osobiste pierwsze doświadczenie z sadzonką dalii. Tak wygląda sadzonka po 24 dniach od posadzenia,widać że puściła korzonki i pnie się w górę.Można powiedzieć że to moje małe dziecko daliowe.Będę starannie je pielęgnował i patrzył jak rośnie.

To moje osobiste pierwsze doświadczenie z sadzonką dalii. Tak wygląda sadzonka po 24 dniach od posadzenia,widać że puściła korzonki i pnie się w górę.Można powiedzieć że to moje małe dziecko daliowe.Będę starannie je pielęgnował i patrzył jak rośnie.

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładna ale ja bym ją skróciła nad drugimi listkami,niech sobie dziecko rośnie na szerokość.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Adek13 czy to nie jest BABYLON BRONZE ?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
A masz inne zdjęcia? Nie każdy kwiat jest typowy dla odmiany. Może poczekajmy do identyfikacji do tegorocznego kwitnienia. Jest kilka podobnych odmian i nie można na podstawie tego zdjęcia jednoznacznie określić. Skoro nie ma w katalogu, to znaczy, że nikt z forumowiczów aktywnych w katalogu jezscze jej pewnie nie ma. 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
zuzola11 Babylon bronze wpisałem w grafikę google i myślę że to nie ona. takasobie, niestety zdjęć innych nie mam
. A jakie masz na myśli podobne odmiany? Może sobie porównam i zobaczę która najbardziej mi ją przypomina.

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Poszukaj w dahlie.net . Trudno rzucać mi nazwami. Sama miałam kilka podobnych odmian, ale nie wszystkie je zidentyfikowałam. Udało mi się z Motto i jakąś z serii Happet. Musisz sam szperać dalej, to żmudna i czasochłonna praca
Ja nie miałam identycznej więc trudno powiedzieć...

Miłka
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Tak widzę własnie , że ta dalia co fotka to inny wygląd. Zobacz tutaj druga fotka o tej myślałam i zauważ , że pierwsza fotka różni sie od drugiej a mowa jest o tej samej odmianie
http://www.oczarjk.pl/?act=1210
http://www.oczarjk.pl/?act=1210
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
Kasia